Mag je asbest naar het container- of recyclagepark brengen? 

Asbesthoudende materialen die je zelf verwijderd hebt, mag je ook zelf naar het containerpark brengen. In geen enkel geval mag je de materialen hergebruiken: ook al zien ze er nog goed uit, asbest is een stof die gevaarlijk is voor je gezondheid. 

Hou er rekening mee dat je als particulier niet alle soorten asbesthoudend materiaal naar het containerpark mag afvoeren. Enkel gebonden asbest mag je naar het plaatselijke container- of recyclagepark brengen. De vezels zitten dan in het materiaal verankerd, waardoor er geen risico is op inademing van het asbest. 

Volgende vormen hechtgebonden asbest mag je zelf afvoeren: 

  • Oude golfplaten 
  • Onderdakplaten 
  • Asbestleien 
  • Dak- en gevelleien (vlakke, vierhoekige platen in een blauwachtige kleur) 
  • Gas-, water- en rioleringsleidingen
  • Regenpijp (vezelige structuur op grijze breukvlakken) 
  • Vlakke gevelplaten of binnenschotten (kan wel of niet uitwendig fel gekleurd zijn) 
  • Bloembakken 
  • Schouw 
  • Eterniet 
  • Menuiserite 

Asbest in losse of niet-gebonden vorm mag je niet zelf afvoeren. Volgende vormen losse asbest mag je niet naar het container- of recyclagepark brengen: 

  • Spuitasbest 
  • Asbestkoord 
  • Asbesthoudend pleisterwerk 
  • Asbestkarton 
  • Isolatieplaten  
  • Vloerplaten van verwarmingsketels, asbestkarton, isolatiegips… 

Tip: Breng je zelf je asbesthoudende materialen naar het container- of recyclagepark? Neem dan ook de kledij en beschermingsmaterialen mee die je gebruikt hebt. Het is mogelijk dat er schadelijke asbestvezels in achterblijven. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Hoeveelheid asbestafval 

Wanneer je zelf asbesthoudende materialen afvoert, is het een goed idee om op voorhand bij je afvalintercommunale of milieudienst te informeren naar de hoeveelheid die je mag aanleveren. Meestal staat er een limiet op de hoeveelheid asbestafval die je kunt afvoeren. Het is wel zo dat het containerpark een minimum hoeveelheid gratis moet aanvaarden: 

  • 200 kilogram per gezin per jaar. 
  • 1 m³ of kubieke meter per gezin per jaar.
  • Of 10 asbestcementplaten per gezin per jaar. 

Bij grotere hoeveelheden kan het containerpark een tarief vragen. 

Let bovendien op de volgende zaken: 

  • Je moet het asbestafval gescheiden houden van ander bouw- en sloopafval
  • Het recyclagepark accepteert geen asbestkoorden uit oude kachels. Het is belangrijk dat je de koord met water of een fixeermiddel fixeert, ze daarna verpakt in een dubbele plastic zak en ze tot slot bij een geregistreerde asbestinzamelaar aflevert. 
gebroken asbestafval op een hoop

Verplichte verpakking (zakken) 

Het is verplicht om hechtgebonden asbestafval te verpakken voordat je het zelf naar het containerpark brengt. Zo vermijd je stofvorming en/of breuken tijdens het transport. Zorg dat je een verpakking gebruikt die groot genoeg is. Toegestane verpakkingen zijn: 

  • Een dubbele, doorzichtige plastic zak. 
  • Een doorschijnende asbestzak. 
  • Aangepaste asbestfolie.

De meeste recyclageparken bieden asbestzakken en -folie gratis of voor een voordelige prijs aan. Ook in de bouwhandel en betere doe-het-zelfzaken verkopen ze asbestverpakkingen. 

De kostprijs van een asbestzak in het containerpark is 1,50 euro per kleine zak (1 m x 1,2 m) en 2,50 euro per grote zak (2,2 m x 1,2 m). In een grote zak kan je ongeveer 2 tot 3 golfplaten. In een kleine kan je er één kwijt. 

Daarnaast staan er ook speciale big bags (90 cm x 90 cm x 110 cm) te koop. De inhoud mag maximaal 1.000 kilogram wegen. Een big bag kost gemiddeld 100 euro

Hoeveel kost het om hechtgebonden asbest naar het containerpark te brengen? 

De kostprijs voor het zelf afvoeren van hechtgebonden asbest naar het containerpark verschilt van gemeente tot gemeente. Zo laten sommige recyclageparken asbesthoudende materialen gratis toe tot een maximaal gewicht van 200 kilogram of 1 kubieke meter. Om 200 kilogram hechtgebonden asbest te verpakken, heb je ongeveer een twintigtal zakken nodig. Hou ook met die prijs rekening. 

Bij andere containerparken of wanneer je grotere hoeveelheden hebt, wordt er een kostprijs berekend die overeenkomt met het tarief voor selectief afval. De prijs ligt dan gemiddeld tussen de 30 en 80 cent per kilogram asbesthoudende materialen. 

Let op: Asbestplaten met asbestcement wegen veel. Het aantal kilogram loopt daarom snel op. Een golfplaat met asbest van 3 meter lang en 1 meter breed, weegt al snel 45 kilogram. 

Door wie mag je asbestafval laten afvoeren of ophalen? 

Asbestafval kan je zowel zelf naar het containerpark brengen als door bepaalde diensten laten afvoeren. Omdat we hierboven de procedure voor het containerpark al uitgelegd hebben, bespreken we hieronder drie andere opties

Optie 1: Door geregistreerde asbestinzamelaar 

Wanneer je zelf grote hoeveelheden asbest verwijderd hebt, kan het handig zijn om de asbesthoudende materialen te laten ophalen door een geregistreerde asbestinzamelaar

Via de online tool op de OVAM-website van de Vlaamse overheid kan je makkelijk een aanvraag indienen. Vervolgens zal een inzamelaar langskomen om het asbestafval op te halen en daarna af te voeren naar een vergunde verwerkingsinstallatie. Daarbij gebruikt hij of zij een big bag. Dat is een stevige, scheurbestendige witte zak die veilig afgesloten kan worden. 

Bij elk transport van afvalstoffen moet een identificatieformulier ter plaatse zijn. 

Optie 2: Door de gemeente 

De meeste gemeenten en steden organiseren een bronophalingsproject. Dit houdt in dat het asbestcement voordelig aan huis wordt opgehaald. De ophaling wordt namelijk gefinancierd met subsidies van de OVAM. Het asbesthoudende materiaal wordt verpakt met aangepaste asbestzakken of containers met een big bag. 

Je kunt bij je afvalintercommunale, de milieudienst of je gemeente navragen of er een bronophalingsproject loopt. 

Let op: De ophaling geldt enkel voor hechtgebonden asbestcementtoepassingen. Het maakt daarbij niet uit wie het materiaal heeft verwijderd. Je kan met het bronophalingsproject geen asbestvrije platen of leien afvoeren. Dat is bepaald in de besluiten die de projectsubsidies regelen. 

asbestspecialisten verwijderen asbest dak

Optie 3: Door een aannemer of erkend asbestverwijderaar 

Als je asbest hebt laten verwijderen door een aannemer of een erkend asbestverwijderaar, dan staat hij of zij ook in voor het correct afvoeren, verwerken en storten van het asbestafval. 

Tip: Vraag aan de aannemer of erkende asbestverwijderaar een kopie van het ondertekende identificatieformulier voor afvalstoffen of een ander afgiftebewijs dat de plaats van herkomst en afgifte vermeldt. Zo kan je achteraf altijd aantonen dat je het asbestafval op een veilige wijze hebt laten afvoeren. 

Op zoek naar een asbestspecialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Wat doen met asbestvrije cementplaten of leien?

Asbestvrije cementplaten of -leien moet je in bouwfolie verpakken en vervolgens naar het recyclage- of containerpark brengen. Je kunt ze niet via bronophalingsprojecten laten afvoeren. 

Voorzorgsmaatregelen voor vervoer asbestafval naar containerpark  

Omdat asbest een schadelijke stof is voor je gezondheid, is het van belang dat je de asbesthoudende materialen voorzichtig naar het containerpark brengt. Volgende voorzorgsmaatregelen helpen je daarbij: 

  • Spuit het asbesthoudende materiaal nat voordat je vertrekt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het transport zo weinig mogelijk stof maakt. Zo kunnen de asbestvezels niet opwaaien. 
  • Pak het asbestafval zo goed mogelijk in. Daarbij kan je gebruikmaken van asbestzakken. Deze kan je verkrijgen op het containerpark, samen met andere beschermingsmaterialen die van pas kunnen komen tijdens het verwijderen of verpakken van het asbestafval. Naast asbestzakken kan je ook big bags, doorzichtige bouwfolie, dubbel plastic zakken of afsluitbare zakken gebruiken. 
  • Hou het asbestafval gescheiden van ander sloop- en bouwafval. Het asbesthoudende materiaal komt namelijk in speciale containers terecht op het recyclagepark. 
  • Meld je aan voordat je de asbesthoudende materialen stort. Vergeet ook niet een bewijs van je reglementaire aflevering te vragen. 
  • Vervoer alle asbestafval in één rit. Om het risico op verspreiding van asbestvezels zo klein mogelijk te houden, is het verplicht alle materiaal in één keer af te voeren. 

Asbest naar het containerpark of elders (laten) aanleveren? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat 

Wil je asbest op een veilige en correcte manier naar het containerpark of elders (laten) afvoeren? Of heb je informatie of advies op maat nodig? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestspecialisten. 

Door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen, zorg je ervoor dat je de verschillende tarieven en diensten van asbestbedrijven kunt vergelijken. Zo vind je de asbestverwijderaar die aan jouw wensen, situatie en budget voldoet. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen 

Hoeveel asbest gratis naar containerpark?

+
Ieder containerpark moet een minimum hoeveelheid asbest gratis aanvaarden. Deze hoeveelheid is 200 kilogram per gezin per jaar, 1 kubieke meter per gezin per jaar of 10 asbestcementplaten per gezin per jaar. Bij grotere hoeveelheden kan het containerpark wel een bepaalde prijs vragen. 

Kan asbest naar containerpark?

+
Ja, asbest kan naar het containerpark. Maar als particulier mag je enkel gebonden asbest naar het recyclagepark brengen. De vezels zitten dan vast in het materiaal. Zo is er weinig risico op het loskomen van asbestvezels. Niet-gebonden asbest mag je zelf niet naar het containerpark brengen. 

Waar kan ik gratis asbest inleveren?

+
Je kan asbest gratis inleveren bij het container- of recyclagepark. Dit is dan wel beperkt tot 200 kilogram per gezin per jaar, 1 kubieke meter per gezin per jaar of 10 asbestcementplaten.  

Wat kost asbest op containerpark?

+
Wanneer je meer dan 200 kilogram per gezin per jaar, 1 kubieke meter per gezin per jaar of 10 asbestcementplaten naar het containerpark brengt, wordt een kostprijs berekend die overeenkomt met het tarief voor selectief afval. De gemiddelde prijs ligt dan tussen de 30 en 80 cent per kilogram. 

Hoe asbest verpakken voor containerpark?

+
Je kunt asbest luchtdicht verpakken in een dubbele, doorzichtige plastic zak, een doorschijnende asbestzak of een aangepast asbestfolie. De meeste containerparken bieden asbestzakken- en folie gratis of voor een voordelige prijs aan. Grote stukken asbestafval worden in een doorzichtige plastic bouwfolie verpakt. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: asbest verwijderen