Prijs stoomreinigen gevel

Wat kost het stoomreinigen of stoomcleanen van je gevel? Voor de stoomreiniging van een rijhuis mag je rekenen op een kostprijs van 300 tot 600 euro. Een vrijstaande woning stoomreinigen kost je tussen de 600 en 1.200 euro.

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Factoren die een rol spelen in de uiteindelijke prijs zijn onder meer:

 • De vraagprijs van de vakman
 • De grootte van het oppervlak dat je wilt reinigen
 • De bereikbaarheid van de gevel.

Hoe kan je besparen op de kosten?

Om kosten te besparen kan je je gevel laten impregneren. Dit wil zeggen dat er na het reinigen een beschermlaagje over de muur wordt heen gespoten. Dit is om te voorkomen dat er weer vocht en vuil in de muur zal trekken. Hierdoor zal je in ieder geval over een veel langere periode geen gevelreiniger nodig hebben. 

Type woning Kostprijs stoomreiniging Kostprijs stoomreiniging + impregneren
Rijhuis (60 m2) € 300 – 600 € 780 – 1.320
Halfopen bebouwing (90 m2) € 450 – 900 € 1.170 – 1.980
Vrijstaande woning (120 m2) € 600 – 1200 € 1.560 – 2.640
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is stoomreinigen?

Wat is stoomreinigen? Het reinigen van je gevel met stoom is een lichtere vorm van het reinigen van je gevel. Doordat er geen chemicaliën worden gebruikt bij stoomreinigen is het ook een erg milieuvriendelijke manier van schoonmaken.

Stoomreinigen is een krachtige en sterke reinigingsmethode. Door warme stoom tegen de gevel te blazen, weekt het vuil los. Dit is het proces van het vuil losweken.

De volgende fase is het afspoelen van de gevel met water. Hier wordt het vuil dat eerder losgeweekt is, van de gevel afgespoeld. Sommige gevelreinigers vangen het vuil dat los komt op met een zeil, maar dit doen zeker niet alle gevelreinigers. 

Reiniging van muur met spuit

Stoomreiniging van de gevel: wel of niet?

Niet elk type gevel is dus geschikt voor een stoomreiniging. Je gevel stoomreinigen is niet altijd de beste optie: bijvoorbeeld bij hardnekkige vervuiling. Maar hoe bepaal jij nu of jouw gevel stoomreinigen een goed idee is of niet. We sommen kort de aandachtspunten op.

Wanneer kies je voor stoomreinigen?

 • De gevel is nog in goede staat. Er zijn geen beschadigingen aan de muren.
 • Er is sprake van organische vervuiling en aantasting: denk aan mos, algen of (sporen van) klimop.
 • Het vuil is niet diep in de gevel getrokken. Denk bijvoorbeeld aan oppervlakkige roetverontreiniging.
 • Een gevel uit (bak)steen is een ideale kandidaat om te laten stoomreinigen.

Wanneer reinig je de gevel beter niet met stoom?

 • De vervuiling zit diep in de gevel getrokken, of het type vuil is hard aangehecht.
 • Het gaat om een oude gevel, of een gevel uit fijne of oude materialen (denk hier ook aan de geveldetails). Ook kwetsbare gevels, of gevels uit poreus materiaal, lopen risico’s. Door de hitte van de stoom kunnen zulke kwetsbare materialen barsten.
 • Let extra op het voegwerk: in sommige gevallen zitten daar kwetsbaarheden verstopt.
 • Zitten er minerale zouten in de buitenmuren? De hete stoom kan deze zouten oplossen, wat leidt tot zoutbloei.

Om zeker te zijn van een correcte uitvoering kan het interessant zijn om een gespecialiseerde gevelreiniger onder de arm te nemen. Die kan je uitsluitsel geven over of je gevel geschikt is voor een stoomreiniging en vertelt je welke temperatuur en druk je best gebruikt voor een lange goede conditie van je gevel.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies aan vakmannen

Gevel stoomreinigen: stappenplan

Je gevel stoomreinigen (stoomcleaning) is geen complexe klus. Als je jouw gevel laat stoomreinigen volg je deze stappen.

1. Bevochtiging

Eerst wordt er gezorgd voor een goede bevochtiging van de volledige buitenmuur. Daarna wordt de stoom tegen de gevel gespoten. Die verzadigde stoom heeft een temperatuur van 120 tot 150 °C. De gebruikte druk varieert van 2 tot 6 bar.

De juiste temperatuur en het drukniveau zijn belangrijk. Je wint hierover best advies in bij een specialist. Want bij plotselingen temperatuurverschillen en/of een foutieve waterdruk bestaat de kans dat je de gevel onbedoeld beschadigt. Een specialist kijkt na welke druk en temperatuur geschikt zijn voor jouw gevel.

2. Reinigingsproduct

Vaak worden er ook schoonmaakmiddelen toegevoegd aan het water. Welk reinigingsmiddel en welke temperatuur en druk nodig zijn, is afhankelijk van het soort gevel dat je reinigt. Elke gevel vraagt om andere schoonmaakmiddelen.

3. Gevel afspoelen

Na de stoombehandeling kun je de gevel nog afspoelen met water. Zo kan je restjes oppervlakkig vuil losmaken en verwijderen van de buitenmuren, en bekom je een gegarandeerd nette gevel.

4. Impregneren

Om je gevel schoon te houden voor langere tijd kan het interessant zijn om je muren te laten impregneren. Door het gebruik van een waterafstotend middel bescherm je de woning tegen neerslag en doorslaand vocht. Bovendien verzekert een goede impregnatie dat vuil zich niet meer aan de gevel kan hechten en vermijd je ongewenste begroeiing of groene aanslag op je gevel.

Zelf aan de slag met stoomreinigen? Je kunt indien gewenst zelf een stoomreiniger huren om je gevel weer proper te maken.

Gevel stoomreinigen: voordelen en nadelen

Voordelen

Reinigen met stoom is vaak een uitstekende optie om een (licht) verontreinigde gevel weer op te knappen.

 • Je gevel stoomreinigen is een behandeling op een milieuvriendelijke manier, in tegenstelling tot een chemische reiniging. Bij stoomreiniging worden geen chemische middelen gebruikt. Er komt enkel verhit water aan te pas.
 • Stoomreinigingen is in vergelijking met andere methoden zoals chemisch reinigen, relatief goedkoop.
 • Met stoom reinigen is zachtaardig. Dit type reiniging is geschikt voor de meeste geveltypes. Een correct uitgevoerde stoomreiniging laat geen schade achter op de gevel.
 • Er komt weinig water de gevel in.

Ontvang gratis offertes

Nadelen

Aan je gevel stoomreinigen zijn helaas ook enkele nadelen verbonden. Het gevaar schuilt vooral in de hoge temperatuur van de stoom: niet elke gevel staat daar om te springen.

 • Voor een zwaar verontreinigde gevel zal enkel laten stoomreinigen vaak niet volstaan. Je verwijdert met stoom voornamelijk oppervlakkige vervuiling. Denk maar aan aantasting door mos of algen.
 • Oudere gevels van kwetsbare materialen komen niet in aanmerking voor een stoomreiniging. De impact van de hitte kan zulke gevels beschadigen. Bij twijfel is het aangewezen om een specialist aan te spreken.
 • Bepaalde steensoorten kunnen na zo’n reiniging zoutbloei vertonen.
Stoomreiniging van gevel

Zelf reinigen met stoom? Waarop letten?

Ga je toch liever zelf aan de slag met een gehuurde stoomreiniger? Met deze aandachtspunten maak je gevel stoomreinigen een stuk eenvoudiger!

 • Zorg ervoor dat je de juiste druk en temperatuur gebruikt. Gespecialiseerde gevelwerkers kunnen je hierover adviseren.
 • Bescherm voor je begint je planten en andere begroeiing door ze af te dekken.
 • Indien nodig plak je raamkozijnen en deurkaders af.
 • Schakel hulp in wanneer je bijvoorbeeld met een ladder werkt

Liever een vakman inhuren?

Een vakman beschikt over de juiste apparatuur om deze taak veilig uit te voeren. Ook kan je door weinig kennis de gevel makkelijker beschadigen. Hierdoor kan je later nog op veel grotere kosten rekenen. Bij een specialist ben je bovendien van verzekerd dat de gevel er weer spik en span uit zal komen te zien.

Zijn er andere vormen van gevelreiniging?

Er zijn zeker ook andere vormen van gevelreiniging.

Chemisch reinigen

Een populaire andere methode is bijvoorbeeld het chemisch reinigen. Deze methode wordt toegepast wanneer er sprake is van hardnekkig vuil op de gevel.

Door het gebruik van een chemisch product zal er een reactie ontstaan op de ondergrond waardoor het vuil zal oplossen. Dit is een agressieve maar ook effectieve methode. Deze zal een prijs van ongeveer 15 euro per vierkante meter hebben.

Zandstralen

Wanneer de gevel te ernstig vervuild is, is het mogelijk dat enkel je gevel stoomreinigen niet volstaat. Een goed alternatief is dan een zandstraalreiniging. Tijdens een zandstraalreiniging spuit je een straalmiddel (een mix van water en zand- of andere korrels) onder hoge druk tegen de gevel. Het oppervlakkig vuil wordt dan als het ware weggeschuurd.

Er wordt bij deze methode een dunne laag over de gevel heen gespoten die enkele millimeters van de gevel zal verwijderen en hiermee dus ook het vuil. De prijs hiervan zal tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter liggen.

Nevelstralen

In sommige gevallen is niet de mate of de ernst van de vervuiling het probleem. Komt je gevel niet in aanmerking omdat de gebruikte temperatuur te hoog is, dan is nevelstralen een goede optie. Nevelstralen lijkt enigszins op zandstralen, maar is een meer nauwkeurige en minder agressieve techniek.

Je hebt bijvoorbeeld meer controle over de gebruikte druk en de samenstelling van het straalmiddel. De prijs van je gevel nevelstralen zal tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter liggen.

Je gevel laten stoomreinigen door gespecialiseerde gevelreinigers: vergelijk gratis offertes

Ga je zelf aan de slag met een stoomreiniger, of doe je toch beroep op een vakman? Of je er nu zelf aan begint of de klus uitbesteedt, met het juiste advies kom je al een heel eind. Vraag hieronder gratis offertes aan om in contact te komen met gespecialiseerd gevelwerekers actief in jouw buurt en bekijk vrijblijvend prijsvoorstellen. Dan hoef jij er enkel nog de interessantste optie uit te pikken voor jouw project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie