Hoe weet je of een golfplaat asbest bevat?

Als jouw dak vóór 1990 werd geplaatst bestaat het gezondheidsrisico dat er asbest in de golfplaten aanwezig is. Je kijkt best naar de laatste of voorlaatste golf van de plaat. Als je codering ziet zoals “AT” (Asbestos Technology), “NF” (Non Friable), of “CAF” (Compressed Asbestos Fibres). Deze code geeft de aanwezigheid van asbest aan.

Het kan zijn dat je geen markeringen ziet, maar dat betekent ook niet dat de platen asbestvrij zijn. In zo een geval schakel je best een erkende specialist in. De platen worden onderzocht in een laboratorium. Zij kunnen een grondige analyse uitvoeren en vaststellen of jouw golfplaten asbestvrij zijn.

Daarnaast kan je met het blote oog kijken naar de visuele kenmerken die de aanwezigheid van asbest kunnen tonen. Let op de volgende kenmerken:

  1. Oude golfplaten in slechte staat: Als de golfplaten oud zijn en beschadigd zijn, is er een verhoogd risico op asbestvezelverspreiding. Wees voorzichtig en raadpleeg een specialist.
  2. Honingraatstructuur in het materiaal: Asbesthoudende golfplaten kunnen een herkenbare honingraatstructuur hebben. Als je dit ziet is verder onderzoek raadzaam.
  3. Verweerde vezels: Let op vezels die uit het oppervlak van de platen steken of loskomen. Dit kan de aanwezigheid van asbestvezels betekenen.
  4. Witte spikkels: Witte spikkels op het oppervlak van de platen kunnen een indicatie zijn van asbestvezels.
  5. Geen “N” of “NT” markering: Moderne asbestvrije golfplaten zijn vaak gemarkeerd met de letters “N” (Non-Asbestos) of “NT” (New Technology). Als je deze markeringen niet ziet, dan bestaat er een groot risico dat ze asbest bevatten.

Let op! De visuele inspectie alleen geeft geen definitieve bevestiging van de aanwezigheid van asbest. Om absoluut zeker te zijn raadpleeg je best een professionele asbestverwijderaar of laat je een laboratoriumtest uitvoeren.

Als je denkt dat jouw golfplaten asbest bevatten, dan moet je heel voorzichtig zijn. Asbestvezels kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid bij inademing. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en zoek deskundig advies om er veilig mee om te gaan.

Ontvang gratis offertes

Wat voor soort asbest bevat een golfplaat?

Als je je afvraagt welk type asbest een golfplaat kan bevatten, zijn er een paar bekende soorten waar je op moet letten. Een van de belangrijkste soorten asbest is wit asbest, ook bekend als chrysotiel. Dit type asbest wordt vaak aangetroffen in golfplaten en andere bouwmaterialen.

Naast wit asbest is er ook blauw asbest, ook wel bekend als crocidoliet. Deze variant staat bekend om zijn lange, fijne vezels en werd vroeger veel gebruikt in bepaalde soorten golfplaten.

Een andere veelvoorkomende soort asbest is bruin asbest, ook wel amosiet genoemd. Bruin asbest heeft een vezelachtige structuur en werd vaak gebruikt in golfplaten en andere toepassingen in de bouw.

Het is belangrijk om te onthouden dat alle vormen van asbest schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid bij inademing van de vezels. Daarom is het cruciaal om voorzichtig te zijn bij het werken met golfplaten waarvan je vermoedt dat ze asbest bevatten.

Als je niet zeker bent welk type asbest aanwezig is, is het raadzaam om een professional te raadplegen. Een erkende asbestdeskundige kan een analyse uitvoeren en de specifieke samenstelling van het asbestmateriaal bepalen. Op die manier krijg je duidelijkheid en kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen bij het omgaan met de golfplaten. Veiligheid staat altijd voorop!

golfplaten met asbest

Hoe platen met asbestcement herkennen?

Er bestaan bepaalde kenmerken waar je op kan letten als je wilt weten hoe je golfplaten met asbestcement kunt herkennen. Eerst is het belangrijk dat je weet dat Eternit bekend staat voor de productie van asbestcement.

Wees maar gerust want golfplaten geproduceerd door Eternit na 1997 zijn over het algemeen asbestvrij. Dus als je een ander golfplaat hebt die na deze datum werd geproduceerd bevat deze normaalgezien geen asbest.

Daarna kan je platen met asbestcement herkennen dankzij specifieke kenmerken. Asbestcementplaten zijn vaak grijsachtig van kleur en hebben een vezelachtige structuur. Ze kunnen er ook broos uitzien en vertonen mogelijk scheuren of beschadigingen.

Wat kost het verwijderen van asbestgolfplaten per m²?

Overweeg je het om asbestgolfplaten te laten verwijderen? Dat laat je best over aan aan een erkende asbestverwijderaar. Het is een feit dat je op die manier geen risico’s loopt en zo zorg je voor een veilige en professionele verwijdering. Het verwijderingsproces van asbestgolfplaten kan prijzig zijn. Je kan gemiddeld rekenen op een prijs van ongeveer € 100 per vierkante meter.

Het proces is prijzig door het feit dat asbestverwijderaars voortdurend worden opgeleid om het gevaarlijke werk veilig en efficiënt uit te voeren. Het laten verwijderen van asbest is dus niet goedkoop, maar het garandeert wel een risicovrije omgeving.

Bij het bepalen van de exacte kosten zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Het type asbest en de hoeveelheid asbestvezels hebben een invloed op de prijs, maar ook de afmetingen van het gebouw speelt een rol.

Voor grotere oppervlaktes van 35 vierkante meter of meer is er een subsidieregeling beschikbaar. Je kan € 4,50 per vierkante meter ontvangen met een maximumbedrag van € 25.000 per adres. Hiervoor moet je een factuur kunnen voorleggen van een gecertificeerd bedrijf waarop duidelijk staat dat het gaat om het verwijderen van asbestgolfplaten.

Vanaf 2024 zijn asbestdaken die blootgesteld worden aan de buitenlucht verboden. Je laat jouw dak dus onderzoeken door een erkende asbestverwijderaar. Zo kan je tijdig actie ondernemen en zorgen voor een veilige en gezonde omgeving.

Op zoek naar een specialist?Om nauwkeurige advies te krijgen vraag je best een gratis offerte aan.

Tips bij het omgaan met asbestplaten

Asbesthoudende golfplaten kan je niet veilig reinigen, ook als er veel mos op zit. Vooral niet met hogedrukapparatuur of stijve borstels. Het reinigen van asbestcement is eigenlijk nooit veilig. 

Hierdoor is de kans groot dat er schadelijke stoffen in de dakgoot, regenwaterput of riolering belanden. Je moet daar heel voorzichtig mee zijn. Je schakelt best professionele hulp in bij het verwijderen ervan.

Asbest dak afvoeren in Vlaanderen

In Vlaanderen bestaan er enkele gevallen waarin je zelf een asbestdak kan afvoeren. Het is wel altijd de veiligste optie om een professional in te schakelen voor het afvoeren van asbest.

Dankzij het feit dat een erkende asbestverwijderaar de juiste kennis, ervaring en beschermingsmaatregelen heeft, kan deze de klus veilig en efficiënt uitvoeren. Op die manier ben je zeker dat het asbest dak op een verantwoorde manier wordt afgevoerd met minimale risico’s voor jou en het milieu.

Optie 1: Asbest naar containerpark

Je mag hechtgebonden asbestafval zelf naar het plaatselijke recyclagepark brengen. Het is belangrijk dat je het asbestafval goed verpakt voordat je deze naar het recyclagepark brengt. Op die manier voorkom je stofvorming en breuken tijdens het transport.

Gebruik een verpakking die groot genoeg is voor de asbeststukken. Je kan het asbestafval bijvoorbeeld verpakken in een dubbele, doorzichtige plastic zak, een doorschijnende asbestzak of speciale asbestfolie.

Sommige recyclageparken bieden gratis of voordelig asbestzakken en -folie aan. Je kan ze ook kopen in een bouwhandel of een goede doe-het-zelf-winkel. Je mag geen los asbest naar het recyclagepark brengen. Dat is een zware overtreding, zorg er dus voor dat je het altijd goed verpakt volgens de juiste richtlijnen.

beschadigde asbest golfplaten

Optie 2: Asbest ophaling aan huis

Asbest kan je ook laten ophalen bij jou thuis. Je kan uit drie opties kiezen:

  • Plaatzak: Deze zak is geschikt voor hechtgebonden asbestplaten. Je kan ongeveer 13 platen of ongeveer 30 m² in de plaatzak krijgen. Per adres kan je maximum 6 plaatzakken aanvragen. De kosten per zak bedragen 30 euro.
  • Kuubzak: Deze zak gebruik je voor kleinere stukken hechtgebonden asbest zoals dakleien, schouwbuizen, tegels en bloembakken. Een kuubzak kan maximaal 30 m² asbest bevatten. Per adres kun je maximum 6 kuubzakken aanvragen. De kosten per zak bedragen 30 euro.
  • Container: Voor grote hoeveelheden hechtgebonden asbest gebruik je best een container. In één container past ongeveer 300 m² asbest. Per adres kan je maximum 2 containers aanvragen. De kosten per container bedragen 170 euro.

Optie 3: Asbestverwijdering door een professional

Als het gaat om niet-hechtgebonden asbest of als je het gewoon veilig wilt spelen laat je het best verwijderen door een professional met ervaring. Een specialist kan de asbest op een veilige en verantwoorde manier verwijderen, Kies voor jouw gezondheid en die van je omgeving en laat de asbestverwijdering over aan een professional.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen