Is asbest inademen meteen gevaarlijk?

Dat asbest ongezond is, is een algemeen geweten feit. In hoeverre asbest ongezond is hangt af van allerlei factoren. De twee grootste factoren zijn de duur van de periode dat je in contact kwam met asbest en de intensiteit van het contact. 

Vroeger werd gedacht dat de ene soort asbest gevaarlijker was dan de andere. Zo werd witte asbest gezien als de veiligste en werden blauwe en groene asbest sneller verboden. Nu weten we dat het niet de chemische samenstelling van asbest is die longgerelateerde aandoeningen veroorzaakt, maar wel de vezelgeometrie (verhouding breedte / lengte vezel). Aangezien het niet de samenstelling is, wordt elk van de zes asbestsoorten als even gevaarlijk gezien. 

Hoe meer asbestvezels je in jouw leven inademt, hoe groter het gezondheidsrisico is. Dit kan weergegeven worden in een simpele formule: 

De intensiteit x de tijd van blootstelling = het risico

Niet enkel de intensiteit en de periode bepalen het risico, er zijn ook andere factoren die jouw risico op ziektes doen stijgen. Een van de belangrijkste oorzaken van het ontwikkelen op asbestaandoeningen zoals longkanker is roken.

Kom in contact met een erkend asbestverwijderaar
Vul het offerteformulier gratis en vrijblijvend in en krijg advies
arrow Ontvang offertes

1. Je hebt mogelijk één keer asbestvezels ingeademd

Zoals hierboven uitgelegd is het risico afhankelijk van de intensiteit van het contact en de contactduur. Eénmalig contact met asbestvezels zorgt er dan ook voor dat het risico op asbestaandoeningen kleiner is dan na tientallen jarencontact met de vezels. 

Er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen ontstaan na het inademen van asbest. De ene ziekte wordt bij een kleinere blootstelling ontwikkelt dan de andere ziekte. 

Pleurale plaques (verdikkingen van het buitenste borstvlies) en diffuse pleuraverdikkingen (verdikkingen van het binnenste borstvlies) kunnen beide ontstaan na een matige blootstelling aan asbest. Een vochtuitstorting tussen deze twee vliezen (asbestpleuritis) kan eveneens ontstaan na een matige blootstelling. 

Kom je kort in aanraking met asbestvezels? Het kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Deze eenmalige aanraking betekent gelukkig niet dat je met zekerheid ziek zal worden. Naast asbest spelen ook andere factoren een rol, zoals genetisch gevoeligheid en roken. 

2. Je bent langdurig in contact geweest met asbest rook

Eénmalig contact geeft een kleiner risico dan jarenlang asbestvezels inademen, maar wat als jouw eenmalige contact van lange duur was? Aangezien zowel de intensiteit van de blootstelling als de duur van het contact het risico verhoogd, zal je dus een iets groter risico lopen bij langdurig contact. 

Langdurig wat meer asbestvezels inademen komt vooral voor bij een brand of bij het klussen. Wat veel mensen niet weten is dat er in de buitenlucht asbestvezels rondzweven, waardoor iedereen elke dag een beetje asbest inademt. Het goede nieuws is dat de kans om een ziekte te ontwikkelen nauwelijks groter wordt na een brand of kluswerk. De totale hoeveelheid asbest die je in jouw leven inademt neemt hierdoor namelijk relatief weinig toe. 

3. Jarenlang gewerkt met asbest

Werknemers die lange tijd blootgesteld werden aan asbestvezels hebben het meeste risico om ziek te worden. Sommige aandoeningen kunnen al optreden na matige blootstelling, maar de ernstigere ziektes ontwikkelen zich pas na tientallen jaren werken met asbest. 

Asbestose (bindweefselvorming in de wand van de longblaasjes) komt eigenlijk enkel voor bij personen die beroepsmatig met asbest gewerkt hebben. Longkanker, Mesothelioom (longvlieskanker) en andere vormen van kanker ontwikkelen zich ook voornamelijk bij mensen die tijdens hun werk aan asbest werden blootgesteld. Een veel voorkomende uitzondering hierop zijn gezinsleden van mensen die met asbest werkten of mensen die in de buurt van een asbestfabriek woonden.

asbestverwijderaars met voorzorgmaatregelen tegen asbest inademen

Symptomen na het inademen van asbest

Het inademen van asbest heeft geen nadeel op korte termijn. De incubatieperiode van asbest is gemiddeld 20 tot 30 jaar. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij er pas na 50 jaar kanker ontdekt werd. De eerste klachten van asbestvezels zijn voornamelijk kortademigheid en hoesten

Symptomen zijn afhankelijk van de aandoening die de asbestvezels veroorzaken.

  • Pleurale plaques veroorzaken meestal geen symptomen.
  • Diffuse pleuraverdikking veroorzaakt kortademigheid wanneer aantasting in beide longen.
  • Asbestpleuritis is een voorbijgaande aandoening van de borstvliezen die voor diffuse pleuraverdikking als restletsel kan zorgen.
  • Asbestose begint met milde klachten, maar zorgt al snel voor ernstige ademhalingsstoornissen.
  • Mesothelioom veroorzaakt eerst lichte ademhalingsproblemen, maar leidt al snel tot de dood.
  • Longkanker en andere asbestgerelateerde kankers hebben uiteenlopende symptomen.

Testen op asbestgerelateerde aandoeningen [asbestose e.a.]

Testen op aandoeningen heeft enkel nut wanneer er een behandeling bestaat die de ziekte kan vertragen of die tot genezing kan leiden. Aangezien er tot vandaag nog geen behandeling gevonden is voor asbestgerelateerde aandoeningen heeft screening geen bewezen nut.

Screening op asbestziekten zou daarnaast negatieve psychologische effecten zoals angst en ongerustheid met zich mee kunnen brengen. 

Met de huidige wetenschappelijke kennis rond asbestaandoeningen kan er dus geen screening aanbevolen worden. Screening zouden in dit geval kunnen zorgen voor nutteloze behandelingen door vals positieve testen en onnodige bijkomende onderzoeken. 

Hoe weet je of je asbest hebt ingeademd?

Gezien de lange incubatietijd van asbestgerelateerde ziektes waardoor er niet direct symptomen zijn kan je dit eigenlijk niet zeker weten. Hoesten, kortademigheid en andere problemen tonen zich pas na tientallen jaren.

Blijf weg van asbest

Hoe jezelf beschermen tegen asbestvezels?

Zodra er een risico is op contact met asbestvezels neem je best voldoende voorzorgmaatregelen om gezondheidsrisico’s te vermijden. Ga je klussen in een huis van voor 2001? Zorg dan dat je een asbestattest laat opmaken. Heb je hechtgebonden asbest dat je zelf mag verwijderen? Begin dan goed voorbereid aan die werken.

Voor professionals is de juiste bescherming zo mogelijk nog belangrijker. Langdurig contact met asbestvezels zonder de juiste voorzorgmaatregelen moet ten alle tijden vermeden worden. 

1. Voorzorgmaatregelen

Er is asbest aanwezig in jouw woning en je mag deze zelf wegnemen. Voor je hieraan begint moet je een grondige voorbereiding voorzien. 

  • Zorg voor beschermende kledij: stofmasker type FFP 3, wegwerpoverall, niet-doorlatende handschoenen, overlaarzen en oogbescherming.
  • Asbestverwijdering rondom gebouw: sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit.
  • Asbestverwijdering in gebouw: dek de vloer en niet-verplaatsbare meubels af.

Naast deze voorzorgmaatregelen hou je best ook rekening met enkele veiligheidsvoorschriften. Je mag bijvoorbeeld asbest niet breken, beschadigen of bewerken met mechanische werktuigen. Stof kan je vermijden met behulp van waterverneveling of fixeermiddel.

Asbest met FFP2 mondmasker en oogbescherming

2. Asbestattest laten opmaken

De enige manier om er zeker van te zijn dat je geen asbest in jouw woning hebt is met een asbestattest. Een asbestdeskundige komt bij jou thuis een inventarisatie opmaken. Hierin staat uitgebreid omschreven welke materialen in huis asbest bevatten.

Het asbestattest is al verplicht bij verkoop of schenking van een woning gebouwd voor 2001. In 2032 wordt het attest ook verplicht wanneer er geen overdracht plaatsvindt. 

Op zoek naar een asbestdeskundige?
Vraag hier gratis en vrijblijvend advies

3. Asbestverwijderaar inschakelen

Heb je asbest in jouw woning? Dan kan je indien het in goede staat is beslissen om het aanwezig te laten. Hechtgebonden asbest in goede staat mag je ook zelf verwijderen. 

Ben je niet zeker of je dit veilig kan doen of is het asbest niet in goede staat? Schakel dan een asbestverwijderaar in. Dankzij de verplichte jaarlijkse opleiding is deze de meest geschikte persoon om jouw omgeving asbestveilig te maken.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met een gecertificeerd asbestverwijderaar

Vul onderstaan offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Stel vragen aan asbest specialisten en krijg direct 1 of meerdere prijsvoorstellen. Vergelijk en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen