Wat houdt veiligheidscoördinatie in?

Op een bouwwerf kan zich al eens een ongeval voordoen. Om het risico op ongevallen te verkleinen, wordt een veiligheidscoördinator aangesteld. De veiligheidscoördinator waakt over de veiligheid en gezondheid van de werknemers op de werf. 

Daarnaast documenteert de veiligheidscoördinator alle informatie die nodig is voor latere werken en onderhoud aan het gebouw of bouwwerk. 

Is veiligheidscoördinatie verplicht?

Bij elke mobiele en tijdelijke bouwwerf waar 2 of meer aannemers tegelijk of achtereenvolgens werken uitvoeren moet een veiligheidscoördinator betrokken zijn. 

De veiligheidscoördinator ontwerp is betrokken bij de ontwerpfase, de veiligheidscoördinator verwezenlijking is betrokken bij de uitvoering van de werken. In de meeste gevallen worden de 2 functies door eenzelfde veiligheidscoördinator uitgevoerd. 

Opgelet: ook nutsmaatschappijen en leveranciers die betrokken zijn bij de werken en zelf werken uitvoeren, worden als aannemers beschouwd.

veiligheidscoördinatie

Prijs EPB en veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie kost je gemiddeld 500 tot 650 euro. Voor EPB verslaggeving mag je rekenen op een prijs van 500 tot 850 euro.

Er is geen wettelijk kader wat de tarieven voor veiligheidscoördinators betreft. Hoeveel je precies betaalt voor veiligheidscoördinatie is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Omvang van de werken.
  • Aard van de werken (bijvoorbeeld renovatie of nieuwbouw).
  • Type bouwwerk (woning of fabrieksgebouw).
  • Complexiteit van de werken.
  • Vermoedelijke duur van de werken.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wie is de veiligheidscoördinator? Wie stelt de veiligheidscoördinatie aan? 

Wie mag de functie van veiligheidscoördinator uitvoeren, en wie is verantwoordelijk voor het inschakelen van de veiligheidscoördinator?

Veiligheidscoördinatie grote bouwwerf 

Gaat het om een grote bouwwerf, met een oppervlakte groter dan of gelijk aan 500 vierkante meter? Dan moet je beroep doen op een gecertificeerd veiligheidscoördinator. Naast relevante beroepservaring volgde de gecertificeerde veiligheidscoördinator een reeks aanvullende opleidingen. 

De opdrachtgever stelt de veiligheidscoördinator aan.

Veiligheidscoördinatie kleine bouwwerf

Voor bouwwerven kleiner dan 500 vierkante meter moet je ook een veiligheidscoördinator aanstellen, maar deze hoeft niet gecertificeerd te zijn. De veiligheidscoördinator moet wel relevante beroepservaring hebben, en de basisopleidingen hebben gevolgd.

Is er een architect betrokken bij het project? Dan mag de architect de rol van veiligheidscoördinator op zich nemen. Neemt de architect de rol niet op zich, dan moet de architect een veiligheidscoördinator aanstellen.

Als er geen architect betrokken of vereist is, mag de aannemer de veiligheidscoördinatie voor zijn of haar rekening nemen. Neemt de aannemer die rol niet op zich, dan stelt de aannemer of opdrachtgever (als de opdrachtgever een werkgever is) een veiligheidscoördinator aan.

Wat is de taak van een veiligheidscoördinator?

De rollen ‘veiligheidscoördinator ontwerp’ en ‘veiligheidscoördinator verwezenlijking’ kunnen door eenzelfde persoon worden uitgevoerd. Een veiligheidscoördinator heeft grofweg 3 taken.   

Ontwerpfase

De veiligheidscoördinator (ontwerp) stelt een gezondheid- en veiligheidsplan op. Hij of zij controleert de bouwplannen en het ontwerp van de werken, en bepaalt welke preventiemaatregelen nodig zijn. De veiligheidscoördinator bekijkt ook waar rekening gehouden moet worden met veiligheid en gezondheid wat het latere onderhoud van het gebouw betreft. Bij elke wijziging aan het ontwerp past hij of zij het gezond- en veiligheidsplan aan waar nodig. 

Tijdens de ontwerpfase opent de veiligheidscoördinator ook een postinterventiedossier dat bijgehouden en aangevuld wordt tijdens het verloop van de werken. 

Coördinatiedagboek

Gaat het om werken die langer dan 30 werkdagen in beslag nemen, en waarbij meer dan 20 werknemers tegelijkertijd betrokken zijn (of het gaat om een project met een vermoedelijk werkvolume groter dan 500 mandagen)? Dan moet ook een coördinatiedagboek bijgehouden worden.

Uitvoeringsfase

Tijdens de verwezenlijkingsfase van de werken waakt de veiligheidscoördinator (verwezenlijking) over het naleven van de veiligheidsmaatregelen. Hij of zij coördineert de verschillende activiteiten die tegelijkertijd of achtereenvolgend uitgevoerd worden.

Hoe regelmatig de coördinator de werf bezoekt en controleert, is afhankelijk van de risicograad. Elk bezoek wordt gedocumenteerd met foto’s en een uitgeschreven verslag.

Waar nodig wordt het veiligheids- en gezondheidsplan verder aangepast. Het postinterventiedossier wordt aangevuld.

Na de werken

Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, stelt de veiligheidscoördinator het definitieve postinterventiedossier (PID) op. Daarin vind je alle nodige, relevante documenten voor later onderhoud, renovaties, uitbreiding, of interventies aan het gebouw of bouwwerk. Het bevat bijvoorbeeld informatie over de opbouw en structuur van het gebouw, en de gebruikte materialen.

De veiligheidscoördinator levert het postinterventiedossier af aan de bouwheer. Bij de verkoop van het gebouw of bouwwerk moet het dossier voorgelegd worden bij de notaris en overhandigd worden aan de nieuw eigenaar van het bouwwerk.

EPB verslaggever en veiligheidscoördinator: een ideale combinatie

EPB verslaggeving is perfect te combineren met veiligheidscoördinatie. Zowel de EPB verslaggever als de veiligheidscoördinator zijn betrokken bij de ontwerpfase van het project en de uitvoering van de werken. Beide rapporteren uitgebreid na het afronden van de werken.

Door voor de EPB verslaggeving en veiligheidscoördinatie eenzelfde persoon in te schakelen, heb je als opdrachtgever een enkel, centraal aanspreekpunt

EPB verslaggever en veiligheidscoördinator

Meer info nodig? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes

Nood aan advies op maat, of op zoek naar een veiligheidscoördinator en/of EPB verslaggever voor jouw bouwproject? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes, en persoonlijk advies van specialisten. Zo vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat