Wat is een asbestattest?

Indien je jouw woning wil verkopen zal je verplicht over een asbestattest beschikken als jouw huis voor 2001 gebouwd is. Dat certificaat wordt door de erkende certificatie instelling OVAM uitgereikt nadat een erkende deskundige een asbestinventaris heeft opgemaakt.

In deze asbestinventaris worden de plaatsen en ruimtes waar ingesloten asbest aanwezig is aangegeven. Het reikt ook mogelijke oplossingen ter bestrijding aan. Zo kan je advies krijgen over veiligheid in geval van asbest of het verwijderen ervan. Daarnaast zal je telkens een maximumtermijn krijgen voor het verwijderen van de asbest. Zelfs als asbest er is, betekent dit echter niet dat je het attest zal krijgen. De koper zal dan wel op de hoogte zijn van de aanwezigheid en de mogelijkheden om de asbest te bestrijden.

Waarom is een asbestattest nodig?

Asbest blijft weliswaar niet altijd van toepassing op dezelfde plaats. Door weersomstandigheden en tijd komen asbestvezels los van hun toepassingen zoals cementplaten, asbestleien, golfplaten enzovoort. Op die manier is het mogelijk dat je de kleine deeltjes inademt en bijgevolg gezondheidsproblemen krijgt.

Het meest gevaarlijke aspect aan het probleem is dat asbestvezels zeer klein zijn en lang blijven rondhangen in de omgeving nadat ze zijn losgekomen. Dat vormt uiteraard een bedreiging voor je gezondheid. Om dat te voorkomen raadpleeg je best een vakman voor een veilige en correcte aanpak.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind asbestdeskundigen in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Verloop asbestinventarisatie

De asbestdeskundige gaat eerst alle nodige informatie verzamelen over het gebouw. Hij heeft de bouwplannen en informatie over eventuele renovatiewerken nodig. Vervolgens komt hij langs en inspecteert de volledige woning.

De gecertificeerde asbestdeskundige maakt daarna een overzicht van alle aanwezige asbesthoudende materialen. Alle informatie en bevindingen zet de vakkundige in een verslag.

Er wordt ook advies gegeven over hoe deze asbestverdachte materialen beheerd of verwijderd kunnen worden. Een gecertificeerde asbestdeskundige heeft de nodige kennis en expertise om dat juist aan te pakken.

Op basis van de wetgeving krijgt het verslag de vorm van een asbestinventaris (voor werkgevers), een sloopopvolgingsplan (bij afbraakwerken) of een asbestattest.

Er bestaan 2 soorten namelijk een destructieve asbestinventaris en een niet-destructieve asbestinventaris.

Niet-destructieve asbestinventaris

Een niet destructieve inspectie inspectie houdt enkel rekening met de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. een niet destructief asbestinventaris wordt uitgevoerd ter bescherming van werknemers in een bedrijfsgebouw in gebruik.

Als er in een bedrijfsgebouw asbest wordt gevonden dan wordt er een beheersplan opgesteld. Zolang de asbesttoepassing niet definitief is verwijderd dan is een jaarlijkse visuele controle verplicht.

Destructieve asbestinventaris

Een destructieve asbestinventaris gebeurt voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt. Het beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw aanwezig zijn.

Hierbij ga je destructief te werk: tussenwanden, valse plafonds, vloerbekleding,… worden opengebroken om te controleren op aanwezigheid van ingesloten asbesthoudende materialen.

Asbestattest

Hoeveel kost een asbestattest?

Het is de deskundige die de prijs van de asbestinventarisatie bepaalt. Dit gebeurt volgens de richtlijnen van het inspectieprotocol. De prijs van de interventie van de deskundige wordt bepaald door:

  • De grootte van de te inspecteren gebouwen en het terrein.
  • De leeftijd en de renovatiegraad van het gebouw. In oudere of niet-gerenoveerde gebouwen is de kans groter dat je verschillende asbestmaterialen vindt.
  • het aantal labo-analyses uit een erkend laboratorium.

Een visuele inspectie van de asbestdeskundige is genoeg om een geldig certificaat van een certificatie instelling te verkrijgen. Je kan als eigenaar wel vrijwillig vragen om bijkomend onderzoek uit te voeren, maar dan zal de kostprijs natuurlijk hoger liggen.

Voor de aflevering van het asbestattest ga je een retributie van 50 euro betalen. Deze retributie zal via de factuur van de asbestdeskundige worden doorgerekend aan jou.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind asbestdeskundigen in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022

De vlaamse regering heeft beslist dat vanaf 23 november 2022 je als eigenaar verplicht bent om over een asbestcertificaat te beschikken bij de verkoop van een woning die gebouwd is voor 2001. De notaris neemt de informatie uit het asbestattest op in het compromis en in de notariële akte.

Als verkoper kan je jouw asbest certificering al op voorhand voorleggen aan de kopers. Indien je de woning verhuurt zal je verplicht een kopie van het asbestattest moeten bezorgen aan de huurders.

Een asbestattest kan enkel uitgereikt worden door een certificatie instelling nadat een asbestinventaris werd opgemaakt.

Het doel is dat iedere eigenaar van een woning of een gebouw ouder dan het bouwjaar 2001 tegen 2032  over een asbest certificaat beschikt. 

Asbestcertificaat

Hoe kan je een asbest certificering bekomen? Vind een asbestinspecteur in jouw regio

Vanaf 23 november 2022 moet iedere gebouweigenaar over een asbestattest beschikken als ze hun gebouwen ouder dan 2001 verkopen.

Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen zullen de asbestinventarissen kunnen uitvoeren voor het asbestattest. De erkende certificatie instelling OVAM heeft een lijst gepubliceerd van gecertificeerde asbestdeskundigen op hun website. Uit die lijst kan je zelf een gecertificeerde vakman kiezen op wie je beroep wil doen.  

Je kan hier ook gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen in jouw buurt voor asbestinvetarissen goedgekeurd door de certificatie instelling. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je de beste deal.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wenst u deze dienst?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbestattest: Wat is het? Regelgeving 2023 + Prijs