Hoeveel kost asbest verwijderen in België? 

Wanneer je een asbesthoudend dak door een vakman wil laten afbreken, betaal je een gemiddelde prijs van 10 à 15 euro per m2 (inclusief btw). Daarbovenop komen extra kosten voor de afvoer van de asbesthoudende materialen. 

Omdat asbest verwijderen een arbeidsintensieve klus is, kunnen de kosten makkelijk hoog oplopen. Bovendien is asbest gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom moeten asbestspecialisten de nodige voorzorgsmaatregelen (beschermende kledij, mondmaskers enzovoort) nemen om het op een veilige en correcte manier te verwijderen. 

Tip: Controleer of je in aanmerking komt voor de premie asbestverwijdering. De Vlaamse overheid heeft heel wat geld vrijgemaakt om financiële ondersteuning te bieden aan de meest uiteenlopende doelgroepen die willen investeren in asbestverwijdering.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom snel en eenvoudig in contact met erkende asbestverwijderaars
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Waaruit bestaan de kosten voor asbestverwijdering? [Regelgeving]

De kosten voor asbestverwijdering bestaan uit verschillende onderdelen. Voordat je het asbest kan laten verwijderen, is het eerst van belang dat er een asbestinventarisatie plaatsvindt. Na de inventarisatie kan de asbestverwijdering beginnen. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen het verwijderen van asbest in ruimtes en het verwijderen van asbesthoudende golfplaten. 

Tot slot moeten de asbesthoudende materialen afgevoerd worden. Ook dit brengt extra kosten met zich mee. 

1. Asbestinventarisatie

De asbestinventarisatie vindt plaats voor de effectieve verwijdering van asbest.

In Vlaanderen bestaan er drie typen onderzoeken: type 0, type A en type B. Welk type inventarisatie je nodig hebt, hangt af van jouw individuele project. 

Voor de renovatie- of sloopwerken plaatsvinden, moet het duidelijk zijn of er effectief asbest aanwezig is. Als er asbest aanwezig is, moeten asbestspecialisten weten waar het zich precies bevindt en hoe complex de situatie is. 

Een asbestinventarisatie vervult die taken en kan bijgevolg aangeven hoe groot de risico’s van het project zijn. Vervolgens worden specifieke voorzorgsmaatregelen genomen. 

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een woonhuis. 

Type onderzoek Richtprijs (incl. btw)Aanvullende informatie 
Type 0€ 100 – 200 Het type 0 onderzoek is een visuele beoordeling van de asbestverdachte materialen die je met het blote oog kunt zien. De resultaten van dit onderzoek kan je niet gebruiken om een asbestsanering op te starten. 
Type A€ 300 – 400Na een type A onderzoek ontvang je een asbestinventarisatie. Daarmee kan je wel beginnen slopen. 
Type B  € 650 – 1.500Wanneer bepaalde materialen afgebroken moeten worden om de aanwezigheid op asbest te controleren, heb je een type B onderzoek nodig. 

2. Asbest verwijderen 

De kosten voor de asbestverwijdering zelf zijn afhankelijk van de locatie van het asbest. Het materiaal kan zich in de ruimtes van je huis bevinden of in golfplaten. Het verwijderen van asbest in de vloeren of in de muren van je woning is een heel specifieke klus. Daarom kost het meer dan het verwijderen van pakweg asbesthoudende golfplaten. 

In onderstaande tabellen vind je richtprijzen voor asbestverwijdering in ruimtes en voor het verwijderen van asbesthoudende golfplaten. Hoe hoger het aantal vierkante meter dat met asbest besmet is, hoe hoger de kosten liggen. 

Asbest verwijderen in een ruimte 

Onderstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde kosten om de ruimtes van je woning asbestvrij te maken.  Afhankelijk van het aantal vierkante meter verschilt de prijs. 

Aantal vierkante meter (ruimte) Richtprijs (inclusief btw) 
1 ruimte tot 35 m2 € 1.050 
2 ruimtes tot 40 m2 € 1.150 
3 ruimtes tot 50 m2 € 1.450 
2 ruimtes tot 70 m2 € 1.700 

Verwijderen van asbesthoudende golfplaten 

Onderstaande tabel geeft een idee van de gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbesthoudende golfplaten. Afhankelijk van het aantal vierkante meter verschilt de prijs. 

Aantal vierkante meter (golfplaten) Richtprijs (incl. btw) 
Golfplaten 1 – 10 m2 € 675 
Golfplaten 11 – 20 m2 € 800 
Golfplaten 21 – 30 m2 € 850 
Golfplaten 31 – 50 m2 € 925 

3. Asbesthoudend materiaal afvoeren 

Na de verwijdering van het asbesthoudende materiaal is het belangrijk dat het wordt afgevoerd. Je kan dit aan een asbestverwijderaar overlaten of je brengt het zelf naar de vuilstort van je gemeente. Per gemeente verschilt de prijs voor de storting van asbest. In sommige gemeenten moet je niet betalen en in andere gemeenten vragen ze bijvoorbeeld een kostprijs per kilogram. 

Wanneer een asbestbedrijf het materiaal afvoert, moet je een gemiddelde kostprijs van 20 tot 25 euro per 100 kilogram betalen. Als het om een grote hoeveelheid gaat, wordt de prijs per 1.000 kilogram bepaald. Gemiddeld betaal je per ton tussen de 200 en 250 euro.     

De gemiddelde prijs van de verpakking voor het asbesthoudende materiaal ligt tussen de 0 en 30 euro. De verpakking is geschikt voor 1.500 kilogram asbest.

Meer weten over prijzen asbestverwijdering?
Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat van asbestspecialisten.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Prijsbepalende factoren 

De totale kosten voor asbestverwijdering zijn sterk afhankelijk van enkele factoren. We leggen er hieronder 5 uit. 

1. Het soort asbest

Over het algemeen zijn er twee soorten asbest te onderscheiden: 

  • Hechtgebonden asbest. De asbestvezels zitten vast in het materiaal. Zolang het asbest in goede staat verkeert en ze niet bewerkt wordt, is het niet direct nodig om deze te laten verwijderen. Er bestaat dan geen onmiddellijk gevaar. 
  • Losgebonden asbest. De asbestvezels zitten niet vast in het materiaal. Daarom kunnen ze gemakkelijk vrijkomen en een gevaar voor je gezondheid vormen.  

De kosten voor de verwijdering van losgebonden asbest liggen hoger dan die van hechtgebonden asbest. Zo is het verwijderen van asbesthoudende golfplaten goedkoper dan het verwijderen van asbest uit ruimtes. 

specialist verwijdert asbest

2. De verwerkingsmethode en bevestigingsmethode

Ook de bevestigingsmethode of asbestinventarisatie heeft een invloed op de totaalprijs. Hierboven hebben we al vermeld dat elk type onderzoek een eigen prijskaartje heeft.

De verwerkingsmethode hangt af van waar het asbest zich bevindt. Bevindt het zich in een ruimte (muren, vloer)? Dan ligt de gemiddelde prijs hoger dan wanneer asbesthoudende platen verwijderd moeten worden.

3. De hoeveelheid asbest 

Met het oplopen van het aantal vierkante meter gaat de prijs per vierkante meter voor asbestverwijdering omlaag. Dit betekent dat het voordeliger is om alle asbesthoudende materialen in één keer uit je woning of gebouw te laten verwijderen.

Wanneer je beslist om het in meerdere keren te verwijderen, zal je uiteindelijk een veel hogere prijs per vierkante meter betalen. 

4. De oppervlakte en het aantal ruimtes met asbest 

De oppervlakte heeft een grote invloed op de totaalprijs voor asbestverwijdering. Hoe groter de afmetingen van de ruimte, hoe langer de werken duren en hoe meer je zal betalen.  

De prijzen per vierkante meter zijn het voordeligst wanneer in slechts één ruimte van je huis of gebouw asbest wordt gevonden. Asbestspecialisten kunnen dan efficiënter te werk gaan. De prijs per vierkante meter ligt 10% hoger wanneer specialisten in meerdere ruimtes asbest moeten verwijderen. 

5. De afvoer van asbesthoudend materiaal 

Een laatste prijsbepalende factor is de afvoer van het asbesthoudende materiaal. Wanneer je beslist om zelf het materiaal te storten, dan moet je het in landbouwplastic verpakken en daarna wegbrengen naar een stortplaats van je gemeente. Hou er rekening mee dat je niet alleen een prijs voor de verpakking betaalt, maar waarschijnlijk ook voor de stortplaats van de gemeente. 

Wanneer je het materiaal laat afvoeren door een asbestbedrijf, dan ligt de kostprijs gemiddeld tussen de 20 en 25 euro per kilogram. Per ton betaal je een gemiddelde prijs tussen de 200 en 250 euro. Daar bovenop komen nog de eventuele kosten van de stortplaats. 

Op zoek naar een asbestspecialist?Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Tips om kosten te besparen

De kosten voor asbestverwijdering kunnen hoog oplopen. Daarom geven we hieronder nog enkele extra bespaartips die de kosten kunnen verminderen. 

1. Asbesthoudend materiaal zelf afvoeren 

Een eerste tip is om zelf de asbesthoudende materialen af te voeren. Je moet deze wel goed verpakken in bijvoorbeeld landbouwplastic. Daarna kan je het verpakte asbestmateriaal brengen naar één van de losplaatsen van je gemeente. Bij losgebonden asbest zal je wel een vergunning moeten aanvragen voordat je het naar een gemeentelijke stortplaats mag afvoeren. 

Als een asbestbedrijf je asbesthoudend materiaal afvoert, bedraagt dit ongeveer 7 procent van de totale kosten. De eventuele kosten die de stortplaats van je gemeente vraagt, komen daar nog bovenop. 

2. Premie of subsidie voor asbestverwijdering aanvragen 

Door een premie of een subsidie voor asbestverwijdering aan te vragen, kan je heel wat geld besparen. Er bestaan verschillende premies en andere (financiële) ondersteuningsmaatregelen van de Vlaamse overheid.

Verschillende doelgroepen kunnen onder bepaalde voorwaarden een premie voor asbestverwijdering aanvragen. Controleer zeker of je in aanmerking komt.

3. Zelf asbest verwijderen of laten uitvoeren door een specialist? 

Een laatste bespaartip is om zelf het asbest voorzichtig te verwijderen. Dit mag je enkel doen als het om hechtgebonden asbest gaat. Het gezondheidsrisico is dan niet al te groot omdat de asbestvezels niet zomaar vrij kunnen komen. 

In alle andere gevallen of wanneer je het risico op besmetting niet wil nemen, is het aangeraden om een asbestverwijderaar in te schakelen. Zij zijn goed op de hoogte van de risico’s die met asbest samengaan. Daarom kunnen zij de nodige veiligheids- en voorzorgsmaatregelen nemen. Ze beschikken bovendien over het juiste materiaal. 

Op die manier breng je jouw eigen gezondheid niet in gevaar en ben je gerust dat alle asbest correct en veilig verwijderd wordt. 

Asbest gevelbekleding verwijderen

Benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Wil je concrete prijzen voor asbestverwijdering in jouw huis of gebouw? Of heb je informatie of advies op maat nodig? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met asbestspecialisten in jouw regio.

Gratis vrijblijvende offertes aanvragen zorgt ervoor dat je de verschillende tarieven en diensten van asbestbedrijven met elkaar makkelijk kunt vergelijken. Zo vind je de juiste asbestverwijderaar voor jouw project en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen 

Wat kost 200 m2 asbest verwijderen?

+
Voor meer dan 100 m2 betaal je een gemiddelde prijs van 13 tot 14 euro per m2. Voor 200 m2 betaal je bijvoorbeeld een totaalbedrag tussen de 2.600 en 2.800 euro. 

Wat kost asbest verwijderen voor particulieren?

+
Je mag enkel het asbest zelf verwijderen als het gaat om hechtgebonden asbest. Het gezondheidsrisico is dan niet al te groot. Door het asbest zelf te verwijderen, bespaar je heel wat geld. Je moet dan enkel betalen voor de asbestinventarisatie en het storten van de asbesthoudende materialen (verpakking en eventuele kosten van de stortplaats zelf). 

Asbest onderdak verwijderen of niet?

+
Asbest is een gevaarlijke stof voor de gezondheid. Daarom is het aangeraden om asbest van je onderdak en andere mogelijke plaatsen te verwijderen. Als je huis voor 2001 gebouwd of gerenoveerd werd, is de kans groot dat er asbest aanwezig is. 

Is asbest verwijderen verplicht in Vlaanderen? 

+
Er is in Vlaanderen geen algemene verplichting om asbesthoudende toepassingen in je gebouw of woning te verwijderen. Maar verkeert het asbest in slecht staat of zit het ingesloten en komt het bij renovatiewerken bloot te liggen? Dan is het wel verplicht om de asbesthoudende materialen te verwijderen. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen