Geldigheid EPC certificaat: wat is verplicht in Vlaanderen?

Het energieprestatiecertificaat geeft zowel de eigenaars als potentiële kopers of huurders van een gebouw een duidelijk beeld van de energiezuinigheid van het pand.

Een geldig EPC attest voorleggen is een wettelijke verplichting wanneer…

  • Je een woning, wooneenheid of gebouw verkoopt of verhuurt.
  • Je in aanmerking wilt komen voor de EPC labelpremie.
  • De bestemming van het gebouw verandert binnen de geldigheidsduur van het huidige EPC attest (bijvoorbeeld van niet-residentieel naar residentieel gebouw). In dat geval vervalt het oude EPC en moet je een nieuw EPC attest laten opmaken wanneer je het pand wilt verkopen of verhuren.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis advies en offertes!

Hoe lang blijft EPC attest geldig na keuring?

Een EPC attest (ook wel het energieprestatiecertificaat) blijft, na opmaak, 10 jaar geldig. Als je een woning of gebouw koopt, neem je het attest over van de vorige eigenaar. Er is dan geen invloed op de veiligheid (een attest dat bijvoorbeeld nog 5 jaar geldig was, blijft 5 jaar geldig). 

Als je een nieuwbouwwoning koopt, ontvang je geen gewoon EPC attest, maar het EPC bouw als onderdeel van de EPB-verklaring. Ook dat attest is 10 jaar geldig

Verkoop of verhuur je een woning? Dan moet het EPC attest minstens geldig zijn totdat je de notariële akte voor verkoop ondertekent, of de huurovereenkomst afgeeft

Als je een woning energetisch renoveert (denk aan energiebesparende renovaties) en daarna wilt verkopen of verhuren, is het interessant om een nieuw EPC attest op te laten stellen. Als je EPC score is verbeterd na de renovatiewerken, bestaat de kans dat de waarde van de woning is gestegen.

Wat als je jouw energieprestatiecertificaat bent kwijtgeraakt? 

EPC attest kwijtgeraakt? Dan kun je zonder extra kosten een nieuw exemplaar opvragen. Dat doe je bij de energiedeskundige die de EPC keuring uitvoerde en het attest heeft opgemaakt. Je ontvangt dan een ondertekend duplicaat.

Weet je niet of er een EPC attest bestaat voor jouw woning? Dan kun je contact opnemen met het Vlaams Energieagentschap. Voeg een schriftelijk bewijs toe waaruit blijkt dat jij de eigenaar bent van de woning waarvoor je het attest opvraagt. Als er een attest beschikbaar is, stuurt het VEA je dat op. Het attest moet dan wel nog ondertekend worden door de energiedeskundige die het opstelde, anders is het attest niet geldig.

EPC attest

Aandachtspunten rond geldigheid van een EPC attest voor woning, appartement en niet-residentieel gebouw

Waar moet je op letten bij de geldigheid van je EPC attest? Een kort overzicht met de meest belangrijke punten op een rijtje.

1. Welk EPC nodig bij verkoop of verhuur van een woning?

Als je een woning verkoopt, heb je een (geldig) EPC attest nodig dat opgesteld is in of na 2019.

Bij het verhuren van een woning heb je enkel een geldig EPC attest nodig.

2. Boete ontbrekend of ongeldig EPC attest

Verkoop of verhuur je een gebouw of wooneenheid, maar kun je geen (geldig) EPC attest voorleggen? Dan riskeer je een boete van 500 tot wel 5.000 euro.

3. Nieuwbouw: geldigheid EPC bouw

Bij de verkoop of verhuur van een nieuwbouwwoning moet je het EPC bouw voorleggen. Net als het gewone EPC attest blijft het EPC bouw 10 jaar geldig.

4. EPC niet-residentieel

Sinds 1 januari 2023 moet je ook bij de overdracht (verkoop, erfpacht, …) van een niet-residentiële gebouweenheid een EPC NR (niet-residentieel) voorleggen. De geldigheidsduur van het EPC NR is geen 10, maar 5 jaar.

5. EPC renovatieplicht

Sinds 1 januari 2023 geldt ook de renovatieplicht voor eigenaars van residentiële gebouwen. Koop je een woning met EPC label E of F? Dan draag je de verplichting om het gebouw binnen de 5 jaar na overdracht energetisch te renoveren. Na de renovaties moet het gebouw minstens een EPC label D behalen.

Enkel een geldig EPC attest kan aantonen dat je de verplichting bent nagekomen. Je moet dus opnieuw een EPC keuring laten uitvoeren.

Wat is een goede EPC-waarde voor een huis of appartement?

De best mogelijke EPC waarde voor een huis is (minder dan) 0. Een woning met zo’n score (goed voor EPC label A+) produceert meer energie dan het verbruikt.

6. Hoe EPC keuring aanvragen en EPC laten opmaken

Doe voor de EPC keuring van een residentieel gebouw steeds beroep op een erkend energiedeskundige type A. Enkel een energiedeskundige type A kan een geldig EPC attest voor residentiële gebouwen opstellen.

De gemiddelde prijs voor een nieuw EPC attest bedraagt 100 tot 200 euro. Er is echter geen wettelijk kader omtrent de kosten voor een EPC keuring. De energiedeskundigen mogen hun tarieven dus zelf bepalen. De keuring zo voordelig mogelijk laten uitvoeren? Vergelijk verschillende offertes!

EPC keuring

EPC attest aanvragen? Stuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Op zoek naar een erkend energiedeskundige type A? Of heb je vragen over de geldigheid van jouw EPC attest? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Door prijzen te vergelijken en advies in te winnen, vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat