Wat is asbest?

Asbest was een populair bouwmateriaal tot in de jaren negentig van de vorige eeuw. Daarom is het vandaag de dag nog steeds in veel huizen te vinden. Vooral woningen die tussen 1950 en 1990 zijn gebouwd of verbouwd, bevatten vaak asbest. Asbest werd gebruikt voor :

 • daken
 • plafonds
 • scheidingswanden
 • muurbekleding
 • vensterbanken
 • schoorstenen
 • technische installaties: warmte-isolatie, ketelafdichtingen, liftremmen... en voor het isoleren van leidingen.

Hoe asbest herkennen?

Werd je huis gebouwd of verbouwd tussen 1945 en 1998? Dan is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Asbest werd altijd al gebruikt, maar bereikte zijn hoogtepunt in de jaren zeventig. Asbest werd pas in 1998 in België op grote schaal beperkt en is sinds 2003 volledig verboden. Er zijn twee soorten asbest.

 • Niet-hechtgeboden asbest : Dit is asbest dat gebonden werd, zoals buiten- en binnenbekleding. Indien het zo wordt gelaten, is niet-hechtgebonden asbest niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar als het wordt uitgesneden, kan het wel gevaarlijk zijn, omdat er slechts een kleine hoeveelheid asbest nodig is om ademhalingsproblemen te veroorzaken die in de loop van de tijd kunnen verergeren.
 • Hechtgebonden asbest: Dit is losse asbest en kan een groot gezondheidsprobleem vormen omdat het gemakkelijk in de lucht kan terechtkomen. Losse isolatie werd gebruikt in plafonds en kan een groot gezondheidsprobleem vormen.

Asbestplaten: hoe asbest herkennen

Is het verplicht om asbest te verwijderen?

In Wallonië en Brussel is het niet wettelijk verplicht om asbest te verwijderen. Je kan asbest laten zitten als de materialen in goede staat zijn en als je de nodige maatregelen neemt om het vrijkomen van deeltjes in de lucht te voorkomen. Het is wel sterk aangeraden om asbest te verwijderen, want als de vezels in de lucht terechtkomen, wordt het zeer gevaarlijk.

Wanneer vormt asbest een reëel gevaar?

Er loert gevaar om de hoek als je bepaalde verwijderingsmethoden niet respecteert

Asbest in of rond jouw huis? Er zijn veiligheidsregels als je ervan af wilt. Je mag asbestmaterialen niet breken, behandelen, beschadigen of reinigen. Dit is bij wet verboden en is zeer schadelijk voor de gezondheid. Schakel dus een asbestdeskundige in om asbest te verwijderen.

Gevaar als er asbest uit het materiaal “ontsnapt”

Asbestvezels worden aan een materiaal bevestigd. Zolang de vezels niet in de lucht terechtkomen, is er geen groot gevaar. Wanneer het materiaal zijn weerstand verliest, kunnen de vezels loskomen en bestaat het risico dat ze worden ingeademd. Golfplaten kunnen bijvoorbeeld zeer schadelijk zijn.

Verhoogd risico bij langdurige blootstelling

Het grootste gevaar is langdurige blootstelling aan asbest. Vooral mensen die werken met asbest zijn blootgesteld aan een verhoogd risico. Maar particulieren lopen ook gevaar, vooral wanneer ze regelmatig in contact komen met verweerd asbest.

Asbest verwijderen prijs

Wat is de prijs van asbestverwijdering?

Dit hangt af van de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden en als er grote hoeveelheden asbest verwijderd moeten worden, kan het een prijzig proces zijn. De gemiddelde prijs voor asbestverwijdering is 1 800 euro. De gemiddelde eigenaar betaalt tussen 1 000 en 2 630 euro.

De afsluiting van het gebied is de grootste kost, goed voor ongeveerd 60 tot 70 % van de eindfactuur. Wat de professionals betreft bedragen de arbeidskosten tussen 70 en 160 euro per uur. Hieronder geven we jou enkele gemiddelde prijzen per m² in functie van het te behandelen gebied:

 • Asbest verwijderen uit een dak: 56€/m²
 • Asbest verwijderen uit een muur: 45€/m²
 • Een diagnose stellen : 80€/m²
 • Verwijderen van asbest uit vloerplaten: 140€/m²

Waar naartoe met asbestafval?

Een containerpark vinden

Zoek op het internet of bij jouw gemeente waar je een containerpark (afvalstortplaats) kunt vinden dat asbestafval accepteert. Wij raden jou aan enkele dagen van tevoren te bellen om het containerpark te informeren dat je met asbestafval aankomt, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de verwijdering ervan.

Dubbele zak voor al het afval

Alle afval, inclusief wegwerpmaskers en -overalls, doeken en plastic platen moeten in sterke plastic zakken worden geplaatst. Als je asbestgebonden afval of asbestcementafval moet storten, zijn er zakken van 120 liter beschikbaar in de kringloopparken. Je betaalt vooraf voor de zakken die gevuld en verzegeld worden.

Ter herinnering, het is niet aan te raden om asbestmaterialen te snijden, schuren, weg te gooien of onder hoge druk te reinigen. En je mag nooit jouw asbestafval mengen met ander afval. Voor grotere hoeveelheden of gevlokte asbest moet je een beroep doen op een gecertificeerd bedrijf en een professionele asbestverwijderaar.

Waarom een beroep doen op een professional voor asbestverwijdering?

Asbestverwijdering moet gebeuren door een professional omdat hij deze 4 cruciale stappen zal respecteren:

 1. Inspectie: Een expert komt ter plaatse voor een visuele diagnose van jouw asbestprobleem.
 2. Afbakening van het werkgebied: Voordat de asbestdeskundige met zijn werk begint, bakent hij een veiligheidszone af.
 3. Verwijdering van asbest zonder gevaar: De expert verwijdert alle schadelijke vezels veilig met de juiste apparatuur.
 4. Schoonmaak van de werf: Alle gevaarlijke items worden zorgvuldig verwijderd en verpakt.
arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wenst u deze dienst?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Asbest verwijderen