Wat is zandstralen en wat kost zandstralen per m2?

Zandstralen is een erg efficiënte en grondige manier om je gevel te reinigen. Maar wat is zandstralen nu exact, en wat kost je gevel zandstralen?

Het zandstralen, of gevelstralen, is een agressieve manier om je buitenmuren schoon te maken. Met zandstralen verwijder je het meeste vuil en fijn zand van de gevel. Zo ziet je woning er weer als nieuw uit.

Wat kost het zandstralen van jouw gevel? Vandaag worden er verschillende straalmiddelen gebruikt. Ook de grootte van de oppervlakte die gezandstraald moet worden speelt een rol. Daarnaast hanteert elke specialist zijn eigen prijs om te zandstralen. Daardoor varieert de prijs per vierkante meter vaak sterk.

Het is dus niet mogelijk een exacte prijs te geven om je gevel te laten zandstralen. Wel is het ten zeerste aangeraden meerdere vakmannen te contacteren. Zo krijg je een beter zicht op de gehanteerde prijzen.

Wel kunnen we een prijsindicatie geven voor het laten zandstralen van je gevel. Via onderstaande tabel krijg je een idee van de gangbare tarieven.

Zandstralen gevelreiniging prijs. Wat kost zandstralen muur per uur of per m2?

Stralen in combinatie met: Kosten per m²
Zandstralen gevel € 8 tot € 9 per m²
Zandstralen en impregneren € 7 tot € 16  per m²
Zandstralen ,opnieuw voegen, en impregneren € 29 tot € 35 per m²
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een gevelwerker in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Wanneer is zandstralen gevel wel of niet een optie? Is zandstralen gevaarlijk?

Zandstralen van de gevel is een erg nuttige en efficiënte manier om het meeste vuil van je gevel te halen, maar in bepaalde situaties met hardnekkig vuil is het helaas niet mogelijk. De hardnekkigheid van zware vervuiling en hardheid van gevelmaterialen kunnen wel eens voor problemen zorgen. Zo kunnen poreuze gevelstenen veel vuil bevatten in de poriën maar door het zandstralen van een poreuze gevel kan je op lange termijn het probleem vergroten. 

Bij hardnekkige vervuiling

Het zandstralen van zwaar vervuilde gevels is een redelijk agressieve reinigingstechniek. Specialisten raden daarom aan om deze reinigingsmethode alleen maar te gebruiken bij de meest hardnekkige vormen van vervuiling. Een voorbeeld hiervan is graffiti op je buitenmuur.

Bij minder harde vervuilingen is het aangeraden voor een andere reinigingstechniek te kiezen.

Bij harde gevelmaterialen

Het is belangrijk dat je gevel uit hard materiaal bestaat wanneer je gaat zandstralen. Om tegen de agressieve reinigingstechniek van zandstralen te kunnen moet je gevel uit hard materiaal bestaan dat bestand is tegen een zandstraler.

Indien je gevel uit zwakke of poreuze stenen bestaat en dus niet sterk genoeg is, zal er nogal snel schade aan de muur ontstaan bij zandstraling.

Daarnaast moet ook de buitenmuur in goede staat zijn. Eventueel beschadigd voegwerk zal bij zandstralen alleen maar meer beschadigen. Herstel dus eerst je muur voor je begint met zandstralen.

gevel zandstralen

Alternatieven voor het zandstralen van de buitenmuur

Is zandstralen voor jouw gevel geen optie? Geen nood, gelukkig zijn er enkele alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld nevelstralen of een chemische reiniging uitvoeren.

1. Nevelstralen

Nevelstralen is een andere soort straling dan zandstralen. Bij nevelstralen worden indirecte stralen gebruikt die heel nauwkeurig ingesteld worden. Dit maakt het mogelijk de gevel precies te reinigen. Het grote voordeel aan nevelstralen ten opzichte van zandstralen is dat je geen van waterbelasting voor de buitenmuur hebt, omdat de druk van de straal lager ingesteld kan worden.

Zo goed als alle gevelmaterialen komen in aanmerking voor nevelstralen. Wel is de kostprijs van nevelstraling aan de prijzige kant. Reken op zo’n 15 à 20 euro per vierkante meter.

nevelstralen

2. Chemische reiniging

Een andere mogelijkheid of alternatief voor zandstralen of nevelstralen is het chemisch reinigen van de gevel. Een chemische reiniging wordt gebruikt bij hardnekkig vuil, het is dan ook een agressieve manier van reinigen. Er wordt een muuranalyse gemaakt om te kijken welke reinigingsmiddelen het best gebruikt worden.

Vervolgens wordt het juiste chemisch middel op de muur aangebracht, waardoor het vuil oplost. Chemisch reinigen is een erg snelle methode en is goedkoper dan andere alternatieven. Het nadeel van deze reinigingsmethode is dat chemisch reinigen niet zo milieuvriendelijk en duurzaam is. Om dit te vermijden kan je wel opteren voor een biochemische reiniging, hierbij worden afbreekbare middelen gebruikt en krijg je toch een duurzaam resultaat.

Zelf je gevel zandstralen of uitbesteden aan een specialist?

Je kan zelf je gevel zandstralen, maar het is toch aangeraden dit over te laten aan specialisten of een ervaren vakman. Toch zelf het heft in handen nemen? Volgend stappenplan kan je helpen:

Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman voor het zandstralen van de gevel

1. Je gaat zelf aan de slag

Zelf aan de slag gaan en je gevel eigenhandig zandstralen zorgt er natuurlijk wel voor dat je wat geld bespaart. Enige handigheid en voorkennis is hierbij wel vereist.

Stap 1: Check de staat van je buitenmuur, voegen en verf (gevelanalyse)

Allereerst dien je te beginnen met de gevelanalyse. Dit wil zeggen dat je nagaat of de gevel wel bestand is tegen de agressieve stralen van zandstralingen. Let hierbij op de hardheid van je muur, vooral sterke steensoorten zijn geschikt. Ook de voegen dienen in goede staat te zijn. Indien dit niet het geval is, wordt aangeraden eerst die voegen te herstellen voor je een zandstraling uitvoert.

Ook als de muur ooit al een geïmpregneerd is, is zandstraling niet het beste idee. Bij geïmpregneerde gevels krijg je hardnekkig vuil er namelijk makkelijk af met water. Dit maakt het makkelijker, minder schadelijk en ook goedkoper. Indien je een geïmpregneerde muur toch zandstraalt moet je de impregneerlaag terug aanbrengen.

Bij geglazuurde stenen is zandstralen niet mogelijk. De glazuurlaag gaat er kapot van, waardoor je stenen er niet meer mooi zullen uitzien.

Niet zeker van je stuk of je jouw gevel kan zandstralen? Het is aangeraden een specialist in te schakelen om te zandstralen. Zo ben je zeker dat je geen cruciale fouten maakt en je gevel in goede staat blijft.

chemisch reinigen gevel

Stap 2: Huur of koop een zandstraalmachine

Na de gevelanalyse dien je een zandstraalmachine te huren of kopen, voor je effectief kan gaan zandstralen. Zandstraalmachines kunnen gehuurd worden bij gespecialiseerde bedrijven. Vaak kan je ook meteen eventuele chemische toevoegingsmiddelen krijgen. Vraag zeker advies en tips aan het gespecialiseerde bedrijf dat je contacteert.

Een andere optie is een zandstraalmachine kopen. Bereken hierbij wel of het de investering waard is. Hoeveel kost de machine om te kopen, hoeveel om te huren en hoe vaak zal je zo’n zandstraalmachine gebruiken? Wil je absoluut eentje kopen is het aangeraden bij kennissen te informeren wie ook interesse heeft in zo’n machine. Je gebruikt deze machine bijna nooit tesamen, dus een gemeenschappelijke aankoop is voordeliger dan een individuele aankoop.

Stap 3: Bepaal het type zand en stralen

Nadat je een zandstraalmachine ter beschikking hebt is het zaak van het juiste zand te kiezen. Voor zandstralingen gebruikt men een speciaal soort zand. Zandstraalzand is zand dat op hoge temperatuur wordt verwarmd. Het ziet er eigenlijk meer uit als kleine brokjes glas.

Het voordeel hiervan? Dit soort zand heeft een hogere sterkte of breekwaarde. Dit maakt dat het zand niet afbreekt wanneer je zandstraalt. Een voorbeeld van vaak gebruikt straalzand is olivinezand. Het is een ideale zandsoort om je gevel te reinigen zonder de toplaag of structuur van de muur te beschadigen.

Stap 4: Nabehandeling, gevel impregneren

Klaar met je gevel zandstralen? Hierna je gevel impregneren is zeker een interessante optie. Zo heb je een extra bescherminglaag. Zo zetten mossen en ander vuil zich in de toekomst veel moeilijker op de muur vast. Zo geniet je langer van een propere, gereinigde gevel.

Daarnaast is een huis met geïmpregneerde muren stukken beter beschermd tegen doorkomend vocht. Vocht in de muren van je huis zorgt voor heel wat schade aan de constructie van je gebouw.

De prijs om je gevel van je huis te impregneren? Reken op een prijs tussen 8 en 12 euro per vierkante meter.

2. Je doet beroep op een vakman

Het is ten zeerste aangeraden een vakman te raadplegen wanneer je de gevel gaat zandstralen. Met een erkende specialist in zandstralen verzeker je jezelf van een correcte uitvoering en een propere gevel, zonder schade. Ook hebben ze kennis van zaken om de juiste middelen voor jouw gevel te kiezen.

Vergelijk prijzen

Via het formulier hieronder kan je gratis, makkelijk en vrijblijvend offertes aanvragen voor het zandstralen van je gevel. Vraag gerust advies en vergelijk prijzen van meerdere ondernemers. Zo vind je de beste oplossing voor jouw gevel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie