Werd asbest vroeger gebruikt in vloerbedekking?

Ja, asbest werd vroeger gebruikt in bepaalde soorten vloerbedekking. Het werd met name gebruikt als ondervloer voor vinyl vloeren. Asbestpapier werd onder het vinyl gelegd om de vloer te isoleren en oneffenheden op te vangen. De asbestvezels in het papier gaven het materiaal extra stevigheid. Daarnaast kwam asbest ook veel voor in vinylvloerbedekking zelf, zoals vinyltegels en vinylzeil.

Tot welk bouwjaar kan asbest in de vloer zitten?

Asbest werd voornamelijk gebruikt als vloerbedekking in de periode tussen 1968 en 1983. In deze periode was het gebruik van asbest in de bouwsector nog toegestaan. Als je vloer dus nog gelegd is in die periode, is de kans groot dat ze asbesthoudend is. Na 1983 is het gebruik van asbest echter sterk afgenomen en uiteindelijk verboden vanwege de gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan. Het is belangrijk op te merken dat er altijd uitzonderingen en variaties kunnen zijn, dus het is mogelijk dat in sommige gevallen asbest ook na 1983 in vloerbedekking is gebruikt. Als je twijfelt of er asbest aanwezig is in een vloer, is het verstandig om een professional in te schakelen om dit te laten onderzoeken.

Op zoek naar een specialist?
Om nauwkeurige advies te krijgen vraag je best een gratis offerte aan.

Hoe herken je asbest in oude vloeren?

Het herkennen van asbest in oude vloeren kan lastig zijn, omdat asbestvezels niet met het blote oog zichtbaar zijn. Toch zijn er enkele indicatoren die kunnen helpen bij het identificeren ervan. Hier zijn een paar manieren om asbest in oude vloeren te herkennen:

  1. Productiejaar en fabrikant: Als je informatie kunt achterhalen over het productiejaar en de fabrikant van de vloerbedekking, kun je nagaan of het waarschijnlijk is dat de vloer asbest bevat. Vloerbedekkingen die zijn geproduceerd vóór de jaren 80 hebben een hogere kans op asbestgebruik.
  2. Navragen bij een laboratorium: Als je zekerheid wilt hebben over de aanwezigheid van asbest, kun je best een staal van de vloerbedekking laten analyseren door een erkend laboratorium dat gespecialiseerd is in asbestidentificaties. Zij kunnen de aanwezigheid van asbestvezels bevestigen of uitsluiten.

Daarnaast kun je ook letten op specifieke kenmerken van de vloerbedekking die kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest:

asbest vloer gebarsten tegel

Hoe ziet het er uit?

Asbest in vloerbedekking kan er verschillend uitzien, afhankelijk van de specifieke toepassing en het type vloerbedekking. Een veelvoorkomende vorm is asbestpapier dat als onderlaag wordt gebruikt. Dit grof papier heeft vaak een viltachtige structuur die lijkt op karton. Het kan zich bevinden tussen de onderlaag van de vloerbedekking en de ondervloer.

Asbesthoudende vinyl en lijm

Sommige vloerbedekkingen, zoals vinyltegels en vinylzeil, kunnen asbest bevatten, zowel in het vinyl zelf als in de lijm die wordt gebruikt om de vloerbedekking vast te zetten. Beide materialen kunnen asbestvezels bevatten. Het is belangrijk op te merken dat asbesthoudend vinyl en de bijbehorende lijm niet-hechtgebonden zijn, wat betekent dat de vezels gemakkelijk kunnen vrijkomen en gevaarlijk kunnen zijn bij beschadiging of verwijdering zonder de juiste voorzorgsmaatregelen.

linoleum vinyl vloer

Asbestvrije vloeren zoals linoleum

Linoleum vloerbedekking bevat nooit asbest. Linoleum is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van onder andere lijnzaadolie, harsen en natuurlijke vezels zoals jute. Het is een veilige keuze als het gaat om asbestvrije vloerbedekking.

Onderstaande soorten vloerbedekking bevatten bijvoorbeeld nooit asbest:

  • Buigzaam zeil met een bruine, dikke en harige onderzijde
  • Ondertapijt van vilt
  • Dun en breekbaar zeil met een doffe zwarte of wijnrode onderkant
  • Soepel zeil met een onderkant van kunststof of foam
  • Zeilachtige en stijve vloerbedekkingen met een ruwe en harde onderzijde met daarin grofmazig juteweefsel (bijvoorbeeld linoleum)

Asbest vloerbedekking laten verwijderen

Het verwijderen van asbesthoudende vloerbedekking is een delicate taak die moet worden uitgevoerd door professionals. Asbestvloerbedekking valt meestal onder de categorie van niet-hechtgebonden asbestmaterialen, wat betekent dat de asbestvezels gemakkelijk kunnen vrijkomen als het materiaal beschadigd raakt of wordt verwijderd.

Hulp nodig? Raadpleeg specialisten in je buurt!

Als je hulp nodig hebt bij het identificeren, inspecteren, of verwijderen van asbest in vloerbedekking, is het raadzaam om specialisten in je buurt te raadplegen. Er zijn experts en bedrijven die gespecialiseerd zijn in asbestidentificatie, -inspectie en -verwijdering. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om je te helpen bij het omgaan met asbestgerelateerde zaken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen