Risico’s: Waarom is asbest verboden in de bouw in Vlaanderen?

Het inademen van asbestvezels kan heel wat ernstige en zelfs fatale aandoeningen veroorzaken. De kleine vezels belanden in je luchtwegen en longblaasjes, waar ze worden opgenomen door de macrofagen. Macrofagen beschermen je lichaam en breken lichaamsvreemde cellen en bacteriën af.

Asbest vormt een uitzondering: macrofagen kunnen kleine asbestvezels niet afbreken. Grotere asbestvezels worden niet opgenomen, maar blijven rondzwerven in je lichaamsweefsels. Op die manier kan asbest aandoeningen veroorzaken in lichaamsdelen die ver van de longen verwijderd zijn.

Regelmatige blootstelling aan asbestvezels vergroot het risico op onder meer mesothelioom, longkanker, longvlieskanker en buikvlieskanker aanzienlijk. Asbest kan ook asbestose (een vorm van stoflong) veroorzaken. Ook fibrose en borstvliesontsteking behoren tot de risico’s.

Hoe snel is asbest gevaarlijk? Is het direct schadelijk?

Asbestvezels inademen zal niet meteen ziektes veroorzaken. Het kan een lange tijd duren voor blootstelling aan asbest zich manifesteert in een aandoening. Het gaat om tientallen jaren. Het is daarom niet altijd even eenvoudig om aan te tonen dat een ziekte veroorzaakt werd door blootstelling aan asbest.

Het gaat overigens enkel om het inademen van asbestvezels. Blootstelling aan de huid of zelfs het inslikken van asbestvezels zou niet gevaarlijk zijn. Uiteraard vermijd je het inslikken van asbest, en was je na contact met asbestvezels de blootgestelde huid. Zo vermijd je dat de vezels alsnog in de lucht gaan ronddwalen en ingeademd worden.

asbestvezel

Hoe groot is de kans dat je ziek wordt van asbest?

We ademen dagelijks kleine hoeveelheden asbest in. Asbestvezels komen namelijk gewoon voor in de lucht. Dat is op zich niet gevaarlijk. Adem je een enkele keer een grote hoeveelheid asbest in? Dan is ook dat geen reden tot paniek. Voornamelijk de totale hoeveelheid asbest die je tijdens de loop van je leven inademt, bepaalt het risico.

Er zijn verschillende factoren die het risico op een aan asbest gelinkte aandoening beïnvloeden. 

  • Hoeveel asbestvezels je inademt.
  • Hoe vaak je asbestvezels inademt.
  • Genetische gevoeligheid.
  • Onderliggende gezondheidsaandoeningen.
  • Roken.

Aandoeningen die aan asbest gelinkt kunnen worden, worden vooral vastgesteld bij personen die bepaalde beroepen uitoefenen of uitoefenden waarbij zij vaak in contact komen of kwamen met asbesthoudende materialen. Het gaat onder meer om bouwvakkers, garagemonteurs, scheepsbouwers en timmermannen. 

Het kan tot zo’n 40 jaar duren voor een aandoening zich manifesteert. Aangezien de huidige voorzorgsmaatregelen en normen rond het omgaan met asbest redelijk recent werden ingevoerd (2001), gaat het bij de vaststelling voornamelijk om personen die in het verleden in contact kwamen met asbest. Dat gebeurde toen onder omstandigheden met weinig tot geen voorzichtigheid, waardoor zij regelmatig grote hoeveelheden asbest inademden.

Laat asbest in huis veilig verwijderen door een professional.
Vergelijk vrijblijvende offertes en krijg gratis advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Hoe komen asbestvezels vrij? Wanneer worden ze ingeademd?

Asbest kan op verschillende manieren vrijkomen. 

  • Bewerken van asbesthoudende materialen.
  • Slopen van gebouwen die asbesthoudende materialen bevatten.
  • Verwijderen van asbest.
  • Brand of verbranden van asbesthoudende materialen.

Zoals je ziet, komt asbest niet enkel vrij tijdens asbestverwijdering. Precies daarom is het aangeraden om asbesthoudende materialen preventief te laten verwijderen. Zo vermijd je dat asbestvezels per abuis vrijkomen tijdens bouw- of sloopwerken, of bij een woningbrand. 

Laat je asbest verwijderen? Doe dan beroep op een erkend asbestverwijderaar.

Waar zit asbest in? Van golfplaten en spuitasbest tot asbestdaken

Zolang de asbestvezels niet vrijkomen, is asbest in theorie niet gevaarlijk. Het probleem is dat het niet mogelijk is om met het blote oog vast te stellen of die kleine vezels precies in de lucht terechtkomen.

Het risico op het inademen van asbestvezels is het grootst bij contact met materialen die niet-hechtgebonden asbest bevatten. Daarin zijn de asbestvezels niet verankerd in het materiaal. Ze komen dus eenvoudig vrij in de lucht. Niet-hechtgebonden asbest vind je vooral terug in gespoten isolatie (spuitasbest), oude vinyltegels, asbestkoorden en verpakkingen.

Hechtgebonden asbest (waarvan de vezels verwerkt zijn in een stevig materiaal zoals cement of kunststof) werd op heel wat manieren gebruikt. Je vindt het onder meer terug in golfplaten, daken, vloerbedekking en zelfs imitatiemarmer.

Sinds 1998 mogen zulke materialen niet meer geproduceerd worden, en sinds 2001 worden ze niet langer gebruikt in de bouw. Om met zekerheid te bepalen of een materiaal al dan niet asbesthoudend is, laat je het inspecteren door een asbestexpert of asbestinventarisatiebureau

Close-up-asbest-golfplaten-1024x538.jpg

Wanneer is een asbestattest verplicht?

Bij de overdracht (bijvoorbeeld een verkoop of schenking) van een pand of woning die voor 2001 werd opgericht, is het verplicht om een asbestattest op te laten maken.

Hoe lang blijft asbest in de lucht hangen? Wat na asbestverwijdering?

Asbest kan weken, maanden en zelfs jarenlang in de lucht blijven hangen. Precies daarom laat je het verwijderen van asbest over aan een professional. Die gebruikt de juiste technieken om het vrijkomen van het asbestvezels tijdens de verwijdering tot een minimum te beperken.

Hoe ver vliegt asbest?

Asbestvezels kunnen, bijvoorbeeld bij een brand, tot wel 500 meter ver dwarrelen. Door asbest professioneel te laten verwijderen, bescherm je dus niet enkel jezelf, maar ook de mensen in jouw omgeving.

Asbestattest nodig of asbest in huis laten verwijderen? Contacteer een asbestverwijderaar voor info op maat

Blootstelling aan asbest kan heel wat ernstige ziektes en aandoeningen veroorzaken. Het verwijderen van asbest, het ruimen van asbestafval en zelfs het testen op asbest laat je daarom over aan een professional. Die kan vaststellen of een materiaal asbesthoudend is, en verzekert dat het materiaal op een veilige manie wordt verwijderd en afgevoerd.

Wil jij een asbestinventaris laten opmaken of ben je op zoek naar een asbestverwijderaar? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig een veilige oplossing voor jouw situatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen