Hoe ziet spuitasbest eruit?

Je kan spuitasbest meestal vrij snel herkennen. Het komt voor in de vorm van zware, ruwe watten en heeft een grijze of bruine kleur. Ben je in een oud gebouw en zie je een soort van mousse op bijvoorbeeld kanalen van ventilatie of andere buizen? Dan verlaat je het gebouw best zo snel mogelijk en contacteer je een asbestdeskundige. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Contacteer een asbestdeskundige in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Toepassingen waar spuitasbest gebruikt werd

 Spuitasbest werd voornamelijk gebruikt als isolatiemateriaal. Het bestaat voornamelijk uit asbestvezels en er is zeer weinig bindmiddel aan toegevoegd. Dit verhoogt de isolatiewaarde, maar maakt de asbesttoepassing veel gevaarlijker. Het werd daarnaast gebruikt om gebouwen en schepen brandveilig te maken. Asbest is brandveilig en verliest pas zijn chemische structuur vanaf 1200°C. 

Gelukkig is de niet-hechtgebonden toepassing vooral gebruikt op industrieel vlak. Het werd onder andere gebruikt bij:

  • Kantoorgebouwen
  • Oude openbare gebouwen
  • Winkels
  • Oude zwembaden
  • Industriële complexen
  • Plafondisolatie bij elektronicazaken
  • Stallen, schuren en serres

Heel af en toe werd het ook particulier gebruikt om stookruimtes brandveilig te maken, om roosters te isoleren of om buizen op te lappen. Als je graag wilt weten of er in jouw huis uitzonderlijk toch spuitasbest gebruikt werd kan je dit beter niet op eigen houtje proberen ontdekken. Bij de minste aanraking komen asbestvezels vrij en dat willen we te allen tijde vermijden.

Spuitasbest isolatie

Gevaren van asbestvezels bij spuitasbest

Dat asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengt weet zo goed als iedereen.  Wat niet iedereen weet is dat de ene vorm van asbest echter gevaarlijker is dan de andere. Spuitasbest kan door z’n niet-hechtgebonden structuur en hoge asbestgehalte onder de gevaarlijkste soorten asbest geclassificeerd worden. Het was dan ook een van de eerste verboden toepassingen. Het verbod kwam er al in 1979. 20 jaar voor het verbod op alle andere asbesttoepassingen. Spuitasbest bevat tot wel 90 % asbestvezels, waarvan de overige 10 % bindweefsel zijn. Door deze hoge concentratie vezels en lage concentratie asbest is er een groot gevaar op het vrijkomen van deze vezels.

Welke soort asbest is het minst gevaarlijk? Asbestcement

Vroeger dacht men dat blauwe bruine asbest de gevaarlijkste soort van de 6 waren. Witte asbest was in dit verhaal de minst gevaarlijke en werd daarom het meeste gebruikt. Er wordt tegenwoordig vermoed dat er niet zozeer een gevaarlijkste soort asbest is.

De schade van asbest is waarschijnlijk afhankelijk van de vezelgeometrie en niet van de chemische structuur van asbestvezels. Zo suggereren enkele studies dat gekrulde vezels makkelijker problemen in de longen veroorzaken dan naaldvormige vezels. Grote ingeademde vezels komen nog vóór de longen vast te zitten, worden opgehoest en dan ingeslikt. Zijn de vezels klein genoeg dat ze in de longen geraken, dan komen ze hier nooit meer weg. Enkel in de longen kunnen de vezels schade aanrichten. Het inslikken of aanraken van vezels heeft nog geen bewezen gezondheidsrisico.

Daarnaast heb je ook hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen. Materialen met veel bindweefsel en weinig asbestvezels, zoals asbestcement, geven een pak minder risico dan vrij gebonden asbestvezels. Het verlaagde risico is te danken aan de bindstof die de vezels niet makkelijk loslaat.

Laat asbest veilig verwijderen
Vraag offertes aan erkend asbestverwijderaars

Blauwe spuitasbest verwijderen

Er mag in sommige situaties asbest verwijderd worden door particulieren. In de meeste gevallen is het enkel toegestaan voor erkende asbestverwijderaars. Dit is ook zo in het geval van spuitasbest. Het bevat weinig bindstof, waardoor er een grote kans is op vezelemissie bij onvakkundig verwijderen. Asbestverwijderaars krijgen jaarlijks een opleiding omtrent asbestverwijdering. Zij weten hoe hier op een veilige manier mee om te gaan zodat jij en jouw omgeving geen risico’s op asbestaandoeningen krijgen.

Wat zijn de kosten om spuitasbest te laten verwijderen?

Omdat het een moeilijke onderneming is, is het verwijderen van niet-hechtgebonden spuitasbest niet goedkoop. Het verwijderen van spuitasbest in een volledige kamer kan tot 10.000 euro kosten. Hierbij zit vaak inventarisatie, en afvoer bij in. Heb je maar een kleine toepassing van spuitasbest, dan kan het zijn dat je rond de 2.000 euro betaalt. Wil je zeker zijn van de beste prijs? Vraag dan offertes aan en vergelijk zodat je kosten kan besparen. 

spuitasbest gevaarlijk

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, contacteer erkend asbestverwijderaars en bespaar

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Kom in contact met erkend asbestverwijderaars, vergelijk prijzen en bespaar kosten. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen