Wat is asbestkarton?

Asbestkarton is een bouwmateriaal dat ontstaat door asbestvezels te mengen met karton. Het wordt vaak gebruikt dankzij haar uitstekende isolerende eigenschappen en het vermogen om warmte vast te houden. Het karton functioneert als bindmiddel voor de asbestvezels.

Hoe kan je het herkennen?

Om asbestkarton te herkennen, is het belangrijk dat je op bepaalde kenmerken let. Asbestkarton kan variëren in kleur, maar meestal heeft het wit-grijze tint. Het kan ook een dubbele laag hebben, waarbij alleen de bovenste of buitenste laag asbestvezels bevat.

Wanneer je het visuele inspecteert kan het materiaal lijken op asbestpleister of stucwerk met asbestvezels. Je laat best een professionele analyse uitvoeren door een erkend asbestlaboratorium om de aanwezigheid van asbestvezels met zekerheid vast te stellen.

Wil je asbestkarton verwijderen?Een specialist adviseert jou graag!

Waar werd het gebruikt?

Je kon het vaak vinden rond radiatoren en ventilatoren, waar het werd gebruikt om warmte vast te houden en te beschermen tegen hitte. 

Daarnaast werd asbestkarton gebruikt in ventilatiekokers, verbindingen van leidingen en zelfs in valse muren. De veelzijdigheid en effectieve isolatie maakten het een populair materiaal in de bouwsector.

Het gevaar van asbestkarton

Het is belangrijk dat je begrijpt dat asbestkarton gevaarlijk kan zijn vanwege de aanwezigheid van asbestvezels. Asbestkarton kan tot wel 60% asbestvezels bevatten, waardoor het valt onder de categorie niet-hechtgebonden asbest. 

Dit betekent dat de vezels niet stevig gebonden zijn aan het karton en bij beschadiging kunnen vrijkomen. Het inademen van asbestvezels kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waaronder de ontwikkeling van asbestgerelateerde ziekten zoals longkanker, mesothelioom en asbestose.

Ingezoomde asbestkarton platen

Als particulier verwijderen

Als particulier ga je heel voorzichtig moeten werken bij het verwijderen van asbestkarton. In sommige gevallen is het toegestaan om het zelf te verwijderen, maar alleen als het materiaal gemakkelijk te demonteren is zonder te beschadigen. 

Dit kan best wel moeilijk zijn omdat asbestkarton meestal weinig stevigheid biedt en de hoge concentratie asbestvezels het extra gevaarlijk maakt. 

Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om een professionele asbestverwijderaar in te schakelen om het op een veilige en correcte manier te laten verwijderen. Deze experts hebben de juiste kennis, ervaring en beschermende uitrusting om de klus veilig en efficiënt uit te voeren.

Vraag offertes aan en bespaar kosten

Bij het verwijderen van asbestkarton staat veiligheid voorop. Het is verstandig om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen, omdat zij de juiste kennis en expertise hebben om de klus veilig en efficiënt uit te voeren.

Door verschillende offertes aan te vragen bij verschillende professionals kan je de kosten met elkaar vergelijken en op die manier de beste oplossing voor jouw situatie kiezen. Kleine tip! Bespaar nooit op veiligheid en kwaliteit. Kies altijd voor een erkend en ervaren asbestverwijderingsbedrijf om de job zo veilig en efficiënt mogelijk uit te voeren.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen