Soorten asbestplafonds in huis

Asbestplafonds werden vroeger veel gebruikt vanwege de goede eigenschappen van asbest, zoals brandwerendheid en geluidsisolatie. Er zijn verschillende soorten asbestplafonds die in huizen kunnen voorkomen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?Kom snel en eenvoudig in contact met erkende asbestverwijderaars

Hoe zien plafondplaten eruit?

Asbestplafondplaten zijn te herkennen aan hun specifieke kenmerken. Een combinatie van een lichtbruine tot gele kleur en een vezelige of korrelige structuur is het meest kenmerkend voor het herkennen van asbest in plafondplaten. Deze kenmerken worden vaak beschreven als “asbesthoudend”.

Zachtboard plaat

Zachtboard platen waren ongekend populair als type asbestplafondplaat. Het plaatmateriaal werd voornamelijk gebruikt in winkels vanwege de duurzaamheid, het geluidsisolerende vermogen en de stabiliteit die het bood. Het honingraatmotief, dat te zien was op de oppervlakte van de plaat, gaf de panelen een opvallende en onderscheidende uitstraling. Helaas werden deze platen later ontmaskerd als asbesthoudend, waardoor het tot een verbod van het materiaal leidde.

Hardboard plaat 

Hardboard platen zijn een veelgebruikt materiaal in garages, schuurtjes en andere ruimtes die een praktische, duurzame afwerking nodig hebben. Hoewel ze vaak worden gemaakt van houtvezels en harsen, is het belangrijk om te weten dat sommige oudere hardboard platen ook asbest kunnen bevatten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral als het materiaal wordt bewerkt of verwijderd. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen van een professional als u twijfelt over de aanwezigheid van asbest in uw hardboard platen. Gelukkig zijn moderne hardboard platen meestal vrij van asbest en bieden ze een uitstekende afwerking voor diverse ruimtes.

Hardboard platen

Asbestvezels in pleisterwerk 

Asbestvezels worden ook teruggevonden in pleisterwerk. De binnenzijde van plafonds of daken werden bepleisterd met asbesthoudend stucwerk. Asbest werd voornamelijk gebruikt om het stucwerk of pleisterwerk steviger te maken. Soms werden de asbestvezels zelfs gebruikt als een soort van coating om de pleister vuurvast en dus beter weerbaar te maken.

Hoe gevaarlijk is spuitasbest in afwerking van plafondplaten in huis?

Vroeger werd spuitasbest gebruikt om te isolerengaten te dichten of een brandwerende laag te vormen. Soms op kleine stukjes, zoals bijvoorbeeld een luchtkanaal, maar vaak ook een volledig plafond. 

Spuitasbest werd weinig particulier gebruikt, en zal het dus vooral voorkomen op treinen en schepen. Dit neemt echter niet weg dat er uitzonderingen zullen zijn. Zo werd het soms ook gebruikt om een stookruimte brandveiliger te maken of een ventilatierooster te isoleren. 

Spuitasbest is een niet-hechtgebonden soort asbest. Aangezien het naast bindmiddel soms tot 90 procent bestaat uit asbestvezels, is dit één van de gevaarlijkste asbesttoepassingen die er in onze woningen te vinden is. Gelukkig werd spuitasbest reeds in 1978 verboden, wat dus bijna 20 jaar vroeger is dan andere soorten asbest.

Spuitasbest op plafond

Waar zit asbest onder verlaagd plafond?

Asbestplaten werden gebruikt om een plafond te verlagen of egaliseren. De asbestvezels zitten dus verwerkt in de plaaster waarmee deze platen vervaardigd zijn. In veel gevallen zijn dit platen van het type Pical-platen. Het zijn broze platen die bijna een kartonachtige samenstelling hebben en bevatten tot wel 30% asbest.

Hoe asbestplafond herkennen?

Spuitasbest is in de meeste gevallen vrij snel en duidelijk te herkennen. Het heeft de vorm van zwareruwe watten en is grijs of bruin van kleur.  Het ziet eruit als een soort mousse die je kan terugvinden op kanalen, plafonds, muren en/of gebruiksvoorwerpen.

Vraag hier gratis en vrijblijvend advies

Plafond verwijderen

Bij het verwijderen van alle asbesthoudende materialen, is het altijd aangewezen een professional in te schakelen. Echter, in het geval van geschroefde platen (bijvoorbeeld een paar plafondplaten of een vensterbank) en losliggend vloerzeil of vloertegels mag je onder strenge voorwaarden ook zelf verwijderen. Op die manier zouden de asbestvezels niet vrijkomen en dus geen gevaar vormen voor jouw gezondheid of die van anderen.

Platen die vastgespijkerd of gelijmd zijn en die je moet loswrikken, mag je niet zelf verwijderen. Bij beschadiging van de platen komen er wel degelijk vezels vrij die schadelijk kunnen zijn bij inademing en op lange termijn zelfs longaandoeningen en kanker zouden kunnen veroorzaken. 

Kosten erkend asbestverwijderaar

Spuitasbest verwijderen in een ruimte heeft helaas vaak een duur prijskaartje en kan tot €10.000 of meer kosten. Deze hoge kost is te wijten aan de noodzaak van het opstellen van de asbestinventaris, de effectieve asbestverwijdering en afvoeren van de asbestresten. Dit gehele proces brengt heel wat arbeidskosten met zich mee.

Is er echter enkel spuitastbest gebruikt op een bepaalde plek, zoals op een luchtkanaal of een andere kleine toepassing? Dan kom je waarschijnlijk wel toe met een budget om en bij de €2.000

Uiteraard is het belangrijk op te merken dit slechts richtprijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten. Het is dus aangeraden om verschillende offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken. Zo bespaar je kosten en ben je zeker van een veilige en professionele verwijdering.

Erkende asbestdeskundigen zijn op de hoogte van de wetgeving en regelgeving omtrent asbestverwijdering en kennen verwijderingstechnieken die de veiligheid en gezondheid van hen en anderen garanderen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen