Wat doet een asbestdeskundige: takenpakket

Sinds november 2022 is een geldig asbestattest verplicht bij verkoop van een woning gebouwd voor 2001. Vanaf 2032 zal voor elke eigenaar van een gebouw waarvan de bouwaanvraag of bouw zelf dateert van voor 2001 een attest verplicht zijn, ook wanneer het niet verkocht wordt. Enkel erkende asbestdeskundigen mogen deze inventarisatie opmaken. 

Een asbestdeskundige inventariseert een gebouw ter plaatse. Onder de vorm van een niet-destructieve asbestinventarisatie zal de deskundige een risicoanalyse maken om zo de materialen te omschrijven die een probleem zouden kunnen vormen bij het dagelijks gebruik. Na deze analyse op te stellen worden de gegevens ingegeven in de centrale databank van de OVAM. Zodra deze verwerkt zijn levert de OVAM jouw asbestattest af.

Op zoek naar een erkend asbestdeskundige? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

Opleiding voor diploma asbestdeskundige

Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen als je gecertificeerd wilt worden als asbestdeskundige: 

  • Beschikken over een diploma secundair onderwijs ASO, TSO of gelijkwaardig. Twee jaar relevante beroepservaring in de afgelopen zes jaar is een geldig alternatief.
  • Basiskennis asbestdeskundige inventarisatie 
  • Slagen examen bij door OVAM aangestelde examenbeheerder na verplichte opleiding 
  • Certificaat aanvragen bij certificaat-instelling 

Prijzen voor deze verplichte opleiding schommelen rond de 1.000 euro exclusief btw. 

Asbestdeskundigen
Tijdelijke stop opleiding en aanstelling nieuwe gecertificeerde asbestdeskundigen. Sinds de invoering van het asbestattest zijn er veel asbestdeskundigen actief op de markt gekomen. Momenteel zijn er 1150 erkende asbestdeskundigen, wat ruim voldoende is om een vlotte markwerking aan te bieden. De 4 erkende certificatie-instellingen hebben niet voldoende capaciteit om nog meer deskundigen bij te scholen. Daarom besliste de OVAM 9 juni 2023 om de opleiding te schorsen. 

Vooropleiding asbestdeskundige

Om gecertificeerd asbestdeskundige te worden moet je eerst slagen voor het examen. Om je slaagkansen te verhogen voorzien veel opleidingscentra een vrijwillige vooropleiding. In deze opleiding komt alle nodig basiskennis aan bod, wat het slagen op het examen realistischer zal maken. Deze theoretische basisopleiding kan aangevuld worden met een praktijkgedeelte. Hierna ben je zeker klaar voor de echte opleiding. 

Cursus asbest

Heb je de vooropleiding voltooid of beschikte je al over voldoende basiskennis, dan kan je beginnen met de échte opleiding. Afhankelijk van waar je beslist deze opleiding te volgen zal je een aantal dagen verwacht worden lessen te volgen. Kiest naast een goede locatie ook voor een ervaren docent. Zo krijg je de leerstof makkelijker onder de knie.

Er is een verplicht theoretisch gedeelte, waarna een verplicht praktisch gedeelte zal volgen. Na deze lessen zou je over voldoende informatie moeten beschikken om als gecertificeerd asbestdeskundige aan de slag te gaan.

Asbest examen: certificaat asbestdeskundige

Na het voltooien van de verplichte opleiding leg je Bij IBEX jouw examen af. Dit is een door de OVAM aangestelde examenbeheerder. Ze beheren de inhoud van het examen, ontwikkelen het eindexamen, nemen deze af en beoordelen ze. Tijdens de opleiding krijg je als kandidaat de mogelijkheid om een proefexamen af te leggen. Zo kom je de manier van examineren al te weten. Ben je geslaagd op het theoretische gedeelte, dan krijg je een praktisch examen. 

Na het slagen van zowel het theoretische als het praktische examen kan je een persoonscertificaat bekomen bij een erkende certificatie-instelling. Asbestdeskundigen moeten op erewoord verklaren onafhankelijk en onpartijdig te werken. Na het betalen van de aansluitingsbijdrage krijg je jouw persoonscertificaat. 

Asbestdeskundige werkt op straat

Lijst gecertificeerde asbestdeskundigen

Online kan je makkelijk een lijst met erkende OVAM-asbestdeskundigen terugvinden. In de lijst staat het hoofdadres van de organisatie. Dat wil echter niet zeggen dat de deskundigen enkel in deze regio aan het werk zijn. Neem contact op met verschillende bedrijven in een locatie naar keuze om offertes en advies te ontvangen. 

Er bestaan ook niet-gecertificeerde asbestdeskundigen. Bekijk op voorhand goed wat je precies nodig hebt, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. 

Hoeveel erkende asbestdeskundigen zijn er?

Er zijn momenteel 1150 asbestdeskundigen gecertificeerd door een erkende certificaat-instelling. Daarnaast zijn er ook niet-gecertificeerde deskundigen aan het werk. Deze kunnen asbestinventarissen opmaken in het kader van federale arbeidswetgeving. Heb je een asbestattest nodig, dan kan je enkel terecht bij de asbestdeskundige met een procescertificaat. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag gratis offertes aan van erkende asbestinspecteurs
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Asbestdeskundige: prijs

Er is geen wettelijk vastgelegde prijzen voor asbestinventarisatie of asbestattesten. Prijzen zijn afhankelijk van de grootte van het te onderzoeken gebouw, de ouderdom van het gebouw en het aantal monsternames en labo-analyses.

Wat kost een asbest onderzoek: inventarisatie

Voor een asbestdeskundige inventarisatie betaal je tussen 100 euro en 1.500 euro. Deze prijzen zijn indicatief en kunnen uiteindelijk duurder of goedkoper uitvallen. Er zijn 3 soorten inventarisaties:

Type 0100 euro – 200 euroVisuele beoordeling voor asbestverdachte materialen die direct waarneembaar zijn. Dit is niet voldoende wil je een asbestsanering opstarten.
Type A300 euro – 400 euro Dit type onderzoek is nodig als je wel wilt slopen.
Type B650 euro – 1.500 euroNodig wanneer dingen kapot gemaakt moeten worden om het asbest te kunnen inventariseren.

Een asbestattest is niet altijd inbegrepen in de prijs van een asbestinventarisatie. Vraag goed na aan jouw asbestdeskundige welke diensten in de prijs inbegrepen zijn en vergelijk tussen verschillende experten om zo te besparen.

Ontvang gratis advies en offertes

Wat verdient een asbestdeskundige? 

Het salaris van een asbestdeskundige ligt in 2023 tussen 2.000 euro en 2.800 euro bruto. De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) waar de meeste asbestverwijderingsbedrijven mee werken hebben een minimumloon. Hoeveel een zelfstandige asbestdeskundige verdient is afhankelijk van het aantal aanvragen deze in een maand krijgt. Gemiddeld verdient een zelfstandige asbestinspecteur tussen 400 euro en 900 euro. In principe kan de deskundige 2 tot 4 inventarisaties per dag uitvoeren, afhankelijk van de grootte van het pand en het type inventarisatie. Op het gekregen bedrag moet wel nog belasting betaald worden. 

asbest attest om werknemert te beschermen

Op zoek naar een asbestdeskundige? Vul onderstaand offerteformulier in en krijg advies op maat van erkende asbestspecialisten

Er is nog ongeveer 2.329.000 ton asbest aanwezig in constructies in België. Asbest kan ook op veel plaatsen in uw oudere huis aanwezig zijn. Als je een vermoeden hebt van aanwezig asbest neem je best zo snel mogelijk actie. Wil je graag zeker zijn dat je in een gezonde omgeving woont, laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar ook voor een verkoop is een inventarisatie en attest nodig. Om een asbestattest te laten opmaken heb je een asbestdeskundige nodig. Vul het offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies en offertes van erkende asbestdeskundigen. Neem geen enkel gezondheidsrisico. Vergelijk offertes en bespaar zo. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen