Hoe weet je of je asbest in jouw schoorsteen hebt?

Het identificeren van asbest in jouw schoorsteen kan lastig zijn, omdat het vaak niet met het blote oog zichtbaar is. Een belangrijk kenmerk is het gebruik van cementbuizen die uit oude schouwen steken. 

Deze buizen kunnen asbestvezels bevatten. Let op! Het is niet altijd mogelijk om de aanwezigheid van asbest visueel te herkennen.

Hoe herken je asbest toepassingen in jouw schoorsteen

Asbest kan in verschillende onderdelen van jouw schoorsteen verwerkt zijn, zoals de schoorsteenpijp, de schouw, de schoorsteenmantel, de schoorsteenbuis, het rookkanaal/ventilatiekanaal en de cement. Enkele specifieke toepassingen van asbest zijn:

1. Asbest pijp

Dit type asbestmateriaal bestaat uit een mengsel van cement en asbestvezels die stevig met elkaar zijn verbonden.

De asbestpijp diende als afvoerpijp om rookgassen en verbrandingsproducten van de open haard of verwarmingsinstallatie naar buiten te leiden.

2. Asbestplaten

Deze platen bestonden uit een combinatie van cement en asbestvezels die werden samengeperst tot stevige platen.

Ze werden vaak gebruikt als bekleding of isolatiemateriaal rondom de schoorsteenmantel.

3. Spuitasbest

Spuitasbest is een mengsel van asbestvezels en bindmiddelen, zoals cement of lijm dat werd aangebracht met een spuitpistool.

Het werd gebruikt om gaten op te vullen en om een mooie afwerking te creëren tussen buiskoppelingen in het rookkanaal.

4. Buitenkant van de schouw

Dit werd toegepast als een mengsel van asbestvezels met cement of andere bindmiddelen om scheuren of openingen in de buitenmuren van de schoorsteen op te vullen.

Dit diende zowel als afdichting om vocht en lekkages te voorkomen als voor het creëren van een gladde afwerking van de buitenkant van de schoorsteen.

asbestschoorsteen

Is een asbest schoorsteen gevaarlijk?

De mate van gevaar hangt af van de staat van het asbestmateriaal. Hechtgebonden asbest, waarbij de vezels stevig zijn verankerd in een bindmiddel zoals cement, vormt geen direct gevaar zolang het niet beschadigd is.

Het belangrijk dat je weet dat elk contact of manipulatie van asbestmateriaal kan leiden tot het vrijkomen van schadelijke vezels.

Kan je een schoorsteen van asbest blijven gebruiken?

In sommige gevallen kan een schouw met asbest nog steeds worden gebruikt. Je bent verplicht om dit te melden bij de gemeente, omdat er specifieke regels en voorschriften van toepassing kunnen zijn. 

We raden je aan om de lokale voorschriften te raadplegen en indien nodig professioneel advies in te schakelen.

Asbest schoorsteen weghalen

Als je besluit om een asbest schoorsteen te laten verwijderen, is het belangrijk om te weten dat dit een ingrijpende klus kan zijn.

Het vereist gespecialiseerde kennis, apparatuur en veiligheidsmaatregelen om de verwijdering op een veilige en gecontroleerde manier uit te voeren.

Je schakelt best een specialist inVraag hier gratis je offertes!

Wat kost het om een asbest schoorsteen te verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van een asbest schoorsteen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het asbestmateriaal, de bereikbaarheid van de schoorsteen, de complexiteit van de verwijdering en de regionale prijsverschillen.

Het is raadzaam om contact op te nemen met gespecialiseerde asbestverwijderingsbedrijven en offertes aan te vragen om een nauwkeurige schatting van de kosten te krijgen.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar kosten

Als je geïnteresseerd bent in het laten verwijderen van een asbest schoorsteen, kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Dit stelt je in staat om prijzen en diensten te vergelijken en mogelijk kosten te besparen.

Zorg er altijd voor dat je kiest voor een erkend en gecertificeerd bedrijf dat voldoet aan de geldende voorschriften en veiligheidsnormen met betrekking tot asbestverwijdering.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen