Moet je in Vlaanderen verplicht een asbestdak verwijderen in 2023? [Wetgeving] 

Op het dak vind je vooral hechtgebonden of vaste asbesttoepassingen terug. Dit betekent dat de asbestvezels stevig in het materiaal vastzitten. Als het asbest in goede staat is en het wordt op een voorzichtige manier bewerkt, dan komen er nauwelijks asbestvezels in de lucht terecht. Daarom is het niet schadelijk en is het niet verplicht om te laten verwijderen

Maar als het asbest beschadigd is of serieus verouderd en verweerd is, komen er heel wat meer asbestvezels vrij. Asbest inademen is heel gevaarlijk voor de gezondheid. 

Daarom heeft de Vlaamse Regering besloten dat alle risicovolle asbesttoepassingen (denk bijvoorbeeld aan niet-hechtgebonden asbest) tegen 2034 verwijderd moeten zijn. Tegen 2040 moeten alle asbesttoepassingen in slechte staat weggehaald zijn. 

Om geen risico te nemen, is het aangeraden om je asbestdak na 30 jaar te verwijderen en te vervangen door een nieuw dak. Zo loopt je eigen gezondheid en die van de mensen rondom je geen gevaar. 

Op zoek naar een asbestspecialist?Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Hoeveel kost het om een asbestdak te laten verwijderen?

Om een asbestdak te laten verwijderen, betaal je een gemiddelde prijs van 10 à 15 euro per m2 (inclusief btw). Hou er rekening mee dat daar nog extra stortkosten bijkomen voor het afvoeren van het asbestafval. Dat kost ongeveer 140 euro per ton

Het afbreken van een asbestdak is een arbeidsintensieve en gevaarlijke klus. Er moeten bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen genomen worden en een lift en container zijn vereist om het asbesthoudend materiaal op een veilige en correcte manier naar beneden te brengen. Ook beschermende kledij en mondmaskers zijn nodig om de werken op een verantwoorde manier uit te voeren. 

Deze zaken tonen zich in de totaalprijs. We bespreken hieronder nog drie onderdelen die de totaalprijs aanzienlijk beïnvloeden. 

Tip: Wil je een deel van de kosten voor het verwijderen van een asbestdak drukken? Controleer dan of je in aanmerking komt voor een premie asbestverwijdering. De Vlaamse overheid heeft een grote som aan geld vrijgemaakt om financiële ondersteuning te bieden aan uiteenlopende doelgroepen. Het is de bedoeling om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te maken. 

Asbestspecialisten op asbestdak

1. Asbestinventarisatie 

Voordat een erkend asbestbedrijf je asbestdak verwijdert, moet je een asbestinventarisatierapport bezitten. In Vlaanderen bestaan er drie typen asbestinventarisatie: type 0, type A en type B. Welk type je nodig hebt, hangt af van jouw project. 

In de tabel hieronder geven we een overzicht van de drie types asbestinventarisatie en hun gemiddelde kostprijs. 

Asbestinventarisatie Richtprijs (incl. btw) Aanvullende informatie 
Type 0€ 150Het type 0 onderzoek is een beoordeling van de asbestverdachte materialen die je met het blote oog kunt zien. De resultaten van dit onderzoek zijn niet voldoende om een asbestverwijdering te kunnen beginnen. 
Type A€ 350 Na een type A onderzoek ontvang je een asbestinventarisatierapport. 
Type B€ 650 –
€ 1.500
Wanneer de materialen niet met het blote oog zichtbaar zijn en dus afbraakwerken vereist zijn, moet je een type B onderzoek laten uitvoeren. 

2. Asbestverwijdering 

Naast de asbestinventarisatie beïnvloedt ook de verwijdering van het asbestdak zelf een groot deel van de totaalprijs. In onderstaande tabel geven we op basis van het aantal vierkante meter van het dak een richtprijs mee. 

Asbestsanering Richtprijs (incl. btw) 
1 – 10 m2 € 675
11 – 20 m2 € 800 
21 – 30 m2 € 850 
31 – 50 m2 € 925 

3. Nieuw dak plaatsen 

Na het verwijderen van je oude asbestdak moet je natuurlijk een nieuw dak plaatsen. De prijzen zijn sterk afhankelijk van het type dak en het soort materiaal dat je kiest. 

De tabel hieronder geeft per type dak en het gebruikte materiaal een richtprijs weer. De kosten zijn berekend op basis van de plaatsing van een dak van 50 m2. 

Type dakMateriaal Richtprijs (incl. btw en arbeid)
Plat Bitumen € 2.300
Plat EPDM€ 3.300
PlatPVC€ 4.000
SchuinDakpannen € 4.300
SchuinRiet € 4.300 

Hoe kan je asbest in je dak herkennen? 

Er bestaan verschillende manieren om in te schatten of er al dan niet asbesthoudende materialen in je dak zitten. We sommen hieronder 6 indicatoren op die je kunnen helpen. 

Hou er rekening mee dat deze factoren slechts een inschatting geven. Wil je 100% zeker zijn of je dak al dan niet asbest bevat? Laat dan een labo-analyse uitvoeren of contacteer een asbestdeskundige

1. NT-markering 

Asbestvrije golfplaten en leien hebben een N(T)-markering en zijn voorzien van verstevigingsstrippen in de golven. Asbesthoudende golfplaten en leien hebben dit niet. 

2. Productiejaar 

Leien geproduceerd voor 1990 bevatten altijd asbest. Als de productie na 1996 plaatsvond, zijn de leien in principe asbestvrij. 

Golfplaten geproduceerd voor 1992 bevatten gegarandeerd asbest. Een productie na 1997 betekent dat de golfplaten normaal gezien asbestvrij zijn. 

Let op: Wees voorzichtig met deze data. In 1998 ontstond in België het verbod op de productie van asbestcement. Dit betekent niet dat de daken die nadien geplaatst werden, geen asbest meer bevatten. Veel bouwbedrijven hebben namelijk hun voorraad aan asbesthoudende golfplaten en leien opgebruikt. 

3. Merk 

Als je leien tussen 1990 en 1996 geplaatst werden, kan je ook naar de merknaam kijken. Leien van Alterna of Stonit hadden in die periode een abstestvrije productie. Leien van Eterna, Multex, Big Ben of Country hadden wel nog asbest. 

Voor golfplaten bieden de merknamen geen indicaties rond het asbest. 

Ontvang gratis offertes

4. Formaat 

Ook het formaat kan een indicator zijn wat betreft de aan- of afwezigheid van asbest. Kleinere leien van 40 cm x 20 cm of 40 cm x 24 cm bevatten asbest. Grotere leien van 60 cm x 40 cm, 60 cm x 32 cm en 45 cm x 32 cm zijn asbestvrij. 

Voor golfplaten bieden de formaten geen indicaties. 

5. Textuur en uitzicht 

Golfplaten met asbest bestaan vaak uit meerdere lagen en hebben een structuur in de vorm van een honingraat. Ook de vezels in de breuklijn geven je een indicatie: grote vezels wijzen op asbest, fijne vezels betekenen dat de platen asbestvrij zijn. 

Bij leien bieden de vezels in de breuklijn ook een indicatie: grote, witte vezels duiden op asbest, fijne haartjes duiden op asbestvrije leien. Wanneer ze bovendien licht gekarteld zijn met een glad oppervlak waarop maar zelden mos groeit, kan je relatief zeker zijn dat er geen asbest aanwezig is. 

6. Vuurtest 

Een laatste indicator is de uitkomst van de vuurtest. Als je met een vlam langs een breukvlak van het materiaal gaat en de vezels blijven gloeien, dan heb je waarschijnlijk met asbestvezels te maken. Andere vezels verliezen namelijk hun structuur of smelten volledig weg. 

Asbestspecialist verwijdert asbestdak

Stappenplan asbest dak verwijderen 

In Vlaanderen is het vervangen van je asbestdak de enige mogelijkheid. Je mag het asbestdak niet hercoaten omdat het volgens de wet verboden is asbesthoudende materialen te ontmossen of af te schuren. Ook het plaatsen van een overdak over een asbestdak is wettelijk niet toegestaan. 

Wil je weten hoe het verwijderen van een asbestdak verloopt? Hieronder geven we een kort stappenplan. 

Stap 1: Het asbest verwijderen 

In Vlaanderen mag je hechtgebonden asbest zelf verwijderen. Maar zonder het gepaste materiaal en de juiste kennis is er nog steeds een groot risico dat er asbestvezels vrijkomen. Hou er bovendien rekening mee dat ook het afvoeren van het asbestafval heel wat regels en voorzorgsmaatregelen vereist. Het kost ook geld om asbestafval af te voeren. 

Daarom wordt het vaak aangeraden om een gespecialiseerde asbestverwijderaar in te schakelen. Het is zelfs verplicht wanneer het gaat om niet-hechtgebonden asbest. Erkende asbestspecialisten hebben een opleiding gevolgd en weten dus precies hoe ze aan de slag moeten gaan en welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen. 

Een erkend asbestverwijderaar weet bijvoorbeeld: 

 • Hoe je de asbestplaten voorzichtig moet losmaken. 
 • Dat je alle asbestafval in een afgesloten container moet verzamelen.
 • Dat bij voorkeur een lift gebruikt wordt om de asbestplaten veilig en correct naar beneden te brengen.  
 • Dat je de asbestplaten niet over elkaar mag schuiven. 
 • … 

Let op: Controleer of de asbestverwijderaar erkend is: hij of zij moet een attest ‘eenvoudige handelingen’ bezitten en moet zich houden aan de code van de goede praktijk ‘Veilige werken met asbestdaken en asbestgevels’.  

Stap 2: Dakbedekking vernieuwen  

Nadat je asbestdak verwijderd is, kan je een nieuwe dakbedekking plaatsen. Er bestaat een ruim assortiment aan dakbedekkingen. Kies het type dat op jouw dak past en aan jouw smaak en budget voldoet. Niet elk type dakbedekking is voor elk soort dak (plat of schuin) geschikt! 

Tip: Moet je jouw dakbedekking vernieuwen en heb je ook nog geen dakisolatie? Dan is dit het uitgelezen moment om je dak langs buiten te isoleren. Zo blijft de binnenkant van je woning onaangetast, heb je minder risico op koudebruggen en zal je in de toekomst besparen op je energierekening. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen uit jouw regio.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Voorzorgsmaatregelen 

Als je asbestdak in de toekomst verwijderd wordt, is het belangrijk om in afwachting van de effectieve asbestverwijdering enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kan je gevaarlijke situaties zoals het beschadigen of vrijkomen van asbestvezels vermijden. 

Deze veiligheidsvoorschriften volg je best: 

 • Vermijd het beschadigen van de asbesthoudende materialen door zware bewerkingen. Gooi, breek, slijp, boor en schuur de golfplaten of leien niet. 
 • Gebruik geen regenwater van je asbestdak. Via de dakgoot kunnen er namelijk asbestdeeltjes in het regenwater komen. Gebruik dat regenwater niet om te kuisen of je tuin te sproeien. 
 • Probeer zo weinig mogelijk op het dak of de afdruipzone te lopen. Spoel je schoenen goed af wanneer je dit wel hebt gedaan. 
 • Reinig de dakgoot van je asbestdak enkel bij nat weer. Verzamel bovendien het slib, verpak het dubbel en steek het in het restafval. 
 • Plaats geen zonnepanelen op je asbestdak. Het is wettelijk verboden om zonnepanelen of andere constructies op een asbestdak te laten installeren. Constructies vereisen namelijk nagels en boringen, waardoor asbestvezels in de lucht vrijkomen. Dit is heel gevaarlijk voor je eigen gezondheid en die van de mensen rondom je. 
 • Plaats geen overzetdak boven je asbestdak. Ook dit is wettelijk verboden. Je behoudt dan immers je asbestdak. 
Close-up asbest golfplaat

Wil je jouw asbestdak laten verwijderen? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met asbestverwijderaars 

Wil je jouw asbestdak laten verwijderen? Of wil je een concreet idee hebben van alle kosten die hiermee samengaan? 

Vul het offerteformulier in. Zo kom je in contact met asbestspecialisten uit jouw regio. Zij sturen je offertes op met de prijsvoorstellen en (extra) diensten die ze aanbieden. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Bovendien garanderen erkende asbestverwijderaars dat de asbestwerken op een veilige en correcte manier uitgevoerd worden

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen 

Hoe asbest onderdak verwijderen?

+
Je kunt je asbest onderdak zelf verwijderen als het om hechtgebonden asbest gaat dat niet beschadigd is. In alle andere gevallen is het verplicht om een erkend asbestverwijderaar in te schakelen. Tegen 2034 moeten alle asbestcementen daken in Vlaanderen vervangen zijn. Je wacht hier dus best niet te lang mee. 

Is asbest verwijderen gratis?

+
Nee, asbest laten verwijderen is niet gratis. Specifieke doelgroepen kunnen onder bepaalde voorwaarden wel een premie per vierkante meter aanvragen. Ook is het mogelijk dat het lokaal bestuur in je stad of gemeente een asbestproject organiseert. 

Wat als er asbest in het dak zit?

+
Als er asbest in je dak zit, wordt het aangeraden om het te laten verwijderen, ook al is er vandaag geen algemene verplichting om asbesthoudende materialen in je gebouw of woning weg te halen. Behalve als het asbest in slechte staat is of het ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. 

Welk jaar moet asbest verwijderd zijn in België?

+
Tegen 2034 moeten in België verplicht alle risicovolle asbesttoepassingen uit Vlaamse gebouwen en woningen verwijderd worden. Dit zijn bijvoorbeeld asbestcementen daken en gevels en alle niet-hechtgebonden asbesttoepassingen. Tegen 2040 moeten ook alle andere asbesthoudende materialen in slechte staat weggehaald worden. 

Wat is de kostprijs om asbest leien van een huis te laten verwijderen? 

+
De kostprijs voor het laten verwijderen van asbestleien in een gewoon huis (100 m2) is ongeveer 1.000 tot 1.500 euro. Maar voor het afvoeren en verwerken van de asbestleien betaal je ook nog ongeveer 300 euro. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen