Hoe herken je vinyl vloerbedekking met asbest?

Het herkennen van vinyl vloerbedekking met asbest kan lastig zijn, maar er zijn enkele kenmerken waar je op kunt letten. Een belangrijk aspect is de gebruikte lijm. Vaak werd er bij de bevestiging van deze tegels lijm met asbestvezels gebruikt. Deze asbestlijm bood betere isolatiewaarden dan standaard lijm. Daarnaast kan ook de tegel zelf asbesthoudend zijn.

Een ander herkenbaar kenmerk is de viltachtige onderlaag van de vloerbedekking, die lijkt op karton. Deze onderlaag kan aanwezig zijn tussen de vinyltegels en de ondervloer.

Meer weten over asbestverwijdering?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van asbestspecialisten.
arrow Ontvang offertes

Waar zit de asbest in vinyl tegels?

Asbest kan aanwezig zijn in zowel de tegels zelf als in de lijm die wordt gebruikt om ze op de vloer te bevestigen. De aanwezigheid van asbest in vinyl tegels hangt af van verschillende factoren, waaronder het specifieke product en het productiejaar. Het is belangrijk om te weten dat de productie en het gebruik van asbest in vinyl tegels in veel landen geleidelijk is afgenomen en uiteindelijk verboden is.

In sommige gevallen werden de vinyltegels verstevigd met asbestvezels om ze duurzamer en hittebestendig te maken. Asbestvezels werden toegevoegd aan het materiaal tijdens het productieproces om extra sterkte en stabiliteit te bieden aan de tegels. Dit kan vooral het geval zijn bij oudere vinyl tegels, die vóór de regulering en verboden op asbestgebruik werden geproduceerd.

Daarnaast werd er vaak asbesthoudende lijm gebruikt om de vinyltegels op de vloer te bevestigen. Deze lijm bevatte asbestvezels die werden vermengd met andere bindmiddelen en stoffen om een sterke hechting te garanderen. De asbesthoudende lijm werd aangebracht op de vloer voordat de tegels werden geplaatst, en speelde een cruciale rol bij het bevestigen en stabiliseren van de tegels.

oude vinyl tegels verwijderen

Hoe ziet een asbest vloer eruit?

Een asbest vloer kan verschillende kenmerken hebben. De lijm die is gebruikt om de vinyltegels op de vloer te bevestigen, kan vaak een zwarte kleur hebben. Het is belangrijk op te merken dat de kleur van de lijm alleen geen definitief bewijs is van de aanwezigheid van asbest.

Vinylvloertegels zelf zijn over het algemeen hard en hebben een lichte glans. Ze worden vaak aangetroffen in vochtige ruimtes zoals toiletten en keukens. Veel vinylvloertegels hebben een wit “gevlamd” decoratiepatroon.

Het is echter van cruciaal belang om te benadrukken dat visuele inspectie alleen geen betrouwbare methode is om de aanwezigheid van asbest in vloertegels vast te stellen. Bij vermoedens van asbest is het raadzaam om een professionele asbestinventarisatie uit te laten voeren voor een nauwkeurige analyse en bevestiging.

tegelvloer.jpg

Wat kost het verwijderen van vinyl?

Het verwijderen van asbesthoudende vinyltegels en lijm kan gemiddeld zo’n 50 à 70 euro per vierkante meter kosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het werk, de bereikbaarheid van de locatie en eventuele speciale veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor de asbestverwijdering.

Hoe asbest vinyl verwijderen?

Het verwijderen van asbest vinyl kan afhankelijk zijn van de hechting van het materiaal. Bij hechtgebonden vinyl en lijm is het in sommige gevallen toegestaan om het zelf te verwijderen

Niet-hechtgebonden vloertegels

Hechtgebonden mag je dus zelf doen, maar asbesthoudende lijm en asbesthoudend vinylzeil behoren tot de groep van niet-gebonden asbest toepassingen. Vanwege de niet-hechtgebonden aard van de asbesthoudende lijm en het vinylzeil, is het verplicht om een erkend asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.

Erkend asbestverwijderaar inschakelen

Een erkende asbestverwijderaar beschikt over de nodige kennis en ervaring om niet-hechtgebonden asbest op een veilige manier te verwijderen. Ze nemen de vereiste voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren en zorgen voor een veilige afvoer van het verwijderde materiaal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen