Kan er asbest in isolatie zitten?

Asbest kan inderdaad aanwezig zijn in isolatiematerialen, zoals jute en plaaster (pleisterwerk) die rondom leidingen werden gebruikt. Dit werd gedaan om warmteverlies te verminderen en de isolerende eigenschappen te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat asbesthoudend plaaster als hechtgebonden asbest wordt beschouwd, wat betekent dat de asbestvezels stevig verankerd zijn in het materiaal en minder snel vrijkomen als het niet beschadigd raakt.

Echter, bij beschadiging, slijtage of verbouwingen kan de plaaster met asbestvezels loskomen en gevaarlijke asbestvezels vrijgeven in de lucht. Daarom is het cruciaal om voorzichtig te zijn bij het werken met of in de buurt van mogelijk asbesthoudende isolatiematerialen.

Op zoek naar een asbestspecialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Hoe herken je asbest in isolatie?

Het herkennen van asbest in isolatiemateriaal kan lastig zijn, omdat het vaak niet eenvoudig met het blote oog te onderscheiden is. Isolatie rondom leidingen met asbest kan een witte kleur hebben, maar het is mogelijk dat het ook is geschilderd en een andere kleur heeft gekregen. Daarom is visuele inspectie alleen geen betrouwbare methode om de aanwezigheid van asbest vast te stellen.

Welke isolatie bevat asbest?

In veel gevallen komt asbestisolatie voor rond objecten die warmte moeten vasthouden, niet warm mogen worden of warmte moeten transporteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn radiatoren, ventilatiekanalen, warmwaterreservoirs of boilers, expansievaten en waterleidingen voor warm water.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle isolatiematerialen asbest bevatten en dat er ook moderne, veilige alternatieven beschikbaar zijn. Het is altijd raadzaam om een professionele inspectie uit te laten voeren om de aanwezigheid van asbest in isolatiematerialen definitief vast te stellen en indien nodig de juiste maatregelen te nemen.

Asbest buisisolatie

Isolatie met asbest is niet-hechtgebonden

Isolatie met asbest wordt meestal beschouwd als niet-hechtgebonden asbest. Dit betekent dat de asbestvezels niet stevig verankerd zijn in het materiaal en gemakkelijker kunnen vrijkomen. Bij isolatie met asbest kun je brokkelig plaaster (pleisterwerk) aantreffen, dat vezels kan bevatten, variërend van weinig tot zeer veel vezels. Vaak is de isolatie omwikkeld met wit jute doek. Het werd soms toegepast als isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen, voornamelijk in kelders van oudere huizen. Deze praktijk was gebruikelijk tot de jaren tachtig.

Wat is het gevaar van asbestbuisisolatie?

Asbestbuisisolatie vormt een potentieel gevaar vanwege de mogelijke vrijlating van schadelijke asbestvezels. Wanneer het isolatiemateriaal in slechte staat verkeert, beschadigd raakt of wordt verwijderd zonder de juiste voorzorgsmaatregelen, kunnen asbestvezels in de lucht terechtkomen. Bij inademing kunnen deze vezels diep doordringen in de longen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom.

oude buizen met asbesthoudende isolatie

Hoe isolatie verwijderen?

Het verwijderen van isolatie, vooral als het asbesthoudend is, vereist de nodige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Hier zijn twee benaderingen, afhankelijk van je situatie:

1. Particulier

Als particulier is het belangrijk op te merken dat je over het algemeen niet zelf los asbest mag verwijderen. Dit komt doordat het verwijderen van asbest een specialistische taak is die bepaalde risico’s met zich meebrengt. In veel landen zijn er strikte regels en voorschriften voor asbestverwijdering.

2. Erkend asbestverwijderaar

Als je de isolatie door een erkend asbestverwijderingsbedrijf wilt laten verwijderen, is het raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Op deze manier kun je prijzen vergelijken en kosten besparen. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert over de omvang van het werk, inclusief de aard van de isolatie en de locatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Kan je een subsidie krijgen om asbest te laten verwijderen?

+
In België zijn er inderdaad subsidies beschikbaar voor asbestverwijdering. Onder programma’s zoals Mijn VerbouwPremie en Fluvius Premie asbestverwijdering kunnen particulieren en bedrijven financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van asbestverwijdering te helpen dekken. Daarnaast kunnen er ook lokale subsidies of regelingen beschikbaar zijn, afhankelijk van de specifieke regio of gemeente waarin je woont.

Hoe herken je isolatie rond jouw buis met jute en asbest zonder te testen?

+
Het is vaak niet mogelijk om met zekerheid te bepalen of isolatie rondom buizen asbest bevat zonder een laboratoriumtest uit te voeren. Visuele inspectie kan enige aanwijzingen geven, maar het is geen betrouwbare methode om asbest definitief te identificeren.
Isolatie rondom buizen met jute en mogelijk asbest kan eruitzien als een witte of lichtgekleurde bekleding. Het kan ook brokkelig zijn en vezels vertonen. Het is echter belangrijk op te merken dat visuele kenmerken alleen geen definitieve indicatie zijn van de aanwezigheid van asbest.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen