Komen asbestkoorden veel voor?

Asbestkoorden waren in het verleden veelvoorkomend. Ze werden gebruikt als afdichtingsmateriaal en om hittebestendige eigenschappen te bieden.

Asbestinspectie nodig?
Vraag advies en vergelijk offertes op maat!

Toepassingen:

  1. Dichting van kachels: Asbestkoorden werden vaak gebruikt om kachels af te dichten, vooral rond kachelafvoeren en deuren. Ze boden een hittebestendige en isolerende afdichting.
  2. Isolatie van elektrische kabels: Asbestkoord behoorde tot een van de vele soorten van asbest-isolatie. Zo werden ze gebruikt als isolatiemateriaal voor elektrische kabels vanwege hun hittebestendigheid en isolerende eigenschappen.
  3. Industriële toepassingen: Asbestkoorden werden gebruikt in industriële omgevingen voor verschillende doeleinden, zoals het afdichten van ovens, buizen en kanalen. Ook voor isolatie van leidingen zoals bijvoorbeeld heetwaterleidingen in keukens diende deze asbestkoorden.
  4. Brandweeruitrusting: Bepaalde brandweeruitrusting, zoals bivakmutsen, kon asbestkoorden bevatten vanwege hun hittebestendige eigenschappen.
Asbestkoord isolatie om leiding

Hoe koorden gemaakt met asbestvezels herkennen?

Koorden gemaakt met asbestvezels zijn visueel moeilijk te herkennen, omdat ze niet met het blote oog zichtbaar zijn. Om de aanwezigheid van asbestvezels in een koord met zekerheid vast te stellen, is onderzoek met een microscoop of laboratoriumanalyse vereist. Het identificeren van het type asbestvezel in een koord kan ook complex zijn. Chrysotiel, ook bekend als wit asbest, was het meest gebruikte type asbest in de industrie. Het kan tot 100% van de asbestvezels in het koord uitmaken. 

Als je te maken hebt met oude materialen die vermoedelijk asbest bevatten, zijn er enkele aanwijzingen die kunnen helpen bij de herkenning:

  1.  Leeftijd van het materiaal: Asbest werd veel gebruikt tot in de jaren 80, dus als het materiaal dateert van vóór die tijd, is er een hogere kans op aanwezigheid van asbest.
  2. Visuele inspectie: Asbestkoorden kunnen eruitzien als witte, vezelige draden of touwen. Ze kunnen ook platte koorden, linten of snoeren zijn.
  3. Bekende toepassingen: Asbestkoorden werden vaak gebruikt voor het afdichten van kachels, ovens, buizen, kanalen en schoorstenen. Ze kunnen ook worden gevonden in isolatie van elektrische kabels, handschoenen, kleding en andere toepassingen.
  4. Professionele beoordeling: Als je twijfelt over de aanwezigheid van asbest in een koord of ander materiaal, is het altijd verstandig om een professional in te schakelen. Een gekwalificeerd inspecteur kan monsters nemen en deze analyseren in een laboratorium om de aanwezigheid van asbestvezels te bevestigen.
Asbestkoord structuur

Hoe gevaarlijk zijn asbestkoorden?

Asbestkoorden vormen een echt gevaar voor de gezondheid omdat ze asbestvezels bevatten. Asbestvezels zijn microscopisch klein en kunnen gemakkelijk worden ingeademd. Langdurige blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder asbestgerelateerde ziekten zoals asbestose, longkanker en mesothelioom. De gevaarlijkheid van asbestkoorden hangt af van verschillende factoren, zoals de concentratie en de duur van de blootstelling. Het is belangrijk op te merken dat asbestkoorden geweven zijn en geen bindmiddel bevatten, waardoor de vezels gemakkelijker kunnen vrijkomen. 

Hoe asbestkoorden verwijderen?

Het is ten zeerste afgeraden om zelf asbestkoorden te verwijderen vanwege het gevaar voor blootstelling aan asbestvezels. Asbestkoorden worden beschouwd als gevaarlijk afval en moeten worden verwijderd door een professioneel asbestverwijderingsbedrijf. Deze bedrijven hebben de nodige kennis, expertise en beschermende uitrusting om de verwijdering veilig uit te voeren volgens de geldende wet- en regelgeving. Het verwijderingsproces omvat vaak het insluiten van het gebied, het nat maken van het materiaal om de verspreiding van grote hoeveelheden vezels en mogelijk stof te minimaliseren en het zorgvuldig verpakken en afvoeren van het asbesthoudende materiaal volgens de juiste procedures. 

Neem het zekere voor het onzekere en schakel altijd een erkende asbestdeskundige in. Vraag hier gratis en vrijblijvend advies

Het is belangrijk om altijd een erkende asbestdeskundige in te schakelen om de verwijdering van asbestkoorden te laten uitvoeren. Ze kunnen de juiste stappen ondernemen om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de verwijdering veilig en volgens de geldende voorschriften.

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in en neem een bedrijf onder de arm. Ontvang advies en offertes, contacteer erkend asbestverwijderaars en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je asbest hebt ingeademd?

+
Asbestvezels kunnen worden ingeademd wanneer ze worden vrijgegeven door beschadigd of verstoord asbesthoudend materiaal. Als je vermoedt dat je mogelijk asbestvezels hebt ingeademd, is het belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke symptomen en medische hulp te zoeken als je je zorgen maakt over blootstelling aan asbest. Symptomen van asbestgerelateerde ziekten, zoals kortademigheid, hoesten, pijn op de borst en vermoeidheid, kunnen zich pas vele jaren na de blootstelling voordoen.

Hoe lang blijft asbest in de lucht hangen?

+
De duur waarin asbestvezels in de lucht blijven hangen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de vezels, de luchtstroom en de omgevingsomstandigheden. Zwaardere asbestvezels kunnen sneller naar de grond dalen, terwijl kleinere vezels langer in de lucht kunnen blijven zweven. Over het algemeen kunnen asbestvezels uren tot dagen in de lucht blijven hangen voordat ze neerslaan.  

Waar zit asbest in kachels?

+
Asbest kan voorkomen in verschillende onderdelen van kachels, vooral in oudere modellen. Het wordt vaak aangetroffen in afdichtingsmaterialen die worden gebruikt rond kachelafvoeren, deuren en andere openingen. Het afdichtingsmateriaal dat specifiek wordt gebruikt voor de afdichting van kachels staat ook bekend als “kachelkoord” en kan asbestvezels bevatten. Het asbestkoord wordt gebruikt om een hittebestendige en afdichtende barrière te bieden tussen de kachel en aangrenzende materialen.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen