Wat zijn asbestbloemen?

Asbestbloemen zijn witte vlekken die verspreid zijn over het oppervlak van asbestcementmateriaal. Het is een gevolg van de blootstelling van het asbesthoudende oppervlak aan weersomstandigheden en veroudering. De vlekken worden vaak gezien als bloemachtige patronen, vandaar de term “asbestbloemen”.

Waar komen asbestbloemen voor?

Asbestbloemen vind je voornamelijk op asbestcementmaterialen, zoals golfplaten. Het cementmengsel bevat asbestvezels, en bij blootstelling aan de elementen kunnen de vlekken zichtbaar worden. Het is belangrijk dat je weet dat asbestbloemen een indicatie kunnen zijn van de aanwezigheid van asbest.

Ontvangt je graag persoonlijk advies over asbestbloemen?Vraag hier uw offertes!

Andere tips om asbest te herkennen

Naast het herkennen van asbestbloemen, zijn er andere methoden om asbest te identificeren:

  • Grovere textuur: Asbestcementmateriaal heeft over het algemeen een grovere textuur dan materialen zonder asbest. Als je de textuur van het materiaal voelt kan je mogelijk de aanwezigheid van asbest detecteren.
  • Vlamtest: Een vlamtest kan je uitvoeren om de reactie van het materiaal op vuur te observeren. Asbest is niet ontvlambaar, dus als het materiaal ontvlamt, bevatten de producten hoogstwaarschijnlijk geen asbest.
  • Bouwjaar + productienummer: Het bouwjaar en het productienummer van het materiaal kunnen aanwijzingen geven over de mogelijke aanwezigheid van asbest. Bij oudere materialen, geproduceerd vóór het verbod op asbest is de kans groot dat er asbestvezels aanwezig zijn.
  • Fabrikant contacteren: Neem contact op met de fabrikant van het materiaal om informatie te krijgen over de aanwezigheid van asbest in hun producten.
  • Staalname naar labo: Voor een nauwkeurige beoordeling is het best dat je een monster van het materiaal laat nemen en dit naar een erkend laboratorium stuurt voor analyse.
Ingezoomd asbestbloem

Wil je zeker weten of je te maken hebt met asbest? Contacteer een erkende asbestdeskundige

Als je zekerheid wilt hebben over de aanwezigheid van asbest, raden we jou aan om een erkende asbestdeskundige te raadplegen. Deze professionals hebben de juiste kennis en expertise om asbest op een veilige manier te identificeren en kunnen indien nodig verdere stappen adviseren, zoals een officiële asbestanalyse.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoe herken je asbestlei?

+
Je kan asbestlei moeilijk herkennen zonder laboratoriumanalyse. Asbestlei kan eruitzien als gewone lei en is visueel niet te onderscheiden zijn van niet-asbesthoudende materialen. Om zeker te zijn, is het raadzaam om een monster naar een erkend laboratorium te sturen voor analyse.

Hoe lang mag asbest, zoals asbestdaken, nog blijven liggen?

+
Bij renovatie of verbouwing moet asbest verwijderd worden. Voor particulieren is de richtdatum voor het verwijderen van asbestdaken uiterlijk 2034.

Asbest onderdak verwijderen of niet?

+
Als je geen plannen hebt om te verbouwen, isoleren of zonnepanelen te plaatsen, is het niet direct noodzakelijk om asbest onderdak te verwijderen. Let op! Tegen 2034 moeten alle asbestdaken en gevels verwijderd worden.

Hoe groot is de kans dat je ziek wordt van asbest?

+
Als je eenmalig contact met asbestvezels heb je over het algemeen een laag risico op ziekte. Bij twijfel of bezorgdheid is het altijd verstandig om contact op te nemen met een huisarts voor professioneel advies.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen