Wat is het verschil tussen een baksteenstrip en een klassieke steenstrip? 

Klassieke steenstrips bestaan uit verschillende soorten strips die zowel in binnen- als buitentoepassingen gebruikt kunnen worden. Een van deze soorten steenstrips is baksteenstrips

Baksteenstrips zijn volle bakstenen waarvan een dunne laag is afgesneden. De beperkte dikte maakt dat ze weinig wegen en dat het verwerkingsproces een stuk sneller en makkelijker verloopt.

Baksteenstrips kan je met een flexibele en vorstbestendige cementlijm tegen een muur of isolatieplaat lijmen. Daarna kan je ze, net als volledige bakstenen, voegen

Op die manier kan je een muur met baksteenstrips of met volledige bakstenen niet meer van elkaar onderscheiden. Baksteenstrips zijn in verschillende vormen, kleuren en structuren beschikbaar. 

In de eerste plaats worden baksteenstrips gebruikt om de sfeer van oude bakstenen muren te creëren. Vandaag worden ze vaak ingezet om je gebouw een industriële sfeer te geven.   

Andere klassieke steenstrips naast baksteenstrips zijn natuursteenstrips, rocks steenstrips, steenpanelen etc. 

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Waar kan je baksteenstrips plaatsen? 

Baksteenstrips kan je zowel in binnen- als buitentoepassingen gebruiken. Belangrijk is dat je ondergrond niet alleen stof- en vetvrij is, maar ook droog, vlak en stabiel. Wanneer je baksteenstrips buiten plaatst, moet de cementlijm vorstbestendig zijn. 

Buiten kan je baksteenstrips bijvoorbeeld als gevelbekleding gebruiken of als bekleding voor je terras of ingebouwde barbecue. Binnen kan je het op je muren plaatsen in de woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer.

Als inspiratie hebben we hieronder een foto geplaatst. Je ziet hoe een vakman steenstrips baksteen op een buitenmuur aanbrengt. Baksteenstrips moeten niet per se een donkerrode of oranje kleur hebben. Hier hebben de dunne bakstenen een crème kleur met een vleugje lichtoranje. Ook hebben de stenen een uitstraling alsof ze al een tijdje in gebruik zijn. Ze hebben namelijk grijze plekken. 

Baksteenstrips hebben verschillende vormen, kleuren en texturen waaruit je kunt kiezen. Je hebt dus een grote vrijheid om je eigen stijl uit te drukken

Werkman plaatst baksteenstrips

Voordelen van baksteenstrips kopen

Baksteenstrips hebben heel wat voordelen

  • Een steenstrip heeft ondanks de beperkte dikte dezelfde kwalitatieve eigenschappen als een gewone baksteen: vormvast, robuust, onderhoudsvriendelijk, onbrandbaar en bestand tegen verschillende weersomstandigheden.  
  • Steenstrips zijn plaatsbesparend. Door de dunne dikte bespaar je met steenstrips al snel 8 cm in muurdikte. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt om bijvoorbeeld je isolatie te plaatsen.
  • Er is een groot aanbod aan baksteenstrips. Ze komen in verschillende vormen, kleuren en texturen voor. Je kunt ze volledig naar jouw smaak aanpassen. 
  • Baksteenstrips kan je sneller en makkelijker plaatsen dan gewone bakstenen. Bovendien moet je geen aanpassingen voorzien in je deuren of ramen. 
  • Baksteenstrips gaan uitstekend samen met isolatie. Je kunt ze bijvoorbeeld rechtstreeks lijmen op isolatiepanelen. 
  • Er bestaan naast vlakke baksteenstrips ook hoekstrips. Deze zijn ideaal om de hoeken aan ramen, deuren en muren perfect te bekleden. 
  • Je kunt baksteenstrips zowel binnen als buiten in uiteenlopende toepassingen gebruiken. 

Wat is het stappenplan voor baksteenstrips te plaatsen?

Als je van plan bent zelf baksteenstrips te plaatsen, kan je volgend stappenplan gebruiken. Zo ben je zeker dat je geen zaken vergeet. 

Om baksteenstrips te plaatsen heb je allereerst een vlakke, cementgebonden en draagkrachtige ondergrond nodig. Maak vervolgens een goede verdeling zodat de baksteenstrips gelijk gevoegd worden.

Daarna lijm je de baksteenstrips met zowel lijm op de bakstenen als op de muur. Schuif ze heen en weer en druk ze uiteindelijk goed aan. 

Je kunt baksteenstrips in een halfsteenverband, kruisverband of wildverband lijmen. Ook is het mogelijk de steenstrips in meerdere stukken te breken en dan te lijmen. Zo zien ze er een stuk ouder uit. 

Als je wilt dat je muur met baksteenstrips er volledig hetzelfde uitziet als een muur met gewone bakstenen, dan kan je na het lijmen de baksteenstrips bijkomend voegen. Zowel een volle voeg, grove voeg als overvolle voeg zijn mogelijk. De voegen zijn in meerdere kleuren beschikbaar en worden met een spuitzak aangebracht. Je kunt de voeg een grof effect geven door korrels toe te voegen. Voor de uitstraling is de voeg een belangrijke component. 

Na het lijmen en het voegen moet je de baksteenstrips en het voegmateriaal een aantal weken laten drogen. De kleuren kunnen tijdens het droogproces ietwat veranderen. Wanneer baksteenstrips op een muur worden gezet, trekt het vocht van de lijm en de voeg uit de steenstrips weg. De steenstrips worden zo lichter van kleur

baksteenstrips op wand

Hoe lang gaan ze mee?

Wanneer je kiest voor een baksteenstrip opgebouwd uit echte bakstenen, dan is de levensduur even lang als die van een gewone baksteen. Bakstenen kunnen tot wel 100 jaar meegaan! 

Op zoek naar baksteenstrips? Raadpleeg specialisten in jouw buurt! 

Wil je baksteenstrips laten plaatsen? Of wil je extra informatie en advies van specialisten ontvangen? Vul dan gratis en vrijblijvend ons offerteformulier in. Zo kan je je makkelijk over de verschillende opties informeren, prijzen vergelijken en uiteindelijk de beste oplossing voor jouw situatie vinden. Bovendien verzekeren specialisten een correcte en degelijke uitvoering van de werken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat zijn minerale steenstrips?

+
Minerale steenstrips zijn pleisterelementen die op voorhand gemaakt zijn. Ze bestaan grotendeels uit dezelfde minerale onderdelen als gewone gevelstenen: zand en kwarts. 

Wat kost steenstrips plaatsen?

+
Steenstrips plaatsen kost gemiddeld tussen de 150 en 200 euro per vierkante meter zonder isolatie. Met isolatie moet je rekenen op een bedrag tussen de 200 en 250 euro per vierkante meter. 

Hoe plaats je industriële oude steenstrips?

+
Alle steenstrips plaats je aan de hand van flexibele en vorstbestendige cementlijm op een vlakke, droge en stabiele ondergrond. Vervolgens maak je een goede verdeling zodat de baksteenstrips later gelijk gevoegd kunnen worden. 

Hoe steenstrips plaatsen op isolatie?

+
Steenstrips kan je gewoon op de isolatieplaten lijmen met een flexibele en vorstbestendige cementlijm.

Welke diktes baksteenstrips zijn er in het gamma? 

+
Baksteenstrips zijn gemiddeld tussen de 1,5 en 2 cm dik. 

Wat zijn alle verschillen tussen gevelstrips en baksteenstrips

+
Gevelstrips worden ook wel steenstrips voor de buitenmuren genoemd. Er bestaat verschillen tussen gevelstrips en baksteenstrips. Denk maar aan:

1. Samenstelling. Baksteenstrips zijn gemaakt van baksteen. Ze worden op de buitenkant van een woning aangebracht om het uiterlijk van een bakstenen muur te creëren. Gevelstrips kunnen uit verschillende materialen bestaan (bv. kunststof of hout). Gevelstrips bieden een brede waaier aan stijlen en looks.

2. Onderhoud. Baksteenstrips zijn duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Sommige gevelstrips kunnen meer onderhoud vergen (bv. hout).

Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie