Hoe weet je dat het onderdak asbest bevat?

Vroeger werd asbest veelvuldig gebruikt in dakbekleding en isolatie. Het is belangrijk om te weten of jouw onderdak asbest bevat, aangezien blootstelling aan asbestvezels schadelijk is en gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Maar hoe kun je dit vaststellen? Er zijn een aantal indicatoren die kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest in het onderdak.

Zo kan het bouwjaar van de woning een indicatie zijn, aangezien asbesthoudende materialen tot in de jaren ’90 werden gebruikt. Bij een oudere woning is de kans groot dat er nog asbest aanwezig is. Daarnaast kan de visuele inspectie van het dak en de dakbedekking ook aanwijzingen geven, zoals het herkennen van golfplaten met een asbestvezelcementstructuur. Echter, om met zekerheid te kunnen zeggen of het onderdak asbest bevat, is een asbestinventarisatie nodig. Dit wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd asbestbedrijf dat monsters neemt en deze analyseert in een laboratorium. Zij kunnen een gedetailleerd rapport opstellen waarin wordt aangegeven of er asbest aanwezig is en welke maatregelen genomen moeten worden. 

Asbestinspectie nodig?Vraag advies en vergelijk offertes op maat!

Hoe herken je asbest in je dak?

Het herkennen van asbestdaken kan een uitdaging zijn, omdat asbestvezels haast onzichtbaar zijn voor het blote oog. Hoewel een visuele inspectie geen definitieve bevestiging geeft, zijn er enkele aanwijzingen die kunnen duiden op de mogelijke aanwezigheid van asbest in je onderdak. Let op kleine details zoals de structuur, het type en de opbouw van het materiaal. Asbestcement golfplaten hebben bijvoorbeeld vaak een grijze of bruine kleur, terwijl ze aan de binnenzijde vaak een vezelachtige structuur hebben. Het is echter van essentieel belang om te benadrukken dat zelfs ervaren professionals niet altijd met het blote oog kunnen vaststellen of een materiaal asbest bevat. Daarom is het verstandig om altijd een erkende asbestdeskundige in te schakelen. Deze deskundigen kunnen monsters nemen en deze laten analyseren in een laboratorium om een definitieve uitspraak te doen over de aanwezigheid van asbest.

Asbest herkennen

Bevatten de veelvoorkomend onderdaken van Menuiserite asbest?

Menuiserite is een productnaam die wordt gebruikt voor vezelcementplaten die vaak worden gebruikt als onderdak voor daken. Het is belangrijk op te merken dat oudere versies van Menuiserite mogelijk asbest bevatten. Echter, sinds 1994 is Menuiserite asbestvrij en wordt het verkocht onder de naam Menuiserite NT. Dit betekent dat vezelcementplaten die na deze datum zijn geproduceerd en verkocht onder de naam Menuiserite NT geen asbest bevatten. Zo zal er in een nieuw dak hoogstwaarschijnlijk gaan asbest meer te vinden zijn.

Hoeveel kost het om een asbestonderdak te laten verwijderen?

Het verwijderen van een asbestonderdak kan variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van het dak en de hoeveelheid asbest die aanwezig is. Het is belangrijk om een professionele asbestverwijderingsdienst in te schakelen voor een nauwkeurige kostenraming en veilige verwijdering.

Voor het laten verwijderen van een asbestdak geldt een gemiddelde prijs van 10 tot 20 euro per vierkante meter (inclusief btw). Houd er rekening mee dat er extra kosten zijn voor het afvoeren van het asbestafval, wat ongeveer 140 euro per ton kost. Het afbreken van een asbestdak is een arbeidsintensieve en gevaarlijke taak. Het vereist voorzorgsmaatregelen, evenals het gebruik van een lift en container om het asbesthoudende materiaal veilig en correct naar beneden te brengen. Daarnaast zijn beschermende kleding en mondmaskers nodig om de werkzaamheden op een verantwoorde manier uit te voeren.

In Vlaanderen biedt de Vlaamse overheid financiële ondersteuning in de vorm van Mijn Verbouwlening. Deze lening kan worden gebruikt voor asbestverwijdering en andere renovatiewerken. Het is raadzaam om de specifieke voorwaarden en rentetarieven te controleren bij de bevoegde instanties.

Beschikbare premies in Vlaanderen?

Naast Mijn Verbouwlening zijn er ook andere premies beschikbaar in Vlaanderen, vooral in combinatie met isolatie en zonnepanelen. Een populaire premie is de Mijn Verbouwpremie, die financiële ondersteuning biedt voor energiebesparende renovaties. Daarnaast kunnen er nog andere premies en subsidies beschikbaar zijn, afhankelijk van je specifieke situatie en regio. Het is raadzaam om contact op te nemen met de bevoegde instanties, zoals de gemeente of het energieloket, voor een overzicht van alle beschikbare premies en subsidies.

Mag je een onderdak met asbest isoleren of zonnepanelen plaatsen op het dak?

Nee, het is niet toegestaan om een onderdak met asbest te isoleren of zonnepanelen op het dak te plaatsen. Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid en dient eerst te worden verwijderd voordat er andere werkzaamheden worden uitgevoerd. Er is bovendien een verplichting om asbesthoudende daken en gevels in België te verwijderen tegen 2034. Zelfs vóór deze deadline kan er al een verplichting zijn tot verwijdering bij renovaties. Het is daarom raadzaam om asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen door een professionele asbestverwijderingsdienst.

Asbest verwijderen en de bijhorende wetgeving

Asbestverwijdering: dak vervangen – Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Waarom kies je best voor een professional bij asbestverwijdering? Het antwoord is eenvoudig: veiligheid en gemoedsrust. Asbest is een gevaarlijk materiaal en het correct verwijderen ervan vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur. Daarnaast biedt het aanvragen en vergelijken van offertes bij verschillende professionals je de mogelijkheid om de prijzen te vergelijken en potentiële kosten te besparen. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige diensten, maar tegelijkertijd is het verstandig om een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Vergelijk offertes voor asbestattest

Door offertes aan te vragen en ze zorgvuldig te vergelijken, kun je niet alleen de beste prijs vinden, maar ook de expertise en ervaring van verschillende professionals evalueren. Vraag vandaag nog advies en vergelijk gratis offertes voor asbestverwijdering, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan met het vervangen van je dak en het creëren van een veilige leefomgeving.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen