Energielabel B: wat betekent het, en wat zegt het over je woning?

Energielabel B is het op een na beste energielabel. Enkel label A (en A+) is beter. Zowel energielabel B als label A en A+ staan in de ‘groene zone‘ Een woning met energielabel B is energiezuinig, en beschikt doorgaans over goede isolatie en een efficiënt verwarmingssysteem. Er is in dergelijke woning nog wel ruimte voor energiebesparende maatregelen. Denk maar aan zonnepanelen, of een upgrade van de isolatie van de gevel, het dak, of de ramen en deuren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel energie verbruikt label B?

+
Een woning krijgt energielabel B wanneer het jaarlijkse energieverbruik tussen de 100 en 200 kilowattuur per vierkante meter ligt. Het gaat om een geraamd energieverbruik, omdat het reëel verbruik ook beïnvloed wordt door de energiebehoefte en leefgewoontes van de inwoners.

Is energieklasse B goed?

+
Een woning met energielabel B is energiezuinig. Het B-label is dus goed, maar er is ruimte voor verbetering.

Welk energielabel is goed voor je huis?

+
Energielabel B, A en A+ zitten in de ‘groene zone‘, en zijn de goede labels. Dat betekent dat het energieverbruik van zo’n woningen laag ligt. 
Voor nieuwbouwwoningen is een EPC score van 180 of lager (goed voor minstens energielabel B) bijvoorbeeld de norm

Hoe comfortabel is je woning met een B label?

+
Een woning met energielabel B beschikt doorgaans over goede en efficiënte isolatie. In de zomer blijft het daardoor binnen koel, en in de winter is de woning gemakkelijk te verwarmen. Je geniet van een hoog wooncomfort. Het energieverbruik en de energierekening liggen vrij laag

Vraag advies aan specialisten

Waar moet een woning met energielabel B aan voldoen?

Het bepalen van de EPC waarde van een bestaande woning is een complexe berekening. Enkel een energiedeskundige type A kan de berekening uitvoeren en een geldig EPC attest opstellen. Over het algemeen beschikt een woning met energieklasse B over…

  • Degelijke isolatie. Zowel de muren als het dak, de ramen en deuren van de woning zijn degelijk geïsoleerd. Sommige woningen met label B beschikken over uitstekende isolatie, maar halen het A-label niet omdat er bijvoorbeeld nog geen alternatieve energiebronnen voorzien zijn.
  • Efficiënte verwarming. Een woning met energielabel B is voorzien van een efficiënte en zuinige ketel met een hoog rendement.

Er blijft echter ruimte voor verbetering. Denk maar aan het investeren in groene energiebronnen zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Ook kan er ruimte zijn voor een verbetering van de isolatiewaarde van het gebouwschil.

label B

Wat is het verschil tussen energielabel A en B?

Wat onderscheidt een woning met energielabel A van een woning met label B? Waarom zou je een huis energiezuiniger maken? En hoe tover je energielabel B om in een A label?

Waarom van energielabel B naar A?

Een woning met energielabel B is al relatief energiezuinig. Waarom zou je dan investeren in renovatiewerken om het energielabel te verbeteren? 

Het laatste stapje, van label B naar label A, is niet bijzonder groot. Een woning met energielabel B is al vrij energiezuinig, en beschikt doorgaans over voldoende efficiënte isolatie. Het verschil zit vaak vooral in het inzetten op groene energie.

Verbeter je de isolatiewaarde van je woning? Dan geniet je van een hoger wooncomfort. Ook kun je rekenen op een lagere energierekening.

Investeer je in groene energie, of een nog zuinigere ketel? Dan voorzie je zelf gedeeltelijk of zelfs volledig in je energiebehoefte. Stroom opwekken met zonnepanelen kan betekenen dat je niet langer afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Je woning en het sanitair water in de zomer verwarmen met een zonneboiler, of het hele jaar door met een warmtepomp, verlaagt je energieverbruik nog verder. Je kunt zo leven zonder terug te moeten vallen op fossiele brandstoffen!

Daarbij komt dat, als je na energetische renovaties een nieuw energielabel aanvraagt, je dat label ook moet voorleggen bij de verkoop of verhuur van je woning. Een woning met een goed energielabel is doorgaans meer waard dan een gelijkaardige woning met een slechter label.

Hoe ga je van energielabel B naar A? Wat heb je nodig?

Een woning met energielabel B heeft doorgaans al goede isolatie, en is voorzien van dubbel, driedubbel of hoogrendementsglas. Het verschil tussen energielabel B en A ligt vooral in het gebruik van duurzame energiebronnen.

Duurzaam alternatief op een CV-ketel

Beschikt je woning al over een zuinige ketel? Met een hoog rendementsketel en een zonneboiler of een (hybride) warmtepomp verwarm je jouw woning en het sanitair water op een nog duurzamere manier. Je bespaart flink op gas, en verlaagt je CO2-uitstoot.

Duurzame energie: zonnepanelen

Zelf je elektriciteit opwekken met zonnepanelen doet je energieverbruik natuurlijk aanzienlijk dalen. Een belangrijke en misschien wel de enige nodige stap richting energielabel A!

Tip: Wanneer je een warmtepomp installeert, kan je elektriciteitsverbruik nogal stijgen. Een warmtepomp verbruikt geen gas, maar wel meer elektriciteit dan een normale cv-ketel. Door zonnepanelen te installeren, voorzie je zelf de nodige energie!

Isolatie

Bleek bij het opstellen van het EPC rapport dat de isolatie nog verbeterd kan worden? Dan kan dat een belangrijke stap zijn richting energielabel A. Denk aan de isolatie van de gevel, eventueel de spouwmuur, het dak, de kelder en de vloer.

Tip: Laat een vakspecialist je woning nakijken op koudebruggen (plaatsen waar de isolatiematerialen niet goed op elkaar aansluiten) en plekken waar warmteverlies optreedt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Kostprijs energielabel B verbeteren

Hoeveel kost het om van energielabel B naar energielabel A te gaan? Een overzicht met de kosten per type alternatieve energiebron.

Type alternatieve energiebron Richtprijs Gemiddelde terugverdientijd
Zonnepanelen, 10 stuks € 4.500 5 jaar
Zonneboiler € 3.000 8 tot 15 jaar
Hybride warmtepomp € 5.000 – 8.000 7 tot 15 jaar
Lucht/water warmtepomp € 7.500 – 12.000 7 tot 15 jaar
Grond-/bodemwater of geothermische warmtepomp € 7.500 – 15.000 7 tot 15 jaar

De exacte kosten voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen zijn afhankelijk van onder meer de grootte van je woning. Hoeveel de terugverdientijd precies bedraagt, hangt dan weer af van enerzijds je energieverbruik, en anderzijds de isolatiewaarde van je woning.

energielabel

De voordelen van energielabel B

Een woning met energielabel B verbruikt eerst en vooral relatief weinig energie. Je bespaart daarmee fors op je energiefactuur. Een woning met label B verwarmen kost niet al te veel energie, wat het wooncomfort in de winter verhoogt. In de zomer wordt het in zo’n woning ook niet snel warm.

De waarde van een woning met energielabel B ligt doorgaans hoger dan de waarde van een gelijkaardige woning met een slechter energielabel. Ook doen zo’n woningen het vaak beter op de markt, waardoor ze sneller verkocht worden.

Tot slot heeft een woning met energielabel B een lagere CO2-uitstoot dan een woning met een slechter label. Goed voor het klimaat, en een belangrijke stap richting een wereld waar we niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen!

EPC waarde

Wil je jouw huis nog zuiniger maken? Stel je vraag en ontvang gratis offertes

Op zoek naar een erkend energiedeskundige? Of vragen over de EPC waarde van jouw woning? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis en vrijblijvende offertes, maar ook advies op maat. Zo vind je gegarandeerd een antwoord op je vragen, en laat je de EPC keuring van jouw woning zo voordelig mogelijk uitvoeren!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat