Wat doet een EPC verslaggever?

Bij het verkoop of verhuur van een woning of appartement is het energieprestatiecertificaat of EPC verplicht om tevoorzien. Met een geldig energieprestatiecertificaat informeer je kandidaat huurders of kopers van residentiële gebouwen over de energieprestatie of energiezuinigheid van jouw pand.

Een energiedeskundige type A kan na een inspectie van jouw huis of appartement een EPC attest opstellen, hierbij krijg je ook nog een bijhorend EPC certificaat. Zo brengt een energiedeskundige type A de energieprestaties van jouw pand in kaart bij potentiële kopers of huurders. Ook kan een geldig EPC attest een leidraad zijn voor toekomstige verbouwingswerken en andere energiebesparende maatregelen (bijv. hernieuwbare energie).

Ontvang je graag persoonlijk advies op maat?
Stel je vragen aan EPC specialisten en krijg vrijblijvend prijsvoorstellen!
arrow Ontvang offertes

Wie stelt het EPC verslag op?

Een energiedeskundige type A of een verslaggever stelt het EPC attest op. Let wel, er zijn meerdere soorten of types van erkende energiedeskundigen: energiedeskundige type A, energiedeskundige type B, energiedeskundige type C en energiedeskundige type D. Elk type energiedeskundige heeft een andere bevoegdheid. Let op: alleen door een erkend energiedeskundige type A kan je een EPC keuring laten uitvoeren voor verkoop of verhuur, aangezien deze examen heeft afgelegd bij het Vlaams Energie Agentschap (VEA).

Stappenplan EPC keuring

De EPC keuring zelf gebeurt in verschillende stappen. We bespreken ze hieronder kort.

Stap 1: Bewijsstukken bij elkaar brengen

Het verzamelen van bewijsstukken gebeurt tijdens een inspectie van de woning. De energiedeskundige type A observeert allerlei parameters om zo een rapport te kunnen opstellen.

Niet alle parameters zijn echter even zichtbaar. Bijvoorbeeld weggewerkte dakisolatie op zolder zie je niet. In dat geval moet je zelf facturen, lastenboeken en foto’s voorleggen aan de energiedeskundige type A als bewijs van de werken.

De energiedeskundige zal aanduiden op een aanstiplijst welke documenten hij van jou ontvangt. Dit wordt dan in rekening gebracht bij het bepalen van de EPC waarde. De aanstiplijst moet je daarna ook ondertekenen, zodat er geen discussie kan ontstaan binnen het EPC certificaat.

Stap 2: Inspectie en analyse van het pand

Naast het inkijken van documenten, inspecteert de energiedeskundige type A ook je woning om de nodige informatie te verzamelen voor verkoop of verhuur. Hij let daarbij onder meer op het sanitair systeem om water te verwarmen, de aan- of afwezigheid van zonnepanelen, een ventilatiesysteem en het type verwarmingssysteem.

De verslaggever of energiedeskundige type A zal ook rekening houden met het type woning: residentiële gebouwen zoals een appartement, halfopen woning, open bebouwing, …

Stap 3: Energiescore geven + opstellen van het EPC attest

De laatste stap houdt in dat de energiedeskundige type A op basis van alle verzamelde gegevens een EPC attest opstelt. Hierin krijgt je pand dan een energiescore toegekend voor eventuele verkoop of verhuur. Toekomstige bewoners krijgen op basis van die energiescore een idee van hoe energiezuinig de woning is en over mogelijke energiekosten.

Het EPC attest opgemaakt door een energiedeskundige type A ontvang je normaal al binnen één week thuis via de post.

stappenplan van de EPC keuring

Wat kost een EPC verslaggever of energiedeskundige type A?

Het tarief van een verslaggever of energiedeskundige type A hangt af van een aantal factoren en parameters:

  • De regio waar je woont
  • Het type woning
  • Het aantal vierkante meter bewoonbare oppervlakte

In onderstaande tabel geven we je een overzicht van richtprijzen voor een energiedeskundige type A per type woning:

Type woning Prijs, inclusief btw
Studio € 125 – 150
Appartement € 140 – 175
Halfopen woning € 160 – 200
Open bebouwing € 190 – 250

Let op: Per energiedeskundige kan het tarief verschillen. Meerdere offertes vergelijken geeft je dan ook het beste inzicht in de huidige tarieven.

Bespaar kosten en combineer EPC attest met keuring elektriciteit

Als je kosten wil besparen kan je de EPC keuring ook combineren met de keuring van jouw elektriciteitsinstallatie. Dan komen er 1 of 2 experten of erkende energiedeskundigen op dezelfde dag langs. Op die manier kunnen de 2 keuringen in 1 keer gebeuren. Je geniet alvast van een aantal voordelen:

  • Een voordelig tarief.
  • Tijdswinst: 1 afspraak en beide keuringen zijn gebeurd.
  • 1 bedrijf: twee verschillende experten contacteren is niet nodig.
  • Sneller de certificaten in je bezit

De kostprijs voor een combikeuring door erkende energiedeskundigen schommelt rond de 250 tot 300 euro, exclusief btw. Dit is een voordeliger tarief dan 2 aparte keuringen.

EPC bouw

Aandachtspunten bij het kiezen van een verslaggever of keurder

Waarop let je best bij het kiezen van erkende energiedeskundigen of keurders? Er zijn 2 belangrijke dingen die je best in rekening brengt bij het kiezen van een keurder. We bespreken ze hieronder.

1.  Kies een erkend EPC verslaggever

Het kiezen van een erkend verslaggever is heel belangrijk. Het EPC attest mag namelijk alleen opgemaakt worden door een EPC deskundige type A erkend door het Vlaams Energie Agentschap (VEA). Ze hebben hiervoor een erkende opleiding gevolgd, een examen afgelegd en een verklaring ondertekend op eer.

Na het examen, volgen energiedeskundige type A jaarlijks een opleiding bij het Vlaams Energie Agentschap om die erkenning te behouden.

2.  Heb je alle documentatie of bewijsstukken?

Bouwplannen, attesten, facturen enzovoort. Al deze praktische informatie kunnen de EPC keurder helpen bij zijn onderzoek. Ze dragen bij tot een optimale EPC score voor jouw pand.

Tip: Zoek alle nodige documenten bij elkaar vóór de keurder naar jouw pand komt kijken. Het vergemakkelijkt de keuring alleen maar.

Extra info en advies nodig? Vind een EPC verslaggever in jouw regio

Heb je meer advies over het EPC attest nodig? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van professionele verslaggevers voor bijkomende, praktische informatie over het EPC certificaat van jouw toekomstige of bestaande woning.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat