Lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming in huis gebruiken

Hoe hoger de isolatiegraad en energie-efficiëntie van je woning, hoe beter een lucht-lucht warmtepomp geschikt is als hoofdverwarming in je woning. Lucht is als warmtedrager eigenlijk minder efficiënt dan water. 

Daarom wordt het vaker ingezet op plaatsen met een hogere gemiddelde temperatuur. De verwarmingsbehoeften zijn dan niet zo groot. Gebieden die het hele jaar lang een doorgaans lage temperatuur hebben, doen best geen beroep op een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming. 

Dit systeem komt echter steeds vaker voor in België en andere Centraal-Europese landen. Een goede energiezuinige woning kan goedkoop van verwarming voorzien worden door een lucht-lucht systeem. Het haalt de warmte uit de buitenlucht. 

In een oude woning is een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming bijgevolg geen goed idee. Een uitgebreide renovatie is dan noodzakelijk. Dit brengt heel wat kosten met zich mee. De warmtevraag mag met andere woorden niet te hoog liggen. Enkel dan is het vermogen van de installatie goed genoeg om een rendabele en efficiënte werking te hebben. 

Bovendien mag je niet vergeten dat een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming vaak meerdere binnenunits nodig heeft. Zeker als je meerdere (grote) kamers van verwarming of koeling wil voorzien. Over het algemeen hebben studio’s en kleine appartementen 1 tot 3 binnenunits nodig. 

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

Versus lucht-lucht warmtepomp als bijverwarming in de winter  

Een lucht-lucht warmtepomp is goed geschikt als bijverwarming. Zeker in de slaapkamer of zolderkamer kan het van pas komen: zowel in de hete zomer als de koude winter kan het dan voor aangename temperaturen zorgen. Een lucht-lucht systeem kan namelijk koelen en verwarmen. 

In de rest van je woning kan je gebruikmaken van een cv-ketel of een ander type warmtepomp zoals een lucht-water warmtepomp of een hybride warmtepomp. 

Er bestaan ook airco’s die voor het grootste deel in het dak ingebouwd kunnen worden. Zo merk je de installatie niet op, maar kan je wel voor warmte en verkoeling zorgen. De buitenunit kan zowel op een plat als schuin dak gemonteerd worden. 

buitenunit warmtepomp muurmontage buiten

Alle voor- en nadelen van een lucht-lucht warmtepomp als centrale verwarmingssysteem op een rijtje 

Een lucht-lucht warmtepomp als centraal verwarmingssysteem of hoofdverwarming heeft zowel voor- als nadelen. We sommen ze hieronder voor je op. 

Voordelen 

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming: 

  • De gemiddelde prijs van een lucht-lucht warmtepompsysteem ligt lager in vergelijking met andere soorten warmtepompen.  
  • Het apparaat heeft een grote flexibiliteit: het kan zowel verwarmen als koelen. 
  • De installatie is snel en gemakkelijk. Omdat er geen grote graafwerken aan te pas komen, liggen de kosten voor de plaatsing niet zo hoog. 
  • Een lucht-lucht warmtepomp is voor veel mensen een duurzame en milieuvriendelijke manier om te koelen en verwarmen. De uitstoot van fossiele brandstoffen ligt namelijk een stuk lager. 

Nadelen 

De nadelen van een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming: 

  • Bij koud weer heeft een lucht-lucht warmtepomp een laag rendement. Een extra soort bijverwarming (cv-ketel bijvoorbeeld) is vaak nodig. 
  • Het is niet voor ieder type woning even goed geschikt. Vooral in goed geïsoleerde woningen met kleinere ruimtes heeft een lucht-lucht warmtepomp een efficiënte en optimale werking. In oude woningen is het toestel niet interessant: grote en dure renovatiewerken zijn dan nodig om je huis geschikt te maken. 
  • Een lucht-lucht warmtepomp kan je niet aansluiten op bestaande verwarmingssystemen zoals vloerverwarming of radiatoren. 

Tip: Technieken worden vandaag steeds innovatiever. Er komen vaak nieuwe toestellen op de markt met betere en uitgebreide functies en voordelen. Wil je weten welke lucht-lucht warmtepomp de beste is voor jouw situatie? Of wil je de exacte prijs met installatiekosten kennen? Vul ons offerteformulier in en krijg gratis offertes en advies op maat van erkend installateurs. 

In welke andere situaties is een lucht-lucht warmtepomp nog interessant? 

Je kunt onder bepaalde voorwaarden een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming gebruiken. Maar er zijn nog enkele andere situaties waarin dit soort warmtepomp goed geschikt is. We leggen hieronder drie situaties uit waarin een lucht-lucht warmtepomp de moeite waard kan zijn. 

1. Als vervanging voor elektrische verwarming (lager verbruik, beter rendement) 

Als je een centrale verwarming op elektriciteit hebt, stijgt je verbruik snel. Daarom is het een verstandige keuze om te investeren in een lucht-lucht warmtepomp. Zo komt je verbruik een stuk lager te liggen en je rendement hoger. 

2. In kleine woningen met een goede isolatie 

Kleine woningen met een goede isolatie zijn perfect geschikt voor een lucht-lucht warmtepomp. De isolatie zorgt ervoor dat de verwarmde of gekoelde lucht minder gemakkelijk kan ontsnappen.

Omdat je in grotere woningen een hoger aantal binnenunits nodig hebt om voldoende te kunnen verwarmen en/of koelen, is een kleine woning een betere optie. Bovendien is het kopen van verschillende binnenunits een dure investering. 

3. Wanneer je naast verwarmen ook airco wil  

Als je van plan bent je verwarming te vernieuwen, maar je wil ook genieten van een airco, dan is de lucht-lucht warmtepomp de perfecte keuze voor jou. Dit energiezuinige toestel kan zowel in verwarming als koeling voorzien. Je hebt dan maar één systeem nodig in plaats van twee aparte toestellen. 

installateur buitenunit warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming kopen? Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen op maat 

Wil je een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming laten plaatsen door erkende installateurs? Of heb je nood aan extra informatie of advies op maat van specialisten

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen op. Zo kan je meerdere offertes vergelijken en uiteindelijk de keuze maken die het beste bij je situatie past. Bovendien zorgt een specialist voor veilig en correct uitgevoerde werken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp