Overzicht prijzen voegwerk per soort en per m2

De gemiddelde prijs per m2 voor voegrenovatie of het voegen van een gevel is afhankelijk van het soort voegwerk op de buitenmuur. Omdat een exacte prijs geven moeilijk is, geven we je hieronder een richtprijzen. Op die manier krijg je toch al een eerste idee van de huidige tarieven.

Bij een gevel voegen komt meer kijken dan enkel het uitslijpen van de voegen. Na het uitslijpen moeten de voegen hersteld worden of moet de gevel opnieuw gevoegd worden. Het is belangrijk welke soort voeg je precies wilt. Wil je bijvoorbeeld schaduwvoegen op een oppervlakte van 60 m2? Dan betaal je rond de 2.500 euro. 

De prijzen zijn sterk afhankelijk van de persoonlijk wensen voor het nieuwe voegwerk. Er bestaan uiteenlopende soorten voegen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per type voegwerk.

Soort voeg aanbrengen Prijs voegwerk per m2
Knipvoeg € 80
Snijvoeg € 80
Platvolvoeg € 10
Schaduwvoeg € 15
Verdiepte voeg € 10
Bolvoeg € 12
Teruggehouden voeg € 10
Strakke voeg € 16

Ook het verwijderen van het oude voegwerk brengt kosten met zich mee, al valt dit zeker goed mee. De prijs hiervan wordt vaak berekend per m2

De prijzen tussen voegers onderling verschillen soms tot 40 %. Het loont daarom absoluut om offertes aan te vragen bij meerdere voegers tegelijk om tarieven te kunnen vergelijken. 

Soorten voegen

Zoals reeds gezegd, zijn er verschillende soorten voegen die je kan gebruiken als nieuwe voegen. Dit zijn een aantal verschillende opties: platvolvoeg, verdiepte voeg, schaduwvoeg, snijvoeg enzovoort. Allen hebben ze hun specifieke eigenschappen en uitstraling. Daarbovenop kan je ze in uiteenlopende kleuren laten plaatsen.

Hieronder bespreken we de meest gekozen types voegwerk in detail.

1. Knipvoeg

De naam is een beetje misleidend. Want de voegen worden afgesneden en dus niet geknipt. De knipvoeg lijkt enorm hard op de snijvoeg. Het verschil zit hem in het feit dat de knipvoeg uitsteekt ten opzichte van de gevel. Dit is niet het geval bij een snijvoeg. 

De knipvoeg is één van de duurdere voegsoorten met een gemiddelde prijs van 80 euro per m2.

2. Snijvoeg

Een snijvoeg wordt ook wel een gesneden voeg genoemd. Ze lijkt heel sterk op een knipvoeg. Het verschil zit hem in het wel of niet uitsteken van de voeg. In het geval van de snijvoeg loopt de voeg gelijk met de gevel. Je kan een snijvoeg ook herkennen aan de inhammen die worden gemaakt in de voegen. 

Het behoort net als de knipvoeg tot de duurdere voegsoorten met een gemiddelde prijs van 80 euro per m2.

3. Platvolvoeg

De platvolvoeg is een standaard voeg. De specie wordt hierbij gelijk geplaatst met de gevelstenen. Doordat de stenen op 1 lijn liggen met de voeg wordt de kans op waterschade beperkt. 

De gemiddelde prijs van een platvolvoeg is 10 euro per m2. Wat het één van de goedkopere types voegen maakt. 

gevel voegen

4. Schaduwvoeg

Zoals de naam het al zelf zegt zorgt deze voeg voor een schaduweffect op de gevel. Het verschil met een verdiepte voeg is dat de schaduwvoeg schuin is afgewerkt in een hoek van 45 graden. Net door die hoek wordt er schaduw gecreërd op de gevel. 

De gemiddelde prijs voor een schaduwvoeg is net zoals voor de platvolvoeg 15 euro per m2.

5. Verdiepte voeg

Dit type voeg is veel dieper dan de platvolvoeg. Zo verkrijg je een schaduweffect op de gevel. Bij regen zorgt het er ook voor dat de gevel sneller opdroogt. De verdiepte voeg is plat afgewerkt, in tegenstelling tot de schaduwvoeg, die schuin afgewerkt is. 

Net zoals de platvolvoeg schommelt de gemiddelde prijs van de verdiepte voeg rond de 10 euro per m2.

6. Bolvoeg

Bij een bolvoeg steekt het cement uit ten opzichte van de gevel. Het kan er bijgevolg soms uitzien alsof het voegwerk niet goed is afgewerkt. Terwijl het eigenlijk wel de bedoeling is dat de voegen uitsteken. 

Een bolvoeg heeft een gemiddelde prijs van 12 euro per m2.

gevelvoegen afwerken

Wanneer gevel voegen of voegen vervangen?

Er zijn verschillende redenen om het oude voegwerk van je gevel te herstellen. Wanneer wordt dit het vaakst gedaan? Hier een aantal momenten wanneer het aan te raden is je voegen te herstellen of te vernieuwen: 

  • De voegen zijn zacht geworden.
  • Bij het afbrokkelen van de beschadigde voegen. 
  • Je wil andere voegen om esthetische redenen. 
  • Bij het poreus worden van de voegen. 

Bij het niet meer goed zijn van de voegen krijgt de gevel vaak last van opstijgend vocht. Dit kan langs de binnenkant van je woning voor veel problemen zorgen.

Een erkende vakman kan goed inschatten wanneer de voegen precies moeten vervangen worden en of het nodig is. Een vakman zal je ook een specifieke soort voeg aanraden voor het nieuw voegwerk. Je kan via ons offerteformulier altijd gratis advies en vrijblijvende offertes aanvragen bij professionele vakmannen uit jouw buurt. Zodat ze eens een kijkje kunnen komen nemen en een inschatting van de situatie maken. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag een professionele vakman advies + Vergelijk gratis offertes

Hoe voegen herstellen of vervangen?

Waarom is het precies belangrijk dat je de voegen herstelt wanneer dit noodzakelijk is? Daar zijn 2 redenen voor: 

  • Bescherming: beschadigd voegwerk is heel kwetsbaar. Het vocht dringt op deze plekken makkelijk binnen. Vocht in huis vormt op lange termijn vaak een veel ernstiger probleem. 
  • Uitstraling: het herstellen of het vernieuwen van de voegen geeft een nieuwe uitstraling aan je woning. Je gevel zal er weer zo goed als nieuw uitzien. 

Bij het verwijderen van de voegen kan je kiezen tussen uithakken of uitslijpen. Bij het uithakken gebruik je een speciale hakhamer. Uithakken is een snelle en effectieve manier om de bestaande voegen te verwijderen. Het uitslijpen van de voegen is ook een optie. Hiervoor heb je een speciale frees of slijptol nodig. Zo krijg je een holle voeg die je kan vullen.

Het laten uitslijpen van voegen is vooral geschikt voor oudere gebouwen. Omdat dit heel voorzichtig moet gebeuren. Het uitslijpen duurt wel langer dan uithakken, net omdat het een grote nauwkeurigheid vraagt. De holle voeg is vaak ook dieper in oudere gebouwen, waardoor het om meer precisie vraagt.

Na het uithakken of uitslijpen van de voegen, kan je de gevel opnieuw voegen. Het is hiervoor belangrijk dat er geen voegresten achterblijven van het oude voegwerk. Dit kan op lange termijn echter voor problemen zorgen.

Het is in sommige situaties mogelijk om enkel de kapotte voegen bij te werken of te vervangen in plaats van de volledige gevel. Deze situatie stelt zich weliswaar uiterst zelden.

Wat doe je met beschadigde bakstenen? Je kan ze best ineens laten vervangen door nieuwe bakstenen, zodat ze geen kwetsbaar punten in de gevel vormen voor vocht en andere schade. 

gevelvoegen schoonmaken

Welke kleur voeg kiezen?

Er uiteenlopende kleuren waaruit je kan kiezen: wit, zwart, grijs, toon op toon met je gevel enzovoort. De kleur kan dus worden aangepast aan de kleur van je bakstenen indien je dat wenst. 

Om een specifieke kleur te geven aan je voegen wordt er speciale voegenverf toegevoegd aan het voegmengsel. Je kan kiezen uit vrijwel elke RAL-kleur. Je kan dus ook een geheel andere kleur kiezen dan de kleur van je oude voegwerk. Hierdoor lijkt het of je een compleet nieuwe gevel hebt.

Een tip die vaak wordt meegegeven door een professionele vakman is dat je best een donkere kleur kiest. Dit omdat er nogal wat vervuiling is van uitlaatgassen bijvoorbeeld. Iets wat je sneller zal zien op een lichte kleur. 

Je voegen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden door een vakman, volledig naar jouw wensen.

Plan je voegwerken? Vergelijk gratis advies en meerdere offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele gevelvoegers. Zo kan je makkelijk meerdere prijsvoorstellen tegelijk vergelijken en de beste vakman voor jouw project vinden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie