Is een lucht-lucht/lucht-water warmtepomp interessant?

Een lucht-lucht systeem is een goede manier om jouw woning te verwarmen en gas uit te sparen. Deze warmtepomp werkt een beetje hetzelfde als een airco.

Enkele ervaringen van een gebruiker: voor- en nadelen 

Het probleem is dat als mensen aan airco denken, ze vaak denken aan een systeem dat veel geluid maakt. Maar wat velen niet weten is dat dit systeem wordt aangedreven door een warmtepomp.

De warmtepomp zal warmte uit de buitenlucht onttrekken en deze warme lucht dan naar binnen blazen. Dit is dus zeker een goede optie en één van de goedkope oplossingen als je energiezuiniger wilt leven, zeker bij kleinere woningen.

Hier bespreken we de ervaring met een lucht-lucht warmtepomp. Elke situatie is echter anders, deze ervaring betekent dus niet dat dit voor jou ook zo zal zijn. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt!

Hoe ben je bij de lucht-lucht warmtepomp gekomen en wat zijn je ervaringen hiermee? Dat is de vraag die gesteld werd, om zo de ervaringen en meningen van de mensen te weten te komen over de lucht-lucht warmtepomp.

Ben op zoek naar een airco omdat je huis veel warmte vangt van de zon? Na veel informatie te hebben gelezen op het internet had de lucht-lucht warmtepomp bij de meeste mensen interesse gewekt, mede doordat de warmtepomp ook je woning kan verwarmen in de winter.

Wil je al jaren je gasverbruik verminderen en deze vervangen door een duurzamere oplossing? Zo’n airco kan hier dus best wel wat bij helpen.

wamtepomp dubbele buitenunit

1. Reductie jaarlijkse verbruik (stroom en gas) en hoger rendement  

Het verschil in verbruik van gas en stroom is behoorlijk. De kosten en het gebruik werden nauwkeurig gemeten in de afgelopen jaren. Je gaat er elk jaar in het algemeen met ongeveer 462 euro op vooruit met de split unit airco’s als verwarming. Zonder stroomverbruik van de koelfunctie in de zomer en dus alleen verwarming, komt dit op 560 euro.

In onderstaande tabel geven we je een overzicht van de cijfers. Er werd voor stroomgebruik 0.22 euro en voor gasgebruik O.076 gerekend telkens.

Type verbruikGas per kubieke meter
Gasverbruik voor het aanschaffen van de airco’s2.025 
Gemiddelde van 2020 tot 2021269 
Verschil  – 1.756

2. Prijs

Het aanschaffen en de installatie van 2 buitenunits en 2 binnenunits kostte ongeveer 3.300 euro inclusief btw. Dit wil zeggen dat de investering in het gemiddeld geval in 5.9 jaar werd terugverdiend.

Wil je de exacte prijs weten voor jouw lucht-lucht warmtepomp installatie? Neem dan contact op met vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Vraag hier je offertes aan!

3. Isolatie

Is isolatie niet noodzakelijk om profijt te hebben van deze lucht-lucht warmtepomp? Een van de meest effectieve maatregelen om energie te besparen, is isoleren. Een vrijstaande woning die meer dan 45 jaar geleden gerenoveerd is, grote HR+++ ramen, dakisolatie, gedateerde muurisolatie, geen vloerisolatie, dit is het huis in kwestie. Huizen die veel gas verbruiken voor de verwarming hebben net het meeste rendement bij zo’n split-unit airco’s.

De afweging die veel mensen maakten tussen het beter isoleren van hun huis en de lucht-lucht warmtepomp was de volgende: Een huis beter isoleren resulteert dan wel in minder energieverbruik, maar je blijft nog wel veel gas verbruiken.

Voor hetzelfde budget en dus dezelfde investering kan je gasloos jouw woning verwarmen en haal je er meer rendement uit bij een warmtepomp. Daarbovenop kan je nog profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen, indien deze aanwezig zijn bij jou. Wat de investering echt wel de moeite waard maakt.

warmtepomp bediening

4. Hoeveel kamers kan je met airco en radiatoren verwarmen? In de zomer en de winter

Er zijn meerdere binnenunits nodig om alle kamer voldoende te verwarmen door middel van warme lucht. Hoe groter je huis, hoe meer binnenunits er dus nodig zijn. De kosten kunnen hierdoor wel hoog oplopen.

In het algemeen neemt men meestal een kleine unit in de slaapkamer. De thermostaat van de 3.5 kW airco in de woonkamer staat op gemiddeld 20.5°C.

Door de kamerdeur open te laten staan gaat er ook warmte naar de rest van het huis. De keuken en de hal zijn dan ongeveer 18°C en de badkamer 17°C omwille van meer condensatie, ook in de winter.

Bij een strenge winter zal je waarschijnlijk niet alle kamer tot 18°C kunnen verwarmen, maar dat vinden de meesten niet erg.

Bovenop de lucht-lucht warmtepomp gebruiken velen wel nog altijd de gasaansluiting of een verplaatsbare elektrische verwarming. Als men hier achteraf op terugkijkt, komt er vaak terug dat er voor meer comfort nog een extra binnenunit aangesloten mag worden aan 1 van de 2 buitenunits. Dit zou de warme lucht gelijkmatiger over de hele woning verdelen.

De centrale verwarming draait in de meeste gevallen op een EVO-home systeem, waardoor er dus voor meerdere ruimten de temperatuur apart kan instellen.

Deze instellingen kunnen dus met een aantal graden in temperatuur verlaagd worden zodat de airco’s de hoofdverwarming worden. De watertemperatuur van de centrale verwarming staat op 35 graden waardoor het op een lagere temperatuur wordt opgewarmd. Door een geruisloos radiator ventilatorsetje onder de verwarming te plaatsen werkt deze lage watertemperatuur goed.

lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp door erkende installateurs laten plaatsen? Ontvang meerdere prijsvoorstellen via ons offerteformulier

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Via die offertes kom je dan in contact met ervaren warmtepomp experts in jouw buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp