arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Prijs: Wat kost het om een gevel te laten reinigen (en impregneren)?

Hoeveel kost het precies om je gevel te laten reinigen? Gevelreinigers werken doorgaans met een prijs per m². Hieronder vind je een handig overzicht met de kosten per methode.

Reinigingsmethode Richtprijs per vierkante meter
Zandstralen € 10 – 20
Nevelstralen € 15 – 20
Stoomreinigen € 5 – 15
Vochtstralen € 15 – 25
Chemische reiniging € 10 – 20
Nabehandeling: gevel impregneren € 8 – 12

Hoe je achterhaalt welke methode het best geschikt is voor het reinigen jouw buitenmuur ontdek je verder in dit artikel. Houd er ook rekening mee dat de staat van je gevel de prijs kan beïnvloeden. Gescheurd voegwerk, beschadigd stucwerk of loszittende gevelbekleding moet steeds hersteld worden voor je de gevel laat reinigen.

Welke kosten zijn inbegrepen in de offerte?

In de offerte voor gevelreiniging vind je volgende kosten terug:

  • Arbeidsuren. Het belangrijkste onderdeel van de factuur bestaat uit de gewerkte uren. Elke gevelreiniger hanteert daarbij een ander tarief.
  • Materiaalkosten. Om je gevel te reinigen, gebruikt de gevelreiniger specifieke materialen. Welke materialen nodig zijn, hangt af van het soort reiniging. Het kan bijvoorbeeld gaan om een hogedrukreiniger, het huren en plaatsen van een stelling of een bepaald reinigingsmiddel. 
  • Verplaatsingskosten. De gevelreiniger moet natuurlijk ook ter plekke raken. Vaak worden daarvoor verplaatsingskosten aangerekend.

Tip: Moet je gevel regelmatig gereinigd worden? Overweeg dan om een onderhoudscontract af te sluiten met de firma. Zij plannen het onderhoud van je gevel zelf in en werken voor dergelijk contract vaak met een interessante kostprijs.

Wat kost het om je gevel opnieuw te laten voegen?

Beschadigd voegwerk laat je best zo snel mogelijk herstellen. Gescheurd voegwerk en loszittende bakstenen ogen niet enkel slordig. Ze bieden ook geen goede bescherming aan je woning. Water kan probleemloos de gevel binnendringen.

Laat je een gevoegde gevel reinigen? Dan is het belangrijk dat het voegwerk in goede staat is. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van de gewenste voeg. De prijzen lopen sterk uiteen: je gevel opnieuw laten voegen kan je tot meer dan 100 euro per vierkante meter kosten. Hoe ingewikkelder de voeg, hoe duurder het voegen. De voegen laten uithakken kost gemiddeld 30 tot 40 euro per vierkante meter.

Op zoek naar een gevelspecialist?Vraag advies en vergelijk offertes!

Hoe vind je de juiste gevelreiniger?

Een goede gevelreiniger vinden, hoe doe je dat precies? Let op onderstaande aandachtspunten bij het uitkiezen van een gevelreiniger.

Bekijk de expertise van het bedrijf

Gaat het om een groot bedrijf dat zich specialiseert in meerdere reinigingsmethodes of om een zelfstandige gevelreiniger die zich bezighoudt met een bepaald soort gevelreiniging?

Voor kwetsbare, oudere gevels kan een gespecialiseerd gevelreiniger de beste keuze zijn. Die heeft vaak de nodige ervaring met de methode die geschikt is voor het reinigen van zulke gevels. Voor meer voorkomende gevelsoorten waarvoor geen bijzondere methode nodig is, kan een gewone gevelreiniger beter van pas komen.

Check reviews en referenties

Voor je een gevelreiniger inschakelt, is het aan te raden om de referenties en reviews van het bedrijf na te gaan. Daarmee krijg je meteen een beeld van het werk dat de firma levert. Kijk goed na of de gevelreiniger gemaakte afspraken nakomt en of het geleverde werk aan alle verwachtingen voldoet.

Vergelijk kostenposten

Met meerdere offertes kun je eenvoudig vergelijken hoeveel elke gevelreiniger aanrekent voor bepaalde werken. Denk aan alle nodige werken, zoals het stoomreinigen of zandstralen van de gevel, het herstellen van het voegwerk, of het impregneren van de gevel.

Vergelijk ook de uur- of projectprijzen, de voorwaarden en kostprijs voor bijvoorbeeld een onderhoudscontract en de materiaal- en verplaatsingskosten die het bedrijf aanrekent.

Haal het meeste uit je offerte-aanvraag

Gebruik je het formulier bovenaan dit artikel om offertes op te vragen? Om een zo realistisch mogelijke offerte te ontvangen, doe je er goed aan om de gevelreiniger zoveel mogelijk informatie te bezorgen. Vermeld het geveltype, het soort gevelbekleding en voeg waar mogelijk beeldmateriaal toe. Daarmee kan de gevelreiniger goed inschatten welke methode hij of zij zal toepassen.

Vergelijk offertes

Wat bepaalt de prijs voor een gevelreiniging?

De prijs die je terugvindt op de offerte voor de gevelreiniging wordt bepaald door de staat van de gevel, de mate van vervuiling en de gebruikte methode.

1. Ondergrond en staat van de gevel

Een gevelreiniger zal in eerste instantie kijken naar je huidige gevelsituatie. De specialist doet een ondergrondtest om te bepalen voor welke reinigingsmethodes de gevel in aanmerking komt. Niet elk soort gevel kan alle reinigingen zomaar ondergaan.

Daarnaast kijkt de specialist ook naar de staat van de buitenmuur. Beschadigd voegwerk, loszittende gevelbekleding en andere afwijkingen moeten hersteld worden voor een reiniging mogelijk is. 

Het reinigen van een beschadigde gevel kan voor ernstige problemen zorgen. De schade kan vergroten, water kan de gevel binnendringen of de loszittende bekleding kan loskomen van de gevel. De buitenmuur laten herstellen, doet evenwel de kosten oplopen.

2. Mate van vervuiling

Een licht vervuilde gevel reinigen is uiteraard eenvoudiger (en goedkoper) dan het reinigen van een hardnekkig vervuilde gevel. De gevelspecialist bekijkt de mate van vervuiling. Aan de hand van de vervuiling en de ondergrond van de gevel bepaalt de gevelwerker welke methode geschikt is. En hoelang de gevelreiniging zal duren.

3. Geschikte reinigingsmethode

Hoe de gevel gereinigd moet worden, bepaalt grotendeels welke prijs op de offerte verschijnt. Elke methode gaat gepaard met een andere kostprijs. Zo is het stoomreinigen van een gevel bijvoorbeeld goedkoper dan zandstralen.

4. Nabehandeling

Laat je de gevel na het reinigen impregneren of voorzien van een andere beschermende coating? Dan rekent de gevelreiniger die kosten ook aan. De kostprijs voor het impregneren van je gevel ligt doorgaans tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter.

Welke gevelreinigingsmethodes zijn er?

Er zijn verschillende soorten gevelreiniging. Hieronder vind je een overzicht van de 5 meest voorkomende methodes.

1. Zandstralen

Is je gevel hardnekkig vervuild? Dan is een zandstraalreiniging misschien wel aan de orde. Tijdens het zandstralen spuit de gevelreiniger kleine zandkorrels tegen de gevel. De zandkorrels komen onder hoge druk tegen de gevel terecht en schuren die als het ware schoon.

Zandstralen is niet aan te raden voor het reinigen van kwetsbare gevels. 

man zandstraalt muur

2. Nevelstralen

Een meer zachtaardige methode is het nevelstralen van de gevel. Daarvoor gebruikt de gevelreiniger zachte waterstralen die onrechtstreeks tegen de gevel worden gespoten. De indirecte stralen en gebruikte (doorgaans lage) druk worden vakkundig ingesteld. Zo kan de reiniger de gevel zeer nauwkeurig kan schoonmaken.

Nevelstralen is een goede oplossing voor het reinigen van historische gebouwen of oudere woningen, maar is minder geschikt voor het verwijderen van hardnekkige vervuiling.

Nevelstralen

3. Stoomreinigen

Een licht vervuilde gevel krijg je gemakkelijk schoon met een stoomreiniging. Een gevelreiniger zal deze methode voornamelijk toepassen bij groene, organische aanslag. Het gebruikte water heeft een temperatuur van 100 tot wel 150 graden. De efficiëntie van de reiniging schuilt dan ook niet in de gebruikte druk, maar in de temperatuur van de stoom.

Stoomreinigen is niet duur, maar volstaat niet bij hardnekkige vervuiling.

Stoomreinigen

4. Vochtstralen

Vochtstralen lijkt enigszins op zandstralen, maar is een minder agressieve reinigingsmethode. Bij deze techniek gebruikt de gevelreiniger geen zand, maar water gemengd met kleine zandkorrels, kalk, of glasparels.

Net als nevelstralen is vochtstralen een uitstekende techniek voor het zeer nauwkeurig reinigen van je gevel. Vochtstralen is ook geschikt voor het reinigen van heel wat verschillende gevelsoorten. Naargelang de ondergrond kan het water gemengd worden met de juiste korrels.

man vochtstraalt muur

5. Chemische reiniging

Tot slot kan een gevelreiniger ook kiezen voor een chemische reiniging. Daarvoor maakt die gebruik van een chemisch reinigingsmiddel. De methode is budgetvriendelijk, geschikt voor het reinigen van grote oppervlakken, en uiterst effectief.

Gebruik je liever geen chemisch middel? Dan is er vaak ook een biologisch, milieuvriendelijk alternatief te vinden. Informeer je daarover bij de gevelreiniger.

chemische reiniging
Gevel laten reinigen?Vergelijk offertes en bespaar!

Wat is de juiste reinigingsmethode?

Benieuwd welke reinigingsmethode het meest geschikt is voor jouw gevel? Houd dan rekening met het soort vervuiling, de mate van vervuiling en het type gevel. Onderstaand schema geeft je alvast een beeld van wat mogelijk is.

Methode Mate van vervuiling Geschikt voor… Niet geschikt voor…
Zandstralen Hardnekkig vuil Hardnekkig vervuilde maar robuuste gevels Kwetsbare of oudere gevels
Nevelstralen Lichte tot gemiddelde vervuiling Nauwkeurige reiniging van kwetsbare gevels, gevels van monumenten en oude gebouwen Hardnekkige vervuiling
Stoomreinigen Lichte vervuiling, groene aanslag in het bijzonder De meeste gevelsoorten Hardnekkige vervuiling en zouthoudende gevels
Vochtstralen Lichte tot gemiddelde vervuiling Nauwkeurige reiniging van de meeste gevelsoorten Hardnekkige vervuiling
Chemische reiniging Hardnekkig vuil De meeste gevelsoorten Gevoelige gevelsoorten

Natuurlijk is bovenstaand schema geen volwaardig alternatief op de expertise van een ervaren gevelreiniger. Daarom blijft het belangrijk om informatie op maat in te winnen en contact op te nemen met een gevelspecialist.

Onthoud: Een gevel reinigen kan enkel als de gevel in goede staat is, ongeacht de gebruikte reinigingsmethode. Beschadigd voegwerk laat je herstellen, scheuren in het metselwerk moeten nagekeken worden door een specialist en ook loszittende gevelbekleding laat je eerst inspecteren door een gevelexpert.

Waarom je gevel laten reinigen?

Gevels krijgen heel wat te verduren. Regen, wind, sneeuw, hagel, roet van uitlaatgassen en algen of mossen hechten zich doorheen de jaren aan je buitenmuren. Na verloop van tijd gaat de gevel er onvermijdelijk wat minder fris uitzien. 

Een slordig ogende gevel is niet enkel vervelend voor jezelf, je mede- en buurtbewoners. Ook potentiële kopers of huurders knappen snel af op een verloederde gevel. Door je gevel op te laten knappen, verbeter je het uitzicht van je woning aanzienlijk. Daarmee is een gevelreiniging een van de eenvoudigste, minst ingrijpende én goedkoopste opties voor de renovatie van je gevel.

Naast het esthetische voordeel biedt een gereinigde gevel ook heel wat praktische voordelen. Een verontreinigde gevel kan ook een aanleiding zijn voor vochtproblemen binnenshuis.

Vocht dat in een vervuilde gevel trekt, kan zelfs voor structurele schade zorgen. Vriest het? Dan zet dat vocht uit, waardoor reeds aanwezige schade verergert of nieuwe schade verschijnt. 

Een bijkomend probleem is de mogelijke aantasting van de gevelisolatie. Vocht kan de werking van verschillende soorten isolatiemateriaal verminderen. Zo neemt de energiezuinigheid van je woning een duik.

Tijdens de voorbereidingen voor een gevelreiniging kan schade gemakkelijk worden opgespoord en verholpen.

Gratis advies op maat

Hoe hou je een gevel langer netjes?

Een net gereinigde gevel houd je natuurlijk liefst zo lang mogelijk schoon. De invloed van het weer, de aantasting door uitlaatgassen en de groei van organische aanslag zoals mossen en algen, heb je liever niet.

Wat je wel kunt doen, is je gevel laten behandelen met een beschermende coating. Zo kun je je gevel laten impregneren. Het impregneermiddel trekt in de gevelsteen en vormt een waterafstotende laag. Door je gevel te impregneren, zorg je er bovendien voor dat allerlei soorten vuil zich niet meer aan de gevel kunnen hechten.

Na het impregneren blijft je gevel wel tot 10 jaar beschermd tegen vocht en vuil. 

Let wel: Niet elke gevel is geschikt voor impregnatie. Informeer je bij een gevelspecialist over de mogelijkheden.

Hoe bespaar je op een gevelreiniging?

Je gevel zo voordelig mogelijk laten reinigen? Met deze tips kun je heel wat besparen!

Tip 1: Maak gebruik van een groepskorting

Is niet enkel jouw gevel, maar ook de gevel van je buren aan een opknapbeurt toe? Dan komen jullie misschien wel in aanmerking voor een groepskorting. Voor een gevelreiniger is het handig om in een keer meerdere, dicht bij elkaar gelegen gevels te reinigen. Voor een dergelijk project hanteert een gevelreinigingsbedrijf vaak een interessante, voordelige prijs!

Tip 2: Bekijk welke werken je zelf kunt uitvoeren

Met wat handigheid kun je zelf enkele voorbereidingen uitvoeren. Informeer zeker even bij het gevelreinigingsbedrijf met welke ingrepen jij de kosten kunt drukken.

Tip 3: Sluit een onderhoudscontract af

Heb je een gevel die periodiek gereinigd of onderhouden moet worden? Dan is een onderhoudscontract een goede manier om de kosten te drukken. Een onderhoudscontract houdt in dat eenzelfde reinigingsfirma periodiek langskomt om je gevel te reinigen. Het bedrijf houdt zelf de afspraken bij en geeft vaak een fikse korting op de uitgevoerde werken.

Tip 4: Vergelijk gratis offertes

De beste manier om te verzekeren dat je jouw gevel zo voordelig mogelijk laat reinigen, is het aanvragen en vergelijken van verschillende offertes. Zo krijg je een realistisch beeld van de kosten en vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing!

Gevel laten reinigen? Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat

Je gevel op de correcte manier laten reinigen aan de beste prijs? Dat kan! Gebruik onderstaand formulier om gratis en vrijblijvende offertes voor gevelreiniging te ontvangen. Je ontvangt ook advies op maat van reinigingsspecialisten. Zo kun je belangrijke informatie inwinnen, prijzen vergelijken en er de beste optie uitpikken.

Ontvang je graag offertes voor gevelreiniging op maat?
Gebruik onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvende offertes!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie