Hoe werkt een warmtepomp in de winter? 

Een warmtepomp haalt de nodige energie uit de warmte van de bodem, lucht of grondwater. Omdat het in de winter kouder is, denken mensen onterecht dat een warmtepomp daarom niet goed kan presteren. 

Maar niets is minder waar: ook tijdens de wintermaanden zit er nog genoeg warmte-energie in de bodem, lucht of grondwater om je woning te verwarmen. Een warmtepomp kan zelfs bij vriestemperaturen tot -20 graden prima functioneren. 

Op zoek naar een specialist?Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

Waarom bevriest een lucht-lucht warmtepomp bij vorst? Kan het kapot vriezen? 

Tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan in de zomer. Wanneer de vochtige lucht in de buitenunit stroomt en daarna in aanraking komt met de metalen onderdelen van de warmtepomp, kan het gebeuren dat het vocht bevriest

Dit is niet erg: de meeste warmtepompen hebben dit wel eens voor. Het is helemaal normaal. Bovendien heeft een groot deel van de warmtepompen vandaag een automatisch ontdooisysteem: wanneer het toestel ijsvorming waarneemt, start een ontdooiproces. 

De stroomrichting van het koelmiddel vindt dan in de omgekeerde richting plaats. Hierdoor komt er warmte vrij die de ijsvorming doet smelten. Een warmtepomp kan dus ook niet kapot vriezen

lucht-lucht warmtepomp bij vriesweer

De gevolgen: in de winter daalt het rendement (COP) en ligt het verbruik tijdelijk hoger  

Een warmtepomp moet in zeer koude temperaturen intensiever werken om in de nodige warmte te kunnen voorzien. Hierdoor verbruikt het toestel meer energie, waardoor het rendement (COP-waarde) tijdens de wintermaanden wat lager ligt. 

Hou er echter rekening mee dat de COP van een warmtepomp een momentopname is en dus niet veel zegt over de prestaties in het algemeen. Op jaarbasis maakt dit tijdelijke lagere rendement zo goed als geen verschil. Bovendien zorgt het automatische ontdooisysteem ervoor dat je warmtepomp nooit langer dan twee à drie minuten bevroren is. 

Het is eigenlijk beter om naar de SPF (seasonal performance factor) van de warmtepomp te kijken dan naar de COP. De SPF of SCOP geeft het gemiddelde rendement van je warmtepomp over een volledig jaar weer. Daarom is het betrouwbaarder en realistischer: het is gemeten op verschillende tijdstippen en in verschillende seizoenen. Zo zitten de invloeden van alle weersomstandigheden erin verwerkt. 

Tip: Wil je de warmtepomp kopen met het hoogste rendement in alle seizoenen? Dan kies je best voor een geothermische warmtepomp. De bodem heeft namelijk over het algemeen een constante temperatuur rond de 7 graden. Daarom hebben temperatuurschommelingen vaak geen grote invloed op het rendement van een bodem-water warmtepomp.  

Tips om de lucht-lucht warmtepomp winterklaar te maken 

Enkele warmtepompen hebben een automatisch ontdooisysteem. Heeft jouw model warmtepomp dit kenmerk niet? Dan kunnen onderstaande voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat je buitenunit de winter zeker goed doorkomt. We sommen hieronder vier handige tips op om je warmtepomp winterklaar te maken. 

Vraag hier nu gratis op maat gemaakte offertes aan!

1. Hou de roosters vrij 

Zorg ervoor dat de roosters van de warmtepomp vrij zijn. Zo garandeer je een goede luchttoevoer. Na een sneeuwbui is het mogelijk dat de toevoer geblokkeerd wordt. Controleer af en toe je roosters en haal de overbodige sneeuw weg. 

2. Hou het gebied rond warmtepomp ijs- en sneeuwvrij 

Niet alleen de roosters, maar ook het gebied rondom de warmtepomp hou je best ijs- en sneeuwvrij. Haal ook het ijs en de sneeuw rondom de buitenunit weg. 

3. Zorg voor een goede waterafvoer 

Zorg dat je waterafvoer optimaal werkt. Zo voorkom je dat smeltwater, sneeuw en ijs zich ophopen en zo schade veroorzaken. 

4. Stel de gewenste temperatuur al in voor de vriestemperaturen starten 

Stel de gewenste temperatuur al in voordat de vorst start. Zo heeft het toestel voldoende tijd om later de juiste temperatuur aan te leveren. Het kan verstandig zijn om de warmtepomp zowel overdag als ‘s nachts op een constante temperatuur te laten werken. 

ijsvorming buitenunit warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp kopen? Verstuur je aanvraag en krijg offertes met prijsvoorstellen op maat 

Heb je interesse in de installatie van een lucht-lucht warmtepomp? Of heb je nood aan extra informatie of advies op maat van specialisten? 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij je situatie past. Bovendien zorgt een deskundige voor veilige en correct uitgevoerde werken. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp