Wat is thermowood ayous? 

Je zult je waarschijnlijk wel afvragen wat het tropisch zachthout thermowood ayous nu eigenlijk is. Thermo Ayous is een tropische zachthoutsoort met een thermische modificatie en de onopvallende structuur van tropisch hardhout.

Het is eigenlijk een goedkoper alternatief (dat perfect thermisch modificeerbaar is door de open celstructuur) van tropisch hardhout, dat trouwens de laatste jaren schaarser wordt. Het tropische zachthout thermo Ayous wordt gemaakt van een zachte houtsoort afkomstig van de ayous of abachi boom uit West-Afrika.

Thermowood triple

Door het thermisch modificatieproces heeft het dezelfde duurzaamheid en grote vormstabiliteit zoals tropische hardhoutsoorten, maar dan voor een fractie van de prijs. Je maakt geen gebruik van de toevoeging van chemicaliën zoals bij andere bewerkingen, zo kies je voor hout dat op een ecologisch verantwoorde manier behandeld wordt. Het thermisch gemodificeerde hout is mooi glad en heeft een lage volumieke massa, zoals we dat kennen van tropisch hardhout. Zo’n compact thermisch gemodificeerd hout is ideaal voor jouw bouwproject!

Bovendien heeft thermowood ayous een lichtere kleur, wat het een ideale keuze maakt voor wie op zoek is naar een natuurlijke, lichte uitstraling in hun bouw- of interieurprojecten, bijvoorbeeld een houten gevelbekleding met een warme bruine kleur met weinig zwarte vlekken. 

Thermo Ayous Thermowood Ayous

Welke houtsoort is het?

Zoals we hierboven al vermeld hebben, is thermowood ayous afkomstig van de ayous of abachi boom uit West-Afrika. Deze boomsoort behoort tot de Malvaceae familie en staat bekend om zijn zachte en lichte hout. Naast de naam ayous, staat deze houtsoort ook wel bekend als abachi, obeche, samba of wawa.

Wat zijn de verschillen met andere houtsoorten?

In vergelijking met andere thermisch gemodificeerde houtsoorten zoals grenen en vuren heeft thermo ayous een hogere prijs, maar ook een hogere duurzaamheid en een natuurlijk productieproces zonder chemische stoffen. Het nadeel van thermo ayous is dat het voorboren vereist om het thermische gemodificeerd hout te bevestigen, terwijl dit bij grenen en vuren niet nodig is. Bij deze laatste twee houtsoorten zijn er echter meer noesten en hebben ze een minder monogaam uiterlijk.

Vergeleken met tropische hardhoutsoorten biedt thermo ayous een duurzamer alternatief zonder bij te dragen aan ontbossing en ecologische schade. Ook is thermo ayous volledig natuurlijk en bevat het geen chemische stoffen, wat ook belangrijk is om te weten natuurlijk.

Bij het maken van een keuze voor een bepaalde houtsoort zijn verschillende factoren van belang, en het is daarom verstandig om advies te vragen bij een specialist.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offertes!

Wat kost ayous hout?

De prijs van thermo Ayous kan echter variëren afhankelijk van de oppervlakte en de specifieke toepassing. Over het algemeen kan je rekenen op een prijs van € 50 à 110 per vierkante meter, inclusief btw, voor Ayous gevelplanken. Houd er rekening mee dat er nog extra kosten kunnen zijn voor het installatiemateriaal.

Prijs thermowood ayous zelf plaatsen

Als je handig bent en graag zelf aan de slag gaat, kan je ervoor kiezen om thermo Ayous zelf te plaatsen. Op die manier kan je besparen op arbeidskosten. Echter, vergeet niet dat je nog steeds 21% btw moet betalen op alle materialen die je koopt, inclusief de thermo Ayous gevelplanken en het installatiemateriaal.

Het is daarom belangrijk om de prijzen van verschillende leveranciers en bouwmarkten te vergelijken voordat je jouw materialen aanschaft. Zo kan je ervoor zorgen dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt en onverwachte kosten vermijden.

Prijs thermowood ayous laten plaatsen 

Als je de installatie van thermo Ayous liever overlaat aan een vakman, moet je rekening houden met extra kosten. De prijs voor het laten plaatsen van thermo Ayous is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de installatie en de ervaring van de vakman.

Gelukkig is er ook goed nieuws: wanneer je de installatie laat doen door een vakman, betaal je slechts 6% btw op zowel de materialen als de arbeidskosten, in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in de uiteindelijke prijs.

Bij ons kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van verschillende vakmannen, zodat je gemakkelijk kunt vergelijken en de beste keuze kunt maken voor jouw project.

Thermowood Ayous

Voordelen van thermo ayous gevelbekleding

Je vraagt je ondertussen waarschijnlijk wel af wat de voordelen nu eigenlijk zijn van thermo ayous. Hieronder leggen we even uit wat nu net de voordelen zijn van thermo ayous.

Ten eerste is Ayous hout door het thermische modificatieproces zeer duurzaam en valt het binnen de duurzaamheidsklasse 1/2. Hierdoor gaat het hout langer mee en rot en verweert het minder snel.

Ten tweede is thermisch gemodificeerd Ayous hout relatief lichtgewicht vergeleken met andere houtsoorten, waardoor het makkelijker te installeren en te transporteren is.

Ten derde heeft Ayous hout een moderne uitstraling dankzij de lichtbruine tot bruine kleur. Dit geeft jouw gevel een luxe en eigentijdse uitstraling, wat het geschikt maakt voor verschillende soorten gebouwen en ontwerpen.

Tot slot is Ayous gevelbekleding onderhoudsvrij. Na het plaatsen hoef je er geen omkijken meer naar te hebben, omdat het thermisch gemodificeerd hout niet meer gevoelig is voor rot en verweer.

Kortom, thermisch gemodificeerd Ayous hout is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, lichtgewicht, moderne en onderhoudsvrije gevelbekleding.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Toepassingen van ayous thermowood

Naast gevelplanken van thermo ayous, zijn er nog meer mogelijkheden voor thermisch gemodificeerd hout. 

Zo is thermo Ayous ook uitermate geschikt voor de productie van terrasplanken en vlonders. Door de hoge duurzaamheid en vochtbestendigheid blijven deze planken lang mooi en zijn ze bestand tegen weersinvloeden.

Verder wordt thermo Ayous steeds vaker gebruikt als bekleding voor daken van moderne, minimalistische gebouwen. De lichtbruine tot bruine kleur en de gladde structuur zorgen voor een strakke en tijdloze uitstraling.

Thermo Ayous wordt ook gebruikt voor de vervaardiging van designmeubels en interieurafwerkingen. Denk hierbij aan tafels, kasten, wandbekleding en vloeren. Door de duurzaamheid en mooie uitstraling van het thermisch gemodificeerd hout is het een uitstekend alternatief voor tropische hardhoutsoorten.

Kortom, thermo Ayous is een veelzijdige en duurzame houtsoort die geschikt is voor verschillende toepassingen. Of u nu op zoek bent naar gevelbekleding, terrasplanken, meubels of interieurafwerkingen, thermo Ayous biedt vele mogelijkheden en voordelen binnen de categorie van thermisch gemodificeerd hout.

Thermowood Ayous Terras uit houten planken als toepasing van Thermo Ayous

Hoe lang gaat thermowood ayous mee?

Na de warmtebehandeling of thermisch modificeren is Ayous hout erg duurzaam en kan het worden vergeleken met hardhout van duurzaamheidsklasse 1. Dit betekent dat dit thermisch gemodificeerde hout zeer goed bestand is tegen houtrot en insecten, wat resulteert in een levensduur van ongeveer 25 jaar voor thermo ayous.

De warmtebehandeling verandert de fysische en chemische eigenschappen van het hout, wat zorgt voor voorhoogde duurzaamheid en weerstand tegen vocht, waar we thermo ayous nu eenmaal voor kennen. Het hout wordt gedroogd, verwarmd en afgekoeld in een gecontroleerde omgeving, waardoor thermo ayous niet alleen duurzaam wordt, maar ook minder snel krimpt of uitzet bij temperatuurwisselingen.

Vergrijzing van thermowood ayous, wat nu?

Onder invloed van UV-stralen vergrijzen zo goed als alle houtsoorten, thermisch gemodificeerd hout. Omdat vergrijsd thermo ayous hout kwetsbaarder is, moet je zorgen dat je je thermisch ayous regelmatig behandelt met de juiste olie om die mooie warme kleuren te behouden en de levensduur van je houten ayous thermowood constructie te garanderen.

Ontvang gratis offertes

Bestaan er alternatieven houtsoorten? 

1. Hardhout

Hardhout is een verzamelnaam voor houtsoorten die afkomstig zijn van loofbomen. Het is over het algemeen harder en dichter dan naaldhout en heeft daardoor een hogere duurzaamheidsklasse. Dit betekent dat hardhout minder snel vergaat dan naaldhout en daardoor geschikt is voor buitenconstructies zoals gevelbekleding, kozijnen en terrassen.

Bekende hardhoutsoorten zijn bijvoorbeeld eikenhout, teak, meranti, iroko en mahonie. Voorgenoemde houtsoorten zijn uitstekende alternatieven voor thermisch gemodificeerd hout zoals thermowood ayous.

2. Thermisch behandeld hout

Naast thermisch gemodificeerde Ayous, bestaan er nog andere soorten hout die thermisch behandeld kunnen worden om de duurzaamheid en weerstand tegen vocht te verbeteren. Populaire soorten van thermisch gemodificeerd hout zijn bijvoorbeeld Accoya, Fraké en Essen.

Over het algemeen geldt dat thermisch gemodificeerd hout een duurzaam alternatief is voor tropisch hardhout, met vergelijkbare duurzaamheidsklassen en levensduur. Daarnaast zijn ze ook beter voor het milieu omdat ze afkomstig zijn van duurzaam beheerde plantages en minder impact hebben op het regenwoud.

Voorbeelden van thermowood ayous

Thermo Ayous Horizontale Plaatsing Thermowood Ayous

Hierboven zie je een prachtig horizontale patroon op een gevel met een lichtere houtskleur. Dit is een veelvoorkomend patroon bij thermo Ayous gevels en het is gemakkelijk om te zien waarom. De lichtere kleur van thermo ayous geeft een frisse en moderne uitstraling, terwijl het patroon toch een gevoel van consistentie en structuur geeft.

Thermo Ayous Verticaal Geplaatst Thermowood Ayous

In deze afbeelding zien we een gevel met een donkerdere houtskleur en een verticaal patroon. De donkere kleur van het thermo ayous hout geeft een gevoel van warmte en gezelligheid, terwijl het verticale patroon zorgt voor een verlenging van de gevel. Dit is een goede keuze voor wie op zoek is naar een unieke en stijlvolle uitstraling die je normaal zou gaan zoeken bij verticaal geplaatst tropisch hardhout.

Thermo Ayous Thermowood

Ten slotte zien we hier een horizontaal patroon op de gevel van thermo ayous, maar de planken staan verder uit elkaar en dit geeft een moderne look. Dit patroon is een gewaagde keuze, maar het kan zeer goed werken in moderne en minimalistische ontwerpen

Thermowood ayous laten plaatsen? Ontvang gratis meerdere offertes 

Het laten plaatsen van thermo Ayous door een vakman brengt verschillende voordelen met zich mee. Een ervaren vakman kan thermo ayous op de juiste manier plaatsen, waardoor je verzekerd bent van een mooi resultaat waar je jarenlang van kunt genieten.

Daarnaast kan een vakman je adviseren over de mogelijkheden en het onderhoud van thermo Ayous. Als je overweegt om thermo Ayous te laten plaatsen, dan kun je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie