Asbest in vensterbank? Wat nu?

Als je te maken hebt met vensterbanken in gebouwen van voor 1993, dan is er een kans dat ze asbestvezels bevatten. Deze vensterbanken zijn vaak gemaakt van kunstmarmer of asbestcement. Kunstmarmer is een materiaal dat eruitziet als marmer, maar het kan asbest bevatten. Asbestcement wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder vensterbanken en aftimmeringen onder kozijnen. 

Op zoek naar een specialist?
Om nauwkeurige advies te krijgen vraag je best een gratis offerte aan.

1. Imitatiemarmer

Een vensterbank van asbesthoudend kunstmarmer kan voorkomen. Kunstmarmer wordt vaak gebruikt als een goedkoper alternatief voor echt marmer, maar oudere varianten kunnen asbestvezels bevatten.

2. Asbestcement

Aftimmeringen gemaakt van asbesthoudend cement, vezelplaat of karton kunnen ook asbest bevatten. Asbestcement werd veel gebruikt in de bouw voor verschillende toepassingen, waaronder vensterbanken en aftimmeringen.

Als je vermoedt dat je vensterbanken asbest bevatten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Het wordt aanbevolen om een specialist in te schakelen om de aanwezigheid van asbest te beoordelen en indien nodig de vensterbanken veilig te laten verwijderen. 

marmeren vensterbank

Hoe kan je zien of er asbest in de vensterbank zit?

Asbesthoudende vensterbanken kunnen worden herkend aan de grijze kleur of honingraatstructuur. Echter zullen in veel gevallen asbesthoudende vensterbanken bewerkt of geverfd zijn, waardoor het moeilijker is om ze visueel te identificeren. Het is daarom nooit met zekerheid te zeggen of een vensterbank asbest bevat alleen op basis van uiterlijke kenmerken. Voor een definitieve bevestiging is het noodzakelijk om een monster van het materiaal te laten analyseren in een laboratorium.

Asbest vensterbank verwijderen

Bij renovatie is het meestal noodzakelijk om de vensterbank te verwijderen, vooral als deze verweerd is. In principe kan een intacte vensterbank blijven zitten, maar als er twijfel bestaat over de aanwezigheid van asbest, wordt het over het algemeen als veiliger beschouwd om deze te laten verwijderen. Het verwijderen van asbesthoudende vensterbanken kan op eigen initiatief worden gedaan, maar het is altijd aan te raden om een professional in te schakelen die ervaring heeft met asbestverwijdering.

vensterbank asbest

Graag meer informatie over asbestvensterbanken? Vul het offerteformulier in en krijg gratis advies en offertes

Als je meer informatie wilt over asbestvensterbanken, doe je er goed aan het offerteformulier hieronder in te vullen. Op die manier kan gratis advies en offertes ontvangen van professionals op het gebied van asbestverwijdering. Zij kunnen je gedetailleerdere informatie verstrekken over het herkennen, inspecteren en veilig verwijderen van asbestvensterbanken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe herken je asbest golfplaten?

+
Asbest golfplaten kunnen verschillende kleuren hebben, zoals grijs, bruin of groen. Ze hebben meestal een gladde textuur en een golfpatroon. Als ze een verkleuring vertonen of brokkelige textuur hebben, kan dit duiden op aanwezigheid van asbest. Het is belangrijk op te merken dat visuele inspectie niet voldoende is om met zekerheid te bepalen of een golfplaat asbest bevat. Het is raadzaam om een monster van het materiaal te laten analyseren door een erkend laboratorium om de aanwezigheid van asbest te bevestigen. 

Hoe kan je testen of de vensterbank natuursteen of imitatiemarmer is?

+
Om te bepalen of een vensterbank gemaakt is van natuursteen of imitatiemarmer, kan je enkele stappen volgen:
– Voer een visuele inspectie uit en let op unieke patronen en aders voor natuursteen, terwijl imitatiemarmer vaak uniformer is.
Voel aan het oppervlak – natuursteen is koel en hard, terwijl imitatiemarmer zachter kan aanvoelen.
– Til de vensterbank op om het gewicht te beoordelen – natuursteen is over het algemeen zwaarder dan imitatiematerialen.
– Tik op verschillende delen en luister naar het geluid – natuursteen klinkt meestal helder, terwijl imitatiematerialen dof kunnen klinken.
– Druppel water op een onopvallend deel – natuursteen absorbeert water, terwijl imitatiematerialen water afstoten.
– Voer een chemische test uit met een mild zuur – als er een reactie optreedt, kan dit duiden op natuursteen.

Wat als je asbest hebt ingeademd? Is dat gevaarlijk?

+
Inademing van asbestvezels kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wanneer asbestvezels worden ingeademd, kunnen ze zich nestelen in de longen en andere delen van het ademhalingssysteem. Langdurige blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder asbestgerelateerde longziekten, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom.
Als je het vermoeden hebt dat je asbestvezels hebt ingeademd, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan de juiste tests en onderzoeken uitvoeren om de mogelijke blootstelling aan asbest en eventuele gezondheidsrisico’s te beoordelen. Het is altijd beter om vroegtijdig professioneel medisch advies in te winnen bij blootstelling aan asbestvezels.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen