Wat is asbest?

Asbest was een populair bouwmateriaal tot in de jaren negentig van de vorige eeuw. Daarom is het vandaag de dag nog steeds in veel huizen te vinden. Vooral woningen die tussen 1950 en 1990 zijn gebouwd of verbouwd, bevatten vaak asbest. Asbest werd gebruikt voor:

 • Daken
 • Plafonds
 • Scheidingswanden
 • Muurbekleding
 • Vensterbanken
 • Schoorstenen
 • Technische installaties: warmte-isolatie, ketelafdichtingen, liftremmen… en voor het isoleren van leidingen

Hoe asbest herkennen?

Werd je huis gebouwd of verbouwd tussen 1945 en 1998? Dan is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Asbest werd altijd al gebruikt, maar bereikte zijn hoogtepunt in de jaren zeventig. Het werd pas in 1998 in België op grote schaal beperkt en is sinds 2001 volledig verboden. Er zijn twee soorten asbest.

 • Hechtgeboden asbest: dit is asbest dat gebonden werd, zoals buiten- en binnenbekleding. Indien het zo wordt gelaten, is niet-hechtgebonden asbest niet gevaarlijk voor de gezondheid. Als het wordt uitgesneden kan het wel gevaarlijk zijn. Er is slechts een kleine hoeveelheid asbest nodig om ademhalingsproblemen te veroorzaken die in de loop van de tijd kunnen verergeren.
 • Niet-hechtgebonden asbest: dit is losse asbest en kan een groot gezondheidsprobleem vormen omdat het gemakkelijk in de lucht kan terechtkomen. Losse isolatie werd gebruikt in plafonds en kan een groot gezondheidsprobleem vormen.
Asbestplaten: hoe asbest herkennen

Is het verplicht om asbest te verwijderen in Vlaanderen?

In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het niet wettelijk verplicht om asbest te verwijderen. Je kan asbest laten zitten als de materialen in goede staat zijn en als je de nodige maatregelen neemt om het vrijkomen van deeltjes in de lucht te voorkomen. Het is wel sterk aangeraden om asbest te verwijderen, want als de vezels in de lucht terechtkomen, wordt het zeer gevaarlijk.

In Vlaanderen is de wetgeving iets anders dan in de rest van het land. Hier werd in 2018 het actieplan Asbestafbouw in werking gesteld. Asbest in slechte staat, of asbest die vrijkomt bij renovaties moet verwijderd worden. Dit mag enkel ondernomen worden door erkende asbestverwijderaars. Wil je jouw gevel of dak renoveren of isoleren? Dan moeten de asbesttoepassingen hier ook verplicht verwijderd worden. 

Wanneer vormt asbest een reëel gevaar?

Er loert gevaar om de hoek als je bepaalde verwijderingsmethoden niet respecteert

Asbest in of rond jouw huis? Er zijn veiligheidsregels als je ervan af wilt. Je mag asbestmaterialen niet breken, behandelen, beschadigen, reinigen of bewerken met mechanische werktuigen. Dit is bij wet verboden en is zeer schadelijk voor de gezondheid. Schakel dus een erkend asbestverwijderaar in om asbest te verwijderen.

Gevaar als er asbest uit het materiaal “ontsnapt”

Asbestvezels worden aan een materiaal bevestigd met behulp van een bindmiddel zoals cement. Zolang de vezels niet in de lucht terechtkomen, is er geen groot gevaar. Wanneer het materiaal zijn weerstand verliest, kunnen de vezels loskomen en bestaat het risico dat ze worden ingeademd. Golfplaten kunnen bijvoorbeeld zeer schadelijk zijn.

Verhoogd risico bij langdurige blootstelling

Het grootste gevaar is langdurige blootstelling aan asbest. Vooral mensen die werken met asbest zijn blootgesteld aan een verhoogd risico. Particulieren kunnen ook gevaar lopen, vooral wanneer ze regelmatig in contact komen met verweerd asbest.

Asbest verwijderen prijs

Hoeveel kost het om asbest te verwijderen?

de kosten hangen af van de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden. Als er grote hoeveelheden asbest verwijderd moeten worden, kan het een prijzig proces zijn. De gemiddelde prijs voor asbestverwijdering is 1 800 euro. Je betaalt meestal tussen 1 000 en 2 630 euro.

De afsluiting van het gebied is de grootste kost, goed voor ongeveer 60 tot 70 % van de eindfactuur. Wat de professionals betreft bedragen de arbeidskosten tussen 70 en 160 euro per uur. Hieronder geven we jou enkele richtprijzen per vierkante meter in functie van het te behandelen gebied:

 • Asbest verwijderen uit een dak: € 56 /m²
 • Asbest verwijderen uit een muur: € 45 /m²
 • Een diagnose stellen: € 80 /m²
 • Verwijderen van asbest uit vloerplaten: € 140 /m²

Goed om te weten:

Ook in 2024 bestaat er een premie voor het verwijderen van asbest. Kortweg maak je aanspraak op een premie van 8 euro per vierkante meter voor asbestverwijdering in combinatie met muur- en/of dakisolatie. Facturen tot eind 2025 mogen ingediend worden bij aanvraag van de premie.

Deze regeling geldt voor niet-residentiële gebouwen.

Waar naartoe met asbestafval?

Asbestafval mag je niet zomaar bij het restafval weggooien. Er is een specifiek asbest vernietigingsproces om de schadelijke vezels af te breken. Asbest moet daarom los van ander afval afgevoerd worden. 

Een containerpark vinden

Zoek op het internet of bij jouw gemeente waar je een containerpark (afvalstortplaats) kunt vinden dat asbestafval accepteert. Wij raden jou aan enkele dagen van tevoren te bellen om het containerpark te informeren dat je met asbestafval aankomt, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de verwijdering ervan.

Dubbele zak voor al het afval

Alle afval, inclusief wegwerpmaskers en -overalls, doeken en plastic platen moeten in sterke plastic zakken worden geplaatst. Als je asbestgebonden afval of asbestcementafval moet storten, zijn er zakken van 120 liter beschikbaar in de kringloopparken. Je betaalt vooraf voor de zakken die gevuld en verzegeld worden.

Ter herinnering: het is verboden om asbestmaterialen te snijden, schuren, weg te gooien of onder hoge druk te reinigen. Je mag daarnaast nooit jouw asbestafval mengen met ander afval. Voor grotere hoeveelheden of gevlokte asbest moet je een beroep doen op een gecertificeerd bedrijf en een professionele asbestverwijderaar.

Waarom een beroep doen op erkende asbestverwijderaars? Vraag vrijblijvend offertes aan en bespaar kosten

Asbestverwijdering moet gebeuren door een professional omdat hij deze 4 cruciale stappen zal respecteren:

 1. Inspectie: een expert komt ter plaatse voor een visuele diagnose van jouw asbestprobleem.
 2. Afbakening van het werkgebied: voordat de asbestdeskundige met zijn werk begint, bakent hij een veiligheidszone af.
 3. Verwijdering van asbest zonder gevaar: de expert verwijdert alle schadelijke vezels veilig met de juiste apparatuur.
 4. Schoonmaak van de werf: alle gevaarlijke items worden zorgvuldig verwijderd en verpakt.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Wat kost het om een asbest dak met golfplaten te laten verwijderen per m2?

+
Om asbest golfplaten te laten verwijderen kan je rekenen op een kost van 100 euro per vierkante meter. Vraag offertes aan bij verwijderaars in jouw buurt om prijzen te vergelijken en kosten te besparen

Wie mag een asbestattest opstellen in België?

+
Een geldig asbestattest kan enkel opgesteld worden door OVAM-asbestdeskundigen. Is de inventarisatie opgemaakt door een niet-gecertificeerde deskundige, dan kan je geen geldig attest aanvragen.

Wat mag een particulier verwijderen?

+
Als particulier mag je enkel onbeschadigd hechtgebonden asbest verwijderen. Hou rekening met enkele veiligheidsvoorschriften en neem alle voorzorgmaatregelen. Bij twijfel schakel je beter een erkend asbestverwijderaar in. 
Bedrijven voor Asbest verwijderen