Kan er asbest in lijm zitten?

In tegenstelling tot andere soorten lijm, heeft asbestlijm unieke eigenschappen zoals waterdichtheid, vuurbestendigheid, duurzaamheid en isolatievermogen. Hierdoor werd het vroeger veel gebruikt in verschillende toepassingen in de bouw- en renovatiesector.

Toepassingen van asbestlijm

Asbestlijm werd op verschillende plaatsen gebruikt vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Het werd onder andere gebruikt als lijm onder tegels, voor corrosiewerende leidingisolatie van gasbuizen, in dakbedekkingen en gevelisolatie.

Voor vinyl tegels

Een van de meest voorkomende toepassingen van asbestlijm was voor het leggen van vinyltegels. Asbestlijm werd gebruikt als een sterke en duurzame hechtmiddel om de tegels op hun plaats te houden.

Voor vloerbedekking

Naast vinyltegels werd asbestlijm ook vaak gebruikt in combinatie met houten vloeren. Het werd gebruikt als een lijm om houten vloeren stevig op hun plaats te houden. Daarnaast werd het ook toegepast onder stenen of betonnen vloeren om ze te isoleren.

In Kit

Asbestlijm werd ook gebruikt als een kit om kieren en gaten af te dichten omdat het beter bestand was tegen brand en sterk isolerend. Het was ook waterdicht en duurzaam

Beschadigde muur met asbestlijm eronder

Hoe asbest in lijm herkennen?

Je kan asbestlijm relatief eenvoudig herkennen, omdat het meestal een zwarte kleur heeft. Asbestlijm is vaak bitumenlijm vermengd met vezels asbest. Door de zwarte kleur en de aanwezigheid van erg kleine asbestvezels kan je de aanwezigheid van asbest in de lijm identificeren.

Gevaren van asbestlijm

Het grootste gevaar van asbestlijm is dat het om niet-hechtgebonden asbestvezels gaat. Dit betekent dat zodra de vloer of het materiaal waarop de lijm is aangebracht wordt gemanipuleerd, zoals bij sloopwerkzaamheden.

Hierdoor kunnen erg kleine vezels vrijkomen in de lucht. Het inademen van deze vezels kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder de ontwikkeling van asbestgerelateerde ziekten.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier gratis & vrijblijvend jouw offertes!

Hoe asbestlijm verwijderen?

Particulier

Niet-hechtgebonden asbestlijm mag je als particulier niet zelf verwijderen vanwege de potentiële gezondheidsrisico’s. Je schakelt dus best een erkende asbestverwijderaar in om de klus op een veilige en professionele manier te laten uitvoeren.

Erkend asbestverwijderaar

Als je asbestlijm wilt laten verwijderen, raden we je aan om contact op te nemen met erkende asbestverwijderaars.

Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van professionals. Zo kan je de kosten vergelijken en de beste keuze maken voor het verwijderen van asbestlijm in jouw huis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Welke kleur heeft asbestcement?

+
Asbestcement heeft geen vaste kleur. Het kan verschillende kleuren hebben, waaronder grijs, wit of beige, afhankelijk van de gebruikte materialen en de leeftijd van het cement.

Waar zit asbest in?

+
Asbest kan voorkomen in verschillende materialen, zoals cement voor dakbekleding, dakleien, gevelplaten, vloeren, schoorstenen, vensterbanken, bloembakken en meer. Je blijft best alert op mogelijke asbesttoepassingen in oudere gebouwen.

Hoe herken je asbestlijm?

+
Asbestlijm kan worden herkend aan de zwarte kleur en de aanwezigheid van asbestvezels. Het is altijd verstandig om een professionele analyse te laten uitvoeren door een erkend asbestlaboratorium om de aanwezigheid van asbest met zekerheid vast te stellen.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen