Hoe weet je of je asbest in huis hebt?

De Vlaamse Overheid streeft naar volledig asbestvrije woningen in 2040. Nu de opmaak van een asbestattest bij de overdracht van een woning gebouwd voor 2001 verplicht is, wordt het steeds duidelijker hoeveel woningen asbest bevatten. Volgens onderzoek gaat het om maar liefst 40 procent van de woningen. Maar hoe weet jij of ook jouw woning asbesthoudende materialen bevat?

asbest in huis

Hoe herken je asbest?

Het is niet altijd even gemakkelijk om asbest te herkennen. Er zijn echter een aantal zaken die de aanwezigheid van asbest prijs kunnen geven.

  • Bouwjaar. Het gebruik van asbesthoudende materialen is sinds 2001 volledig verboden. Werd jouw woning opgericht na 2001? Dan bevat je woning normaliter geen asbest.
  • Productiejaar. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudend materiaal te produceren, verhandelen en hergebruiken. Materialen die na dat jaar geproduceerd werden, bevatten geen asbest.
  • Textuur. Asbest heeft een kenmerkende gewafelde structuur die wat aan een honingraat doet denken. Asbestplaten bestaan meestal uit verschillende laagjes.
  • Kleur. Voor het vervaardigen van bouwmaterialen gebruikten producenten voornamelijk witte, blauwe en bruine asbest. Asbest kan echter eenvoudig van een nieuwe kleur worden voorzien.
  • Vezels. De asbestvezels in gebroken of verweerde asbesthoudende materialen zijn vaak met het blote oog zichtbaar.
  • Asbestbloemen. Witte, gebloemde vlekken op cement kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest.
  • Labo. Je kunt een staal van een vermoedelijk asbesthoudend materiaal opsturen naar een labo. Een analyse kost gemiddeld 45 euro.

Bovenstaande kenmerken en methodes kunnen de aanwezigheid van asbest verraden. Wil je zeker zijn of je woning asbest bevat? Schakel dan een asbestinventarisatiebureau in.

Een asbestexpert neemt je woning onder de loep en neemt stalen van asbestverdachte materialen. Na een analyse in het laboratorium ontvang je een asbestinventaris en het asbestattest. Daarin staat welke materialen in je woning asbesthoudend zijn, en welke materialen asbestvrij zijn.

Vermoedens van asbest?
Schakel een expert in.

Hoe komt asbest in huis?

Asbest was een enorm geliefd bouwmateriaal. Asbest isoleert goed, is erg stevig, brandwerend en bovendien erg goedkoop. Het materiaal werd voornamelijk in de bouwsector gebruikt na de Tweede Wereldoorlog. Pas in de jaren ’80 werd duidelijk hoe schadelijk het inademen van asbestvezels precies is.

Waar zit asbest in huis?

Meer dan 3.500 verschillende materialen zijn asbesthoudend. Je kunt asbest dan ook overal in huis aantreffen. 

Isolatie

Asbest werd, vanwege de uitstekende isolerende eigenschappen, verwerkt tot zowel vaste als losse isolatiematerialen. Je treft asbestisolatie bijvoorbeeld aan in daken, (spouw)muren, vloeren en zelfs rond leidingen.

Lijm en cement

Ook tegellijm kan asbesthoudend zijn. Daarnaast werd asbest verwerkt in cement.

Vloerbedekking

Asbest werd verwerkt in allerlei soorten vloerbekleding, waaronder tapijttegels, vinylzeilen en kunststoftegels.

Asbest in platen, panelen, leien en golfplaten

Asbestgolfplaten werden erg vaak gebruikt. Ook oudere dakleien, onderdakplaten en bitumen kunnen asbesthoudend zijn.

Diverse toepassingen

Asbest was enorm populair. Het materiaal werd verwerkt in huishoudelijke apparaten, openhaardkoorden, vensterbanken en bloembakken. 

Tip: De kans dat een materiaal dat voor 1998 werd geproduceerd asbest bevat, is groot. Je kunt echter lang niet altijd zelf vaststellen of het materiaal daadwerkelijk asbesthoudend is. Daarom doe je bij vermoedens van asbest beroep op een specialist.

Zijn asbestvezels gevaarlijk?

Het inademen van asbestvezels kan gevaarlijk zijn. Asbest komt van nature voor in de lucht, waardoor we allemaal dagelijks kleine hoeveelheden van het goedje inademen. Asbest inademen, wordt in theorie pas echt gevaarlijk als je over langere periodes grote hoeveelheden inademt

Het menselijk lichaam kan asbest niet afbreken, waardoor de vezels in je lichaam blijven ronddwalen. Dat kan allerlei aandoeningen veroorzaken of in de hand werken. Denk maar aan stoflong, longkanker, of buikvlieskanker.

Er zijn 3 soorten asbesthoudende materialen, waarvan de ene een groter risico voor de gezondheid vormt dan de andere.

  • Hechtgebonden asbest. Asbestvezels die stevig in een ander vast materiaal verwerkt zijn, komen niet snel vrij. Je ademt de vezels dus niet meteen in, waardoor het risico klein blijft. Ga je het materiaal bewerken of vat het vlam? Dan kunnen die vezels natuurlijk wel vrijkomen, en wordt het risico groter.
  • Semi-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest kan na verloop van tijd verweren. Daardoor komen de asbestvezels vrij, en vergroot het risico op inademen.
  • Niet-hechtgebonden asbest. De gevaarlijkste vorm van asbest. De asbestvezels werden los gebruikt (bijvoorbeeld als gespoten isolatie) en komen dus gemakkelijk in de lucht terecht.

Wanneer is asbest laten verwijderen verplicht in Vlaanderen?

De Vlaamse Overheid streeft ernaar om in 2034 alle risicovolle toepassingen van asbest te elimineren. Het gaat daarbij voornamelijk om niet-hechtgebonden asbest. In 2040 moeten alle materialen met semi-hechtgebonden asbest verwijderd zijn.

Op moment van schrijven geldt er geen algemene verplichting voor het verwijderen van asbesthoudende materialen. Is het asbest in slechte staat, of komt het bloot te liggen bij renovatie- of sloopwerken? Dan moet je het asbest laten verwijderen.

Hechtgebonden asbest mag je in principe zelf verwijderen. Semi-hechtgebonden asbest mag je enkel zelf verwijderen als het materiaal zich buitenshuis bevindt.

Voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest en moeilijk te verwijderen asbest moet je een erkend asbestverwijderaar inschakelen.

Het is aan te raden om asbesthoudende materialen preventief te laten verwijderen door een specialist. Bij brand en ingrepen aan de woning (denk maar aan het boren van gaten of werken aan de leidingen) kunnen asbestvezels vrijkomen. Die vormen een ernstig gevaar voor je gezondheid. 

Asbest in je huis verwijderen

Hoeveel kost asbest laten verwijderen?

Asbest laten verwijderen kost gemiddeld 26 tot 30 euro per vierkante meter. De prijs per vierkante meter daalt naarmate de hoeveelheid te verwijderen asbest stijgt. 

Tip: Laat je asbest verwijderen? Kijk dan zeker even of je aanmerking komt voor een premie. Verschillende gemeentes werken met een asbestafbouwproject. Daarmee kun je verschillende financiële voordelen genieten bij het verwijderen van asbest. Denk maar aan gratis asbestophaling, of subsidies voor het professioneel laten verwijderen van asbest.

Wanneer is asbest controleren verplicht? Verkoop en overdracht

Sinds 23 november 2022 is het verplicht om bij de overdracht van een woning een asbestattest op te laten maken door een erkend asbestspecialist.

Asbestattest nodig of asbest laten verwijderen? Schakel een expert in

Werken uitvoeren in gebouwen waar asbest aanwezig is, kan risicovol zijn. Asbest verwijderen laat je dan ook over aan een expert. Wil je uitsluiten of jouw woning asbesthoudende materialen bevat, heb je een attest nodig, of ben je op zoek naar een erkend asbestverwijderaar in jouw omgeving? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig een veilige oplossing voor jouw woning of pand!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen