Wat kost het herstellen van voegen?

De prijs voor het herstellen van voegen hangt af van verschillende zaken. De kostprijs voor het herstellen van voegen is sterk afhankelijk van het soort voeg dat je laat plaatsen. De gemiddelde kosten worden berekend per aantal vierkante meters. Een eenvoudige platvolvoeg kost bijvoorbeeld een stuk minder dan een elegante, professioneel geplaatste knipvoeg.

Een totale kostprijs plakken op deze klus is moeilijk. Onderstaande tabel geeft je al een idee van de gemiddelde prijs per vierkante meter voor voegen repareren.

Voegsoort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Platvolvoeg € 8 – 12
Verdiepte voeg € 8 – 12
Schaduwvoeg € 11 – 16
Teruggehouden voeg € 8 – 12
Snijvoeg € 60 – 110
Knipvoeg € 60 –  110

Wil je een exacte prijs verkrijgen? Via ons offerteformulier ontvang je gratis meerdere vrijblijvende offertes. Zo kan je prijzen vergelijken en de correcte keuze maken voor jouw gevel.

Waarom en wanneer voegen vervangen?

In de meeste gevallen lijkt verouderd voegwerk niet een probleem te zijn, maar dat is het wel. Je vraagt je misschien af of het herstellen van oude voegwerk wel zo belangrijk is. Laat ons die vraag meteen beantwoorden: absoluut. Beschadigde en oude voegen vormen namelijk een gevaar voor je volledige gevel en woning.

Via een gescheurde voeg komt regenwater bijvoorbeeld makkelijk naar binnen. En beschadigde voegen die je niet herstelt, veranderen in gescheurde voegen. Eenmaal ze kapot zijn, moet je ze herstellen of de kapotte voegen verwijderen. Daarnaast hebben voegen nog andere, belangrijke functies.

 • Ze houden het metselwerk van je gevels samen.
 • Voegen beschermen je woning tegen regenwater en ander vocht.
 • Ze zorgen ervoor dat de spouw (de tussenruimte tussen de buiten- en binnenmuren van je woning) voldoende kan ademen.
 • Verwaarloosde voegen zorgen voor een slordige uitstraling van je woning. Maar dat is het minste van je zorgen als je de voegen moet laten herstellen.

Wanneer is je voegen repareren dan echt noodzakelijk? Of kun je er nog even mee wachten?

 • Er zitten scheuren in het voegwerk. Deze zijn dus minder bestand tegen doorslaand vocht.
 • Enkele bakstenen zijn beschadigd.
 • Het voegwerk is gebarsten of beschadigd.
 • Het voegwerk werd 25 tot 35 jaar geleden geplaatst.*

*De gemiddelde levensduur van goed uitgevoerd voegwerk ligt tussen 25 en 35 jaar. Hou er wel rekening mee dat hevige wind of regenval, hoge temperaturen en vorst die levensduur kunnen verkorten.

De risico’s van het verwaarlozen van voegwerk zijn niet gering. In het “beste” geval krijg je vochtproblemen, denk aan vochtvlekken of schimmelvorming op je binnenmuren. Voegen die in slechte staat zijn, zijn daar kwetsbaarder voor. In nog ernstigere gevallen kunnen er barsten in de muren komen, wat gelijk staat aan nog meer lekkages, tocht en verdere schade aan de muur.

Voegwerken muur

Aandachtspunten bij voegwerken

Als je jouw voegen wil herstellen, maak je best op voorhand een paar belangrijke keuzes. Het eindresultaat is afhankelijk van:

 • de gekozen voegmortel
 • de voegkleur
 • het type voeg

Daarnaast kun je ervoor kiezen om de voegen te beschermen tegen vocht. Ook belangrijk is de manier waarop je de beschadigde voegen verwijdert.

Cement

1. Voegmortel

Als de muur schoon is, kan je de nieuwe voegen aanbrengen met voegmortel. Het soort voeg dat je gaat plaatsen of herstellen, alsook de kleur van de voegen, zullen samen bepalen welke soort mortel je gebruikt tijdens de voegwerken. Er zijn verschillende voegmortels die je kan gebruiken.

Traditionele voegmortel wordt ter plekke gemixt. De verschillende types voeg vereisen een andere hardheid van de mortel. De hardheid van de mortel wordt bepaald door de precieze verhouding tussen zand, cement en kalk. Traditionele voegmortel is vaak de goedkoopste optie, maar de kleur van de mortel wijkt wel eens af van het gewenste resultaat.

Een andere optie is kant-en-klare mortel. Die mortel komt in droge vorm en wordt voor gebruik gemixt met water. Wanneer de kleur van het voegwerk van belang is, is dit soort mortel ideaal. De kant-en-klare mortel komt in verschillende kleuren, en zorgt voor een kleurvast en egaal resultaat.

Het is belangrijk dat de juiste soort voegmortel wordt gebruikt. 

2. Kleur voegen

De kleur van het voegwerk is niet onbelangrijk. Je kunt er verschillende kanten mee op. Kies je voor voegwerk in de kleur van de gevelsteen, of creëer je bewust contrast tussen steen en voeg?

Je kan ook opteren om de gevel af te werken met gespoten kurk. Je kan ervoor zorgen dat de gevelstenen zichtbaar blijven maar dat je gevel een totaal andere kleur krijgt. Dit zorgt voor een mooi resultaat.

Een vakman kan je verschillende voegstalen voorleggen. Zo krijg je een beter idee van welke voegkleur je gevel het meest flatteert.

3. Type voegen

De meest gebruikte voegtypes:

Voegsoort Uitzicht Prijs
Platvolle voeg of platte voeg In lijn met de gevelstenen. € 8 – 12
Diepe voeg Een diepte tussen de gevelstenen. € 8 – 12
Schaduwvoeg Een diepe voeg, maar schuin afgewerkt. € 11 – 16
Teruggehouden voeg Een verdiepte voeg, maar minder diep. € 8 – 12
Snijvoeg Een voeg met een uitstekend facetrandje. € 60 – 110
Knipvoeg Een voeg met een uitstekend facetrandje, maar decoratief afgesneden. € 60 – 110

Voor een meer uitgebreide beschrijving kun je in ons algemene artikel over voegwerken terecht.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

4. Uitslijpen versus uitkappen

Heb je een kapotte voeg? Zijn de voegen te beschadigd om te herstellen? Dan kan het nodig zijn om de voegen te verwijderen. Daar worden twee methodes voor gebruikt.

Het uitkappen of uithakken van de voegen doe je met een hakhamer. Zo’n hakhamer werkt met luchtdruk en zorgt ervoor dat de voegen door snelle, trillende bewegingen loskomen.

Voegen uitslijpen gebeurt onder andere met een slijptol. Dit is vaak de aangewezen methode bij oude, smalle en/of harde voegen. Deze methode is iets duurder, maar kan nauwkeuriger zijn dan het uithakken van de voegen.

Het uithakken van voegen kost je gemiddeld 33 tot 42 euro per vierkante meter. De kostprijs voor het uitslijpen van voegen ligt tussen de 35 en 50 euro per vierkante meter.

5. Bescherm de voegen tegen vocht

Een laatste keuze die je kunt maken is om je nieuwe voegwerk te beschermen tegen vocht. Hier heb je twee opties:

 • Het hydrofoberen van de mortel. Dit is het waterdicht maken van het voegwerk.
 • Een afwerking met spuitkurk. Spuitkurk beschermt je gevel niet enkel tegen vocht, maar kan ook de isolatie van je huis bevorderen. Spuitkurk is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft het dus ook een decoratieve waarde.
 • Jouw voegen laten impregneren. Dan zien ze er mooi uit en zijn ze bestand tegen vocht.

Voegen repareren en renoveren: vergelijk gratis offertes

Nu je een beter beeld hebt van wat er komt kijken bij het herstellen van voegen, kun je onderstaand formulier invullen om de precieze kostprijs van jouw specifieke voegenproject te achterhalen.

Wij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes op van de beste vakmannen in jouw buurt. Jij hoeft er enkel nog de beste uit te kiezen voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie