Wat is het EPC voor niet-residentiële gebouwen?

Het EPC NR (energieprestatiecertificaat niet-residentieel) geeft aan hoe energiezuinig een niet-residentieel gebouw is. Het attest is nodig voor de verhuur en verkoop van gebouwen die niet bestemd zijn voor residentieel gebruik. Denk maar aan fabrieken, kantoren, zorggebouwen of winkels.

Sinds 1 januari 2023 heb je voor de verkoop van elk niet-residentieel gebouw een EPC NR nodig. Voor kleine, niet-residentiële eenheden (met een oppervlakte van maximaal 500 vierkante meter) bestaat het EPC kNR (energieprestatiecertificaat klein niet-residentieel) al sinds 2020. 

Het EPC NR bestaat uit 3 delen:

  • Energieprestatie-index
  • Overzicht met de aanwezige energiebesparende maatregelen
  • Aanbevelingen om de energiezuinigheid van het gebouw te verbeteren

Wie maak het document op?

Enkel een energiedeskundige type D mag het EPC NR opmaken, zowel voor kleine als grote niet-residentiële gebouwen. Een energiedeskundige type D volgt daarvoor een specifieke opleiding en moet slagen voor het bijhorende examen. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen residentieel en niet-residentieel?

+
Een residentieel gebouw is bestemd voor bewoning. Denk aan een woning of appartementsblok. Een niet-residentieel gebouw is niet bestemd voor bewoning, maar bijvoorbeeld voor zakelijk gebruik. Denk aan winkels, kantoren, overheidsgebouwen of ziekenhuizen.

Wat is een klein niet-residentieel gebouw?

+
Om als ‘kleine niet-residentiële gebouweenheid’ te worden beschouwd, moet een gebouweenheid aan 3 voorwaarden voldoen:

1. Het gebouw heeft een niet-residentiële hoofdbestemming.
2. De bruikbare vloeroppervlakte is kleiner of gelijk aan 500 vierkante meter.
3. De gebouweenheid maakt geen deel uit van een groot niet-residentieel gebouw. Maakt de gebouweenheid deel uit van een aaneengesloten geheel van niet-residentiële gebouweenheden binnen eenzelfde gebouw? Dan mag het vloeroppervlakte van het gebouw niet groter zijn dan 1000 vierkante meter, en geen niet-residentiële gebouweenheden bevatten die groter zijn dan 500 vierkante meter. 

Het gebouw moet aan elk van de 3 voorwaarden voldoen. Voorbeelden zijn horecazaken, kantoren, handelszaken en medische praktijken.

Wat is een groot niet-residentieel gebouw?

+
Een groot niet-residentieel gebouw heeft…

– Een niet-residentiele hoofdbestemming
– Een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 500 vierkante meter

Of voldoet niet aan de voorwaarden die nodig zijn om als klein niet-residentieel gebouw beschouwd te worden. Voorbeelden zijn winkelcentra, ziekenhuizen, en grote publieke of overheidsgebouwen.

Is er een uitzondering op vlak van EPC niet-residentieel?

+
Er bestaan uitzonderingen in België. Dit kan het geval zijn voor gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50m² of voor tijdelijke constructies die minder dan twee jaar duren. Het is raadzaam om na te gaan of een EPC nodig is voor een specifieke gebouw voordat je het verhuurt of verkoopt. 
EPC NR

Vanaf 2023: EPC NR voor grote en kleine niet-residentiële gebouwen verplicht in Vlaanderen

Sinds 1 januari 2023 moet een geldig EPC NR in Vlaanderen beschikbaar zijn bij de overdracht (via verkoop, opstalrecht of erfpacht) en verhuur van gebouwen met een niet-residentiële hoofdbestemming

Het EPC kNR (energieprestatiecertificaat kleine niet-residentiële gebouweenheden) was al verplicht sinds 2020. Nu het EPC NR verplicht is, kunnen eigenaars van kleine niet-residentiële gebouwen kiezen tussen het aanvragen en voorleggen van een EPC NR of het oude EPC kNR.

Vanaf 1 januari 2024 zal het EPC NR een algemene verplichting worden voor publieke gebouwen en overheidsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter. Die verplichting zal los staan van verhuur of overdracht. 

Wanneer die verplichting op 1 januari 2024 ingaat, vervallen de bestaande EPC’s Publiek. Tot 1 januari 2025 kan je voor een klein publiek gebouw (met een oppervlakte kleiner of gelijk aan 500 vierkante meter) het EPC Publiek blijven gebruiken. Dat kan enkel op voorwaarde dat de metingen van het gebouw opgestart werden voor 1 januari 2023, en het EPB Publiek ten laatste op 1 februari 2024 wordt ingediend.

Kun je verhuren zonder EPC?

Waar het vroeger nog mogelijk was om een gebouw te verhuren zonder EPC wanneer je geen publieke reclame maakte, is dat niet langer het geval. Je moet nu een geldig EPC residentieel of niet-residentieel voorleggen bij de verhuur van een gebouw.

EPC NR versus EPC voor wooneenheden of residentiële gebouwen

Er zijn 4 belangrijke verschillen tussen het EPC voor residentiële gebouwen en wooneenheden en het EPC (k)NR.

  1. Het EPC attest residentieel kan enkel opgesteld worden door een energiedeskundige type A. Het EPC NR en EPC kNR moet worden opgesteld door energiedeskundige type D.
  2. Na de opmaak blijft het EPC NR of kNR 5 jaar geldig, waar het gewone EPC attest residentieel 10 jaar geldig is.
  3. Net als het EPC attest residentieel bevat het EPC NR een energiescore en energielabel. Nu geeft het energielabel op het EPC NR een percentage weer dat uitdrukt hoe koolstofneutraal het gebouw is. Dat percentage is de verhouding tussen de hoeveelheid lokaal opgewekte, hernieuwbare energie en de hoeveelheid energie (zowel niet-hernieuwbaar als hernieuwbaar) die het gebouw verbruikt.
  4. De energielabels op het EPC NR gaan van label A, wat staat voor 100% koolstofneutraal, tot label G, wat betekent dat het gebouw geen hernieuwbare energie produceert die mee opgenomen wordt in de berekening. Voor het EPC residentieel gaan de labels van A(+) tot F. Beide attesten bevatten handige aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.
EPC

Meer weten over EPC attest en wetgeving? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes

Vragen over het nieuwe EPC NR? Nood aan aanbevelingen om jouw gebouw energiezuiniger te maken? Of op zoek naar een erkend energiedeskundige type D?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kun je heel eenvoudig prijzen vergelijken en informatie inwinnen, en vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat