Wat is een schaduwvoeg?

Een schaduwvoeg is een speciale voegsoort. Schaduwvoegen zorgen voor een schaduwspel op de gevel, wat je gevel een unieke uitstraling geeft. Deze manier van voegen benadrukt de horizontale lijnen van de muur. De schaduwvoeg ligt onderaan tegen de steen en loopt een paar millimeter naar binnen.

Een schaduwvoeg wordt gemaakt door middel van een helling in de voegen. De vakman plaatst de onderkant van de (horizontale) voegen op hetzelfde niveau van de stenen. De bovenkant ligt een paar millimeter meer naar binnen. Dit zorgt voor een andere lichtinval en dus bijkomende schaduw net onder de stenen. Wat voor een heel mooi resultaat zorgt.

Schaduwvoegen worden door veel specialisten als één van de beste keuzes gezien. Toch hebben ze net als andere soorten voegen voordelen en nadelen.

gevel-voegen.jpg

Voordelen

Schaduwvoegen bieden wel wat voordelen:

  • Deze voegsoort geeft iets speciaals of unieks aan je gevel.
  • Het is toegankelijk.
  • Bij regen loopt het water makkelijk van de gevel voegen af.

Nadelen

Het zetten van schaduwvoegen heeft één specifiek nadeel:

  • Zelf schaduwvoegen plaatsen is mogelijk, maar erg moeilijk. Het strekt tot de aanbeveling hiervoor een erkende vakman in te schakelen.

Verschillende soorten voegen

Er zijn verschillende soorten voegen die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het gewenste effect.

De eerste soort schaduwvoeg is de platvolle voeg. Dit is de meest voorkomende soort voeg en wordt gebruikt om een strakke, moderne uitstraling te geven aan het metselwerk. De voeg is plat en loopt gelijk met de steen.

Een andere soort schaduwvoeg is de verdiepte voeg. Deze cosmetische voeg wordt gebruikt om meer diepte te creëren in het metselwerk. De voeg loopt terug in de muur en geeft een schaduweffect dat het metselwerk een meer traditionele uitstraling geeft.

Een derde soort schaduwvoeg is de terugliggende voeg. Deze voeg wordt gebruikt om een driedimensionaal effect te creëren in het metselwerk. De voeg ligt terug ten opzichte van de steen en geeft een schaduweffect dat het metselwerk een sculpturale uitstraling geeft.

Ten slotte is er de uitgeholde voeg. Deze voeg wordt gebruikt om het metselwerk een visuele meerwaarde te geven. De voeg is dieper en breder dan de andere soorten voegen en geeft het metselwerk een ruwe, verouderde look.

Prijs van schaduwvoegen

Om schaduwvoegen te plaatsen is het aangeraden beroep te doen op een professionele voeger. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

Een kwalitatieve voeger rekent voor schaduwvoegen ongeveer tussen 10 en 16 euro per vierkante meter aan. Deze prijs ligt iets hoger dan voor meer simpele voegsoorten, zoals een verdiepte voeg of een platvolle voeg. Het is wel nog steeds goedkoper dan bijvoorbeeld het aanbrengen van een knipvoeg of snijvoeg.

Bepaalde zaken hebben een invloed op de prijs. Zo is de complexiteit van de voegwerken belangrijk en spelen ook de arbeidskosten een rol.

Om kosten te besparen is het aangeraden meerdere offertes bij verschillende voegers aan te vragen. Via ons offerteformulier kan je gratis meerdere vakmannen in jouw regio vergelijken.

Kom in contact met expertsVergelijk voegers uit jouw regio

Hoe schaduwvoegen aanbrengen? [Stappenplan]

Een schaduwvoeg realiseren is niet zo makkelijk, enige handigheid is toch wel nodig. Aan de hand van volgend stappenplan kan je schaduwvoegen plaatsen:

  1. Maak de gevel grondig schoon en verwijder eventuele oude voegen.
  2. Breng de voegen aan.
  3. Bij elke horizontale voeg moet je de bovenkant van de voeg schuin afsnijden. Zorg voor een helling van enkele millimeters naar binnen, zodat je uiteindelijk een aflopende hoek van 45 graden creëert. Deze schaduwvoeg zorgt voor een aantrekkelijke schaduwkering op de gevel.
  4. Verwijder overtollige voegspecie, dit maakt het totaalplaatje mooier.

Overigens kan je ook schaduwvoegen maken bij bijvoorbeeld deuren en gipswerk. Zo worden schaduwvoegen ook vaak gebruikt om een overgang tussen bakstenen en bijvoorbeeld gyproc te maken. Gewone mortel is hiervoor wel niet altijd geschikt.

Vind een voeger in jouw buurt en ontvang offertes

Op zoek naar een voeger in jouw buurt? Via onderstaand formulier vraag je gratis naar vrijblijvend advies en offertes aan bij erkende vakmannen. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken en de meest geschikte specialist vinden voor jouw schaduwvoegen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie