Wat zijn asbestleien en waar kan je de platen tegenkomen?

Asbestleien zijn dakbedekkingsmaterialen die gemaakt zijn van vezelcement en die asbestvezels bevatten. Asbest is een natuurlijk mineraal dat vroeger vaak gebruikt werd vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen.

Asbest werd vroeger gewaardeerd om zijn sterkte en duurzaamheid. Asbestleien werden vaak toegepast in de bouwsector vanwege hun weerbestendigheid en lange levensduur.

Ben je op zoek naar een professional?Ontvang hier gratis offertes

1. Dakleien van asbest: daken of onderdaken

Er bestaan twee soorten dakleien: natuurleien en kunstleien. Natuurleien bestaan volledig uit natuursteen. Kunstleien worden meestal uit vezelcement gemaakt en worden nog heel vaak gebruikt omdat ze stevig zijn en goedkoper zjin dan natuurleien.

Het is belangrijk om te weten dat kunstleien die voor 1990 werden geïnstalleerd hoogstwaarschijnlijk asbest bevatten. 

Wanneer je asbestleien verwijdert of vervangt, is het best om te weten dat deze platen bepaalde afmetingen hebben. Door deze afmetingen te kennen kan jou helpen bij het nemen van de juiste maatregelen.

Op die manier kan je de asbestleien veilig verwijderen en zo de gezondheid van de bewoners en werknemers beschermen. 

Je raadpleegt best altijd experts op het gebied van asbestverwijdering om ervoor te zorgen dat het werk op een veilige en verantwoorde manier wordt uitgevoerd.

asbestleien worden verwijderd

2. Asbest in gevels

Asbest vind je niet enkel terug op een dak. Vroeger werden kunstleien ook gebruikt om gevels te bekleden. Op die manier kan je asbest in jouw gevel terugvinden.

Hoe herken je verschillende soorten asbest: vezels testen

Eerst kan je kijken of er een NT-markering (NT staat voor New Technology) op de achterkant van de leien is. Als deze er staat kan je gerust zijn want jouw dakbedekking is asbestvrij.

Is er geen NT-markering? Kijk dan naar de fabricagedatum. Als jouw leien na 1990 zijn geproduceerd hoef je je geen zorgen te maken want er zit geen asbest in. Als ze vóór 1990 zijn geproduceerd, dan bevatten de leien wel asbest.

Je kan ook naar de afmetingen kijken. Leien met de afmetingen 40 x 20 cm of 40 x 24 cm bevatten asbest. Grotere leien, met afmetingen van 60 x 40 cm, 60 x 32 cm en 45 x 32 cm zijn asbestvrij.

Verschillen de afmetingen van de bovenstaande formaat? Dan kan je de breuktest proberen. Als je een beschadigde of gebroken lei hebt, kijk dan naar de breuklijn. Zie je grote witte vezels? Dan gaat het om asbestleien. Zie je veel fijne haartjes dan zijn de leien asbestvrij.

Een laatste test om op asbest te controleren is de vlamtest. Ga met een vlam langs een breukvlak in het materiaal. Als de vezels blijven gloeien bevatten de leien asbest. Als de vezels wegsmelten zijn de leien asbestvrij.

Wat doen als je de aanwezigheid van asbest vaststelt?

Als er asbest aanwezig is in je dak of gevel, overweeg je best om een renovatie uit te voeren. Dit is een uitdagende onderneming en het is financieel niet voor iedereen haalbaar.

Er bestaan maatregelen die je kunt nemen als je de aanwezigheid van asbest vaststelt. Asbest is pas schadelijk wanneer het beschadigd is. Eens er beschadiging is kunnen schadelijke asbestvezels in de omgeving terechtkomen.

Gebruik geen regenwater, niet om je tuin mee te besproeien, niet om binnen of buiten schoon te maken en ook niet in je wasmachine.

Reinig jezelf en jouw kleding na contact met het dak. Spoel je schoenen af als je over het dak of de dakgoot hebt gelopen en giet het spoelwater direct in de riolering.

Reinig je dakgoot alleen bij regen en verzamel het slib om het veilig verpakt bij het restafval weg te gooien.

Vermijd het ontmossen van het dak. Het is wettelijk verboden vanwege gezondheidsredenen. Bij het ontmossen kunnen grote hoeveelheden asbestvezels vrijkomen.

Plaats geen zonnepanelen, overzetdaken of andere constructies op een asbestdak of -gevel. Het is verboden omdat je tijdens de werkzaamheden de leien gaat bewerken. Hierdoor kunnen asbestvezels vrijkomen.

asbest op dakleien

Zijn leien met asbest gevaarlijk?

Leien die asbestvezels bevatten noemen we hechtgebonden asbest. Dit betekent dat de aanwezigheid van asbest in de leien alleen gevaarlijk wordt als ze in slechte staat verkeren of gebroken worden.

Je zou dus kunnen zeggen dat asbestleien geen direct gevaar vormen voor jouw gezondheid. Maar je weet nooit wat er met je dak kan gebeuren tijdens een storm of wanneer mensen op het dak lopen. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om eventuele risico’s te vermijden.

Vraag hier je persoonlijke advies en ontvang offertes op maat
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Zelf asbesthoudend dak verwijderen of laten doen door een vakman?

Tegen 2034 moeten alle asbesthoudende daken vervangen worden. Als je dak nog niet beschadigd is kan je dit nog even uitstellen. Het is best om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Het verwijderen van asbesthoudende daken is heel belangrijk voor jouw veiligheid en die van je omgeving.

Optie 1: Je vervangt als particulier zelf het dak

Het is niet verboden om zelf asbesthoudende leien te verwijderen. Maar als je niet beschikt over de juiste technieken en materialen kunnen veel asbestvezels in de lucht en omgeving terecht komen.

Het is belangrijk om een cursus over asbestverwijdering te volgen, voldoende beschermende kleding te hebben en alle verplichte voorzorgsmaatregelen te nemen.

Let op! Het afvoeren van asbestleien naar een recyclagepark is moeilijk en brengt kosten met zich mee. Vervoer onder geen enkele omstandigheid de asbestleien in je eigen wagen.

Optie 2: Asbestdak laten verwijderen door erkend professional 

Door een vakman in te schakelen verklein je de risico’s asbest met zich meebrengt en zorg je ervoor dat het verwijderingsproces volgens de geldende regelgeving en veiligheidsnormen verloopt.

Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen, zodat je vlot prijzen kan vergelijken en de beste oplossing kan vinden voor het verwijderen van jouw asbesthoudende dak.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen