Asbest wol als isolatie

Asbest wol staat bekend om zijn vuurvaste en isolerende eigenschappen, waardoor het in het verleden een aantrekkelijke keuze was als isolatiemateriaal voor woningen. Het gebruik van asbest wol bood niet alleen bescherming tegen brand, maar zorgde ook voor uitstekende isolatie.

Daarnaast was asbest wol duurzaam en relatief goedkoop, waardoor het een populaire keuze was voor het isoleren van huizen.

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat wanneer asbest wordt gevonden bij isolatiewol, dit voornamelijk te wijten is aan de materialen die samen met het wol gebruikt worden. Dus niet zozeer aan de wol zelf.

Bijvoorbeeld de plaasterlaag die vaak rondom het isolatiemateriaal wordt aangebracht kan asbest bevatten. Daarom is het best dat je niet zelf asbest wol als isolatiemateriaal gaat verwijderen.

Dit brengt risico’s met zich mee. De asbestvezels kunnen vrijkomen en ingeademd worden.

Welke materialen kunnen asbestwol bevatten?

Asbest kan je nog steeds in bepaalde materialen aantreffen zoals in oude gebouwen die nog met asbesthoudende producten werden gebouwd. Hieronder staan enkele materialen waarin asbest wol aanwezig kan zijn:

Buisisolatie

Asbest houdend buisisolatie is een veelvoorkomende toepassing van asbest wol. Deze worden vooral gebruikt bij toepassingen die zeer warm worden, zoals CV-leidingen, warmwaterbuizen en expansievaten.

Buisisolatie bestaat uit windels, karton, isolatiewol en een laag plaaster. Deze plaasterlaag bevat vaak asbest, terwijl dit niet het geval is voor het wol zelf. Daarom is het van groot belang dat je bij het verwijderen van deze isolatie gebruik maakt van beschermende kleding en de hulp inroept van een erkend asbestverwijderaar.

Asbestvezels in wolisolatie

Muurisolatie

Muurisolatie kan ook asbest bevatten, maar dit is meestal vermiculite isolatie of losse isolatie. Alleen bepaalde combinatieproducten, waarbij isolatiewol wordt gebruikt in combinatie met een plaasterlaag, kunnen asbest bevatten.

Het is daarom ook erg belangrijk dat je om professioneel advies vraagt als je oude muurisolatie moet vervangen. Je laat best eerst een inspectie uitvoeren om te controleren of de isolatie asbest bevat. 

Als het materiaal inderdaad asbest bevat, moet het worden verwijderd door een erkend asbestverwijderaar om het risico op blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren.

Ben je van plan asbestwol thuis te verwijderen?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Alternatieve minerale vezels voor isolatie

Naast het gebruik van asbest houdende materialen voor isolatie, zijn er gelukkig ook veilige alternatieven beschikbaar. Deze alternatieven maken gebruik van minerale vezels die geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hieronder worden enkele van deze alternatieve minerale vezels voor isolatie besproken:

  • Glaswol: Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat wordt gemaakt door glas te smelten en het vervolgens in dunne vezels te spinnen. Het is een effectieve isolator van warmte en geluid en wordt vaak gebruikt in spouwmuren, daken, vloeren en wanden. Glaswol is niet toxisch en niet brandbaar, en is daardoor een veilige en duurzame keuze voor isolatie.
  • Steenwol: Steenwol is een ander veelgebruikt isolatiemateriaal dat wordt gemaakt door gesteente, meestal basalt of diabaas, te smelten en het te spinnen in vezels. Steenwol heeft uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van daken, gevels, wanden en vloeren. Het is een veilig materiaal dat niet brandbaar is en geen schadelijke vezels bevat.
  • Slakkenwol: Slakkenwol is een isolatiemateriaal dat wordt geproduceerd uit slakken, een bijproduct van de staalindustrie. Deze slakken worden gesmolten, gesponnen en vervolgens tot wolachtige vezels gevormd. Slakkenwol heeft vergelijkbare isolerende eigenschappen als glaswol en steenwol en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van daken, wanden en vloeren. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat geen schadelijke vezels bevat.
  • Keramische vezels: Keramische vezels worden gemaakt van keramische materialen zoals aluminiumoxide en siliciumoxide en hebben uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar hoge temperaturen worden verwacht, zoals ovens en industriële ovens. Keramische vezels zijn niet-toxisch en bestand tegen vuur, waardoor ze veilig en effectief zijn als isolatiemateriaal.

Het gebruik van deze alternatieve minerale vezels voor isolatie biedt jou een veilige en duurzame oplossing voor het isoleren van gebouwen.

Asbestwol voor isolatie

Kan er Asbest in glaswol zitten?

Nee, er kan geen asbest in glaswol zitten.

Glaswol wordt gemaakt van gesmolten glasvezels en heeft geen enkele relatie of connectie met asbest. Het is dus veilig voor mensen om met glaswol te werken zonder het risico op blootstelling aan asbestvezels. Het inademen van asbestvezels kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longziekten en kanker.

Hoewel glaswol veilig is om mee te werken, is het nog steeds belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen bij het hanteren ervan.

Glaswol kan irritatie van de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken, dus het dragen van beschermende kleding zoals een mondmasker, veiligheidsbril en handschoenen is aan te raden voor mensen die glaswolisolatie gaan installeren. Het is ook belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen om het risico op blootstelling aan vezels te minimaliseren.

Dus, als je met glaswol werkt, hoeft je jou geen zorgen te maken over de aanwezigheid van asbest, maar vergeet niet de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoe weet je of er asbest in de isolatie zit?

Om zeker te weten of er asbest in de isolatie zit, zijn er bepaalde opties wat betreft het testen hiervan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een staal naar een lab te sturen of je kan het lab zelf stalen laten nemen.

Heb je asbest in huis en wil je dit laten verwijderen? Vraag gratis offertes aan en bespaar kosten

Als je het vermoeden hebt dat er asbest in je huis aanwezig is en je wil dit laten verwijderen, dan is het belangrijk om een erkend asbestverwijderaar te contacteren. Vraag hier gratis en vrijblijvend advies en offertes. Zo kan je besparen op kosten en ben je er zeker van dat de asbest op een veilige en verantwoorde manier verwijderd wordt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

H2: Ook interessant voor jou

Hoe kan je asbest leien herkennen?

+
Visuele inspectie: Asbestleien zijn doorgaans lichtgrijs of donkergrijs van kleur. Ze hebben een glad oppervlak en zijn relatief dun. 

Hoe herken je asbestcement zonder te testen?

+
Asbest is niet te herkennen met het blote oog. Het enigste dat je kan doen om asbestcement te herkennen is alle toepassingen te overlopen en dan deze toepassingen te laten onderzoeken.
Je kan kijken naar het volgende:
– van welke fabrikant is dit product?
– in welk jaar werd dit product gefabriceerd?
– is het product later bewerkt?

Waar kan je asbestzakken voor het verwijderen van een asbest plaat aanvragen?

+
Deze kan je op OVAM aanvragen. Zij zullen jou in contact brengen met een asbestinzamelaar.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen