Wat is een asbestattest? 

Op basis van de asbestinventarisatie wordt voor ieder gebouw een uniek asbestattest opgesteld. Sinds 2022 is het asbestattest verplicht bij de verkoop van gebouwen die voor 2001 gebouwd werden. 

Een asbestinventarisatie analyseert een gebouw met als doel alle asbesthoudende materialen te identificeren en lokaliseren. Het asbestattest is het resultaat van deze asbestinventarisatie: het is een formele bevestiging of er wel of geen asbest aanwezig is en waar het zich bevindt.  

Het attest maakt dus duidelijk of het gebouw asbestveilig is. Het document wordt door de OVAM uitgereikt nadat een deskundige de woning geïnspecteerd heeft en een asbestinventaris heeft opgesteld.

Volgende onderdelen zijn verplicht aanwezig in een asbestattest

 • Welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten. 
 • Wat de staat van het asbest is. 
 • Advies over hoe het asbest veilig beheerd of verwijderd kan worden. 

Met andere woorden: het asbestattest bevat alle informatie die je als eigenaar nodig hebt om je gebouw asbestveilig te maken. Als er geen asbest aanwezig is, wordt dit ook in het attest weergegeven. 

Het voornaamste doel van een asbestattest is om de gezondheid van de nieuwe eigenaars of gebruikers van het gebouw te beschermen. Asbest is namelijk een schadelijke stof voor de gezondheid. Alle gebruikers van het gebouw moeten verplicht op de hoogte gesteld worden als er asbest aanwezig is.  

Op zoek naar een asbestspecialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoeveel kost het laten opmaken van een asbestattest in Vlaanderen? 

In de wetgeving is er geen vaste prijs vastgelegd voor het laten opstellen van een asbestattest. De asbestdeskundige mag zelf de prijs van de asbestinventarisatie en het asbestattest bepalen. De specialist voert deze analyses altijd uit volgens de richtlijnen van het inspectieprotocol. 

Over het algemeen kost een asbestattest voor een gemiddelde woning in België tussen de 500 en 600 euro. Voor grotere gebouwen kan de prijs hoger liggen.

Wil je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden? Dan kan het handig zijn om meerdere offertes op te vragen. Zo kan je diensten en tarieven van meerdere asbestspecialisten vergelijken. 

schroeven in asbest golfplaten

Prijsbepalende factoren 

Per erkend asbestdeskundige kan de prijs voor een asbestattest verschillen. Er zijn echter ook enkele factoren die de prijs aanzienlijk beïnvloeden: 

 • De omvang van de gebouwen en/of het terrein dat geïnspecteerd moet worden. 
 • De ouderdom en renovatiegraad. In oudere woningen en gebouwen die weinig gerenoveerd zijn, is de kans op het vaststellen van asbestmaterialen een stuk groter. 
 • Het aantal monsternames en labo-analyses

De asbestdeskundige voert een visuele, niet-destructieve inspectie uit om een geldig asbestattest te bekomen. Maar als eigenaar kan je altijd vragen om bijkomende onderzoeken uit te laten voeren. Dan ligt de prijs natuurlijk hoger. Enkele onderzoeken zijn bijvoorbeeld: 

 • Een asbestinventarisatie laten opstellen voor een werkgever conform de Codex wow. 
 • Een destructief onderzoek laten uitvoeren in werkzones voorafgaand aan de effectieve (sloop)werken.
 • Extra monsternames of labo-analyses.

Wanneer heb je een asbestattest nodig? [Wetgeving] 

Een asbestattest is wettelijk verplicht bij de overdracht van een toegankelijke constructie (gebouwd voor 2001) naar een nieuwe eigenaar

Het asbestattest is niet verplicht wanneer de toegankelijke constructie kleiner is dan 20 m2, behalve als: 

 • De som van alle constructies die je overdraagt 20 m2 of groter is.
 • De toegankelijke constructie onderdeel van een groter bouwkundig geheel is. 

Tijdens de overdrachtsovereenkomst tussen de oude en nieuwe eigenaar is het asbestattest aanwezig. Maar het kan evengoed op een ander moment ter plaatse zijn. De notaris kan beslissen of een asbestattest vereist is en wanneer die er moet zijn. 

De Vlaamse overheid heeft als doel Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Daarom moet vanaf 2032 elke toegankelijke constructie die voor 2001 gebouwd is en waarvan je eigenaar bent, verplicht een asbestattest hebben. Zelfs wanneer je geen plannen hebt voor een overdracht, moet je als eigenaar verplicht een asbestattest bezitten. 

Wat verhuur betreft, is er momenteel geen verplichting om een asbestattest te laten opmaken. Maar als er een asbestattest beschikbaar is, ben je als eigenaar verplicht om een kopie aan de huurders uit te delen. 

Let op: Als de toestand van je gebouw gewijzigd is of er zijn na bepaalde werken nieuwe asbestmaterialen gevonden, dan ben je als eigenaar verplicht het asbestattest te vernieuwen. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in en kom in contact met asbestdeskundigen.
arrow Ontvang offertes

Procedure aanvraag asbestattest [Stappenplan]

Als je als eigenaar een asbestattest wil laten opstellen, zijn er enkele stappen die je moet doorlopen. We zetten ze hieronder handig op een rijtje. 

Stap 1: Aanstellen van gecertificeerd asbestdeskundige

Een eerste belangrijke stap is het aanstellen van een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie of ADI. Op de OVAM website vind je een lijst van bedrijven die voor het asbestattest een asbestinventarisatie mogen uitvoeren. Je kunt gemakkelijk op naam of gemeente en postcode zoeken. Deze lijst wordt wekelijks bijgewerkt. 

Wanneer je zelf geen gecertificeerd asbestdeskundige wil aanstellen, kan je ook beroep doen op een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder. Je geeft dan aan één van deze personen een volmacht om een asbestdeskundige aan te stellen. 

Stap 2: Asbestinventarisatie 

De aangestelde gecertificeerde asbestdeskundige komt nu ter plaatse en maakt een asbestinventaris op. Deze is niet-destructief: enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van de woning of het gebouw worden neergeschreven. 

Om het ingesloten asbest op te sporen, worden de muren of vloeren niet beschadigd. Bij een destructieve inventarisatie is dat wel het geval. 

Soms is voor een niet-destructieve inventarisatie toch beschadiging nodig. Die is enkel vereist bij verdachte materialen. De beschadiging is klein. 

Vaak wordt er ook een labo-analyse toegepast. Dan kan je met zekerheid zeggen of het materiaal asbest bevat of niet. Voor de monstername heb je een stukje van het verdachte materiaal nodig. 

werkman met asbest golfplaten

Stap 3: Ontvangen van het asbestattest 

Nadat de OVAM alle gegevens ingevoerd heeft, bezorgt de asbestdeskundige je het asbestattest. Vanaf dat moment kan je ook je asbestattest via de Woningpas raadplegen. 

De geldigheidstermijn van een asbestattest is 10 jaar of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld. Soms is er sprake van een kortere geldigheidstermijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een beperking was tijdens het onderzoek en de asbestdeskundige daardoor maar een deel van het gebied kon inspecteren. 

Wil je een asbestattest laten opstellen? Verstuur je aanvraag en ontvang prijsvoorstellen van asbestspecialisten  

Wil je een asbestattest laten opstellen door een asbestdeskundige? Of wil je een exacte prijs weten? 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met verschillende erkende asbestdeskundigen. Door meerdere offertes op te vragen, kan je diensten

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat kost een asbest certificaat?

+
Over het algemeen kost een asbest certificaat voor een woning in België tussen de 150 en 500 euro. Voor grotere gebouwen kan de prijs hoger liggen. Er is geen vaste prijs vastgelegd in de wetgeving: de asbestdeskundige bepaalt zelf de prijs voor een asbestattest. 

Waar een asbest attest aanvragen?

+
Bij iedere gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie kan je een asbestattest aanvragen. Op de website van OVAM vind je een lijst van bedrijven die een asbestinventarisatie en asbestattest mogen uitvoeren. Deze lijst wordt wekelijks bijgewerkt. Je kan ook een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder een volmacht geven om voor jou een gecertificeerd asbestdeskundige aan te stellen. 

Is een asbestattest verplicht?

+
Een asbestattest is verplicht bij de overdracht van een toegankelijke constructie (gebouwd voor 2001) naar een nieuwe eigenaar. Vanaf 2032 moet elke toegankelijke constructie die voor 2001 gebouwd is verplicht een asbestattest hebben. Zelfs wanneer je als eigenaar geen plannen hebt voor een overdracht .

Wie levert asbestattest af?

+
Nadat de OVAM alle gegevens van de asbestdeskundige over jouw gebouw verwerkt heeft, bezorgt de asbestdeskundige je het asbestattest. Je kunt je asbestattest ook via de Woningpas bekijken. 

Wat is de geldigheidsduur van een asbestattest ovam? 

+
De standaard geldigheidsduur van een asbestattest is 10 jaar. Soms is de geldigheidstermijn korter omdat er bijvoorbeeld een beperking was tijdens de inspectie van de asbestdeskundige. De specialist moet namelijk het volledige gebied kunnen inspecteren om de standaard geldigheidsduur te geven. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen