Hoe zien asbestplaten eruit?

Platen met asbest bevinden zich meestal in gevels en daken of bij de schoorsteen en centrale verwarmingsinstallatie. Onbewerkt zijn de asbestplaten te herkennen aan hun witte/grijze uiterlijk. De platen zijn vrij dun en er kan licht zwarte verwering ontstaan op aanhechtingsplaatsen. Heb je een woning gebouwd voor 1990, dan is de kans groot dat er asbestplaten in jouw huis gebruikt zijn. 

Wil je graag een asbestveilige leefomgeving?
Contacteer een asbestverwijderaar in jouw buurt
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat doen met asbestplaten in slechte staat?

Hechtgebonden asbestplaten in goede staat mogen in principe aanwezig blijven in jouw woning. Het wordt wel aangeraden ze te verwijderen. Bij renovatie of isolatie moeten de asbestplaten altijd verwijderd worden. Zijn de platen verweerd door de weersomstandigheden of mechanisch bewerkt? Dan ben je ook verplicht ze te (laten) verwijderen.  

1. Afvoeren naar containerpark

Raadpleeg op voorhand je recyclagepark voor eventuele tijdstippen en prijzen. In de meeste containerparken kan je niet elke uur en elke dag terecht met asbest. Er zijn vaak ook gewichtsrestricties. Bel dus zeker eerst eens naar het containerpark of de milieudienst zodat je geen onnodige verplaatsingen doet. Het brengen van asbest is gratis tot een bepaald gewicht. Dit kan je ook best op voorhand eens navragen

Als je in het containerpark toekomt met onverpakt asbestmateriaal zal de parkwachter je de toegang ontzeggen. Je zal dan weer naar huis gestuurd worden om jouw asbest te verpakken

2. Asbest verwijderen en laten ophalen

De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in kaart brengen en zorgen voor een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Om dit te stimuleren bieden ze premies aan voor het verwijderen van asbest. Daarnaast zorgen ze voor gunstige tarieven om asbest af te voeren. In onderstaande prijzen zitten transport, verwerking en soms ook persoonlijke beschermingsmiddelen inbegrepen. De goedkope tarieven worden aangeboden door provincies dankzij subsidies van de OVAM en zijn nog zeker geldig tot eind 2024.

2.1 Container aan huis

Wil je grote hoeveelheden hechtgebonden asbest kwijtraken? Dan is de beste, meest voordelige optie een container aan huis laten komen. Er past ongeveer 300 m² in een container. Per adres kunnen twee containers aangevraagd worden. Voor een container betaal je maar 160 -170 euro, afhankelijk van de provincie.

2.2 Hoeveel platen passen er in een zak?

Er zijn speciale zakken beschikbaar die je kan aanvragen om asbestplaten in weg te gooien. Het is enkel toegestaan om te gebruiken voor hechtgebonden asbestplaten. Je kan maximaal 6 zakken aanvragen per adres. Eén zo’n zak kost 30 euro. Vraag je deze zes zaken aan, dan betaal je 180 euro. In een zak kan je 13 platen of ongeveer 30 m² aan platen kwijt.

Asbest plaatzak

3. Erkend asbestverwijderaar inschakelen 

Bij de vervanging van asbestdaken of van een volledige gevel blijft het inschakelen van een erkend asbestverwijderaar aan te raden, zeker aangezien je zelf maximum 35 m² asbest mag verwijderen. Erkende professionals verwijderen de asbesttoepassingen en zorgen daarnaast voor de afvoer van het materiaal.

Asbestplaat vervangen 

Asbestplaten bestaan maar over een klein procent asbestvezels. Deze vezels zijn stevig vastgeankerd in het cement, wat het een hechtgebonden toepassing maakt. Gebeuren er geen manipulaties en is de plaat in goede conditie, dan vormen ze geen risico voor de gezondheid. Je bent dan ook niet verplicht om de asbestplaat te vervangen. Het is verplicht bij renovatie of bij verwering. Best wacht je hier niet te lang mee, aangezien dat één enkele asbestvezel al voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

asbestverwijderaar verwijdert asbestplaten

Erkende professionals

Heb je asbest in huis en wil je dit graag weghalen? Kleine hoeveelheden hechtgebonden asbesttoepassingen kan je zelf verwijderen. Eer je hieraan begint zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Asbest inademen is erg ongezond. Zorg dus dat je hier volledig voorbereid aan begint. Ben je niet zeker, heb je veel asbest of is het niet-hechtgebonden? Schakel dan een erkend asbestverwijderaar in. Zij zijn dankzij hun jaarlijkse bijscholing perfect op de hoogte over de veiligste manier. Zij zorgen voor een asbestveilige omgeving voor jou en jouw omgeving. 

Zet vandaag de eerste stap naar een asbestveilige leefomgeving. Contacteer erkend asbestverwijderaars, krijg offertes en bespaar kosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen