Is het mogelijk om steenstrips te lijmen? 

Steenstrips kun je aanbrengen met traditioneel metselwerk, maar je kunt ze ook op de gevel lijmen. Hiervoor gebruik je lijmmortel. Lijmmortel is flexibeler dan cement en zal dus minder snel scheuren bij temperatuurverschillen. 

Waarop letten?

Als je ervoor kiest om steenstrips te verlijmen in plaats van te metselen, zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden. 

Hoeveel lijm?

De lijm breng je aan op zowel de ondergrond, als op de steenstrip zelf. En je hoeft niet zuinig te zijn. Op de ondergrond breng je een laag aan van ongeveer 2 tot 4 cm dik. Op de steenstrip breng je de lijm ongeveer 1 cm dik aan. De meeste lijm mag in het midden van de steenstrip zitten. Zo verspreidt de lijm zich tijdens het aandrukken en ontstaat er een goede hechting tussen de steenstrip en de ondergrond.

Weersomstandigheden

Steenstrips plaats je best niet op een bevroren of net ontdooide ondergrond. De ideale temperatuur is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Als de ondergrond te warm is (boven 25 graden Celsius), verdampt het water te snel uit de lijm en droogt de lijm te snel op. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Welke lijm gebruik je voor steenstrips?

Welke lijmmortel je kiest, hangt af van de ondergrond. Zo zal je een poreuze ondergrond ook eerst moeten primen, zodat die niet alle lijm opneemt. Heb je vragen over welke lijm je het beste kiest voor welke ondergrond, vraag dan experts om hulp. Zij kunnen je het beste helpen de juiste keuze te maken.

steenstrips aanbrengen op de muur

Kun je steenstrips op hout plakken?

Om steenstrips op een houten ondergrond te lijmen heb je een speciale lijmmortel, of zelfs mastieken nodig. Het kan wel. Je kunt ook hout over een andere ondergrond, zoals gipsplaat, aanbrengen, om de steenstrips dan op het hout aan te brengen. 

Kun je steenstrips op gipsplaat lijmen?

Het wordt afgeraden om natuursteenstrips op een ondergrond van gipsplaten aan te brengen. Wil je dit toch doen, zorg dan dat de ondergrond genoeg draagkracht heeft. Wel kun je hout over de gipsplaten aanbrengen en daarop de steenstrips bevestigen

Kun je steenstrips op beton plakken?

Op beton en baksteen kun je ook steenstrips verlijmen. Let hierbij wel op dat je eerst een primer op de ondergrond aanbrengt. Een poreuze ondergrond, zoals baksteen, kan namelijk veel van de lijm opnemen, waardoor de steenstrips niet goed hechten.

Wat is beter kitten of lijmen?

Afhankelijk van de ondergrond kies je voor lijm of kit. Mortellijm hecht bijvoorbeeld niet goed aan een metalen ondergrond. Kit kun je ook na afloop gebruiken om de voegen of randen van muur met steenstrips af te werken. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Stappenplan voor het verlijmen van steenstrips

Stap 1: Ondergrond reinigen

Voor het verlijmen van de steenstrips, moet eerst de ondergrond gereinigd worden. Kijk voor de richtlijnen voor de ondergrond en omstandigheden zeker ook naar de voorschriften van de fabrikant van je lijm. 

Voor je de lijm op de ondergrond aanbrengt, moet de ondergrond stabiel, draagkrachtig, droog, olie-, vet-, vuil- en stofvrij zijn. Op een poreuze ondergrond breng je eerst een primer aan, zodat de ondergrond niet alle lijm opzuigt. Verf- en lakresten schuur je eerst van de ondergrond, zodat de lijm beter kan hechten.

Stap 2: Aanbrengen steenstriplijm

Breng de lijm eerst ongeveer 2 tot 4 cm dik aan op de ondergrond. Gebruik een lijmkam met een vertanding van 8 – 10 mm. De lijm breng je het best in verticale richting aan op de muur. Bedek niet in een keer een te groot oppervlak van de ondergrond, om te voorkomen dat er een vlies op de lijm ontstaat. Houd ook rekening met de warmte en ventilatie. Met warm weer, of sterke ventilatie kan de lijm sneller uitdrogen. 

Nat-op-nat methode

Eerst breng je de lijm aan met de vlakke kant van de lijmkam. Op die verse lijmlaag breng je een nieuwe laag lijm aan. Met de getande kant van de lijmspaan dit keer. Breng dan een dunne laag lijm aan op de steenstrips zelf. De lijm breng je dus op zowel de ondergrond, als op de steenstrip aan. 

Bevestig de steenstrips op de wand met een schuivende beweging. Zo wordt overtollige lijm langs de zijkanten uitgedrukt en verzeker je dat de er volledig contact is tussen de steenstrip en de muur.

Stap 3: Reinig steenstrips

Je mag steenstrips van verschillende formaten door elkaar gebruiken, zonder voegen geeft dat ook nog een tof effect. Voordat je ze aan de muur lijmt, moet de achterzijde van de steenstrip schoon en stofvrij zijn. Doe dit voordat je het lijmvlak op de ondergrond opzet. 

Stap 4: Steenstrips verlijmen

De lijm breng je op de steenstrips aan met een getande lijmkam. Breng de lijm ongeveer 1 cm dik aan. Druk dan de steenstrip met een schuivende beweging in de lijm op de ondergrond, totdat je lichte weerstand voelt en de lijm tussen de steenstrips uitkomt. Lijmresten tussen de voegen of op de steenstrips werk je best zo snel mogelijk weg, zodat die niet opdrogen. Werk van onder naar boven en plaats eerst de steenstrips die in het geheel passen. Pak pas daarna de plaatsen aan waarvoor je steenstrips op maat moet zagen. 

steenstrips verlijmen

Stap 5: Steenstrips laten drogen

De voegen van de steenstrips drogen dezelfde dag nog binnen ongeveer 2 uur. De lijm onder de tegels heeft ongeveer 5 dagen nodig om te drogen. Het uitgevoerde werk bescherm je best nog een week tegen vorst en regen, om uitbloeiingen te voorkomen. Je kunt het werk afdekken met zeil of glasvezel. 

Stap 6: Voegen

Hoewel de voegen misschien al droog zijn, wacht je best nog 72 uur alvorens de steenstrips te voegen. Zo zal je witte uitslag in de voegen vermijden.

Steenstrips zelf lijmen of vakman inhuren? 

Omdat er zoveel verschillende opties zijn voor het plaatsen van steenstrips: ondergrond, type steenstrips, is het aangeraden om contact op te nemen met een vakman voor de plaatsing van steenstrips. Experten weten exact welke materialen het beste werken in bepaalde situaties. 

Vergelijk meerdere offertes met elkaar

Heb je nog vragen over het plaatsen van steenstrips, of neem je graag een expert in de arm? Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes opvragen en met elkaar vergelijken. Samen met een erkend vakman vindt je de oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat kosten steenstrips per m2?

+
Bij steenstrips zonder isolatie moet je toch al zeker rekenen op een prijs van 150 tot 200 euro per vierkante meter. Wil je de steenstrips toch combineren met isolatie? Dat kan! Wel moet je dan rekening houden dat de prijs opschuift naar zo’n 200 tot 250 euro per vierkante meter. 

Wanneer steenstrips plaatsen? 

+
In sommige gevallen is het niet mogelijk om met baksteen te werken omdat er bijvoorbeeld licht gebouwd moet worden. In dit geval bieden steenstrips de perfecte oplossing. Steenstrips zijn namelijk de perfecte imitatie van bakstenen en ook nog eens een stuk lichter! Dit kan dus ineens een derde van het gewicht schelen.

Welke tegellijm voor steenstrips?

+
Er bestaan verschillende soorten tegellijmen en je zal met verschillende factoren rekening houden (bv. type steenstrips en de ondergrond). Daarom is het raadzaam om een gevelspecialist in te schakelen. Een gevelspecialist beschikt over de juiste expertise en kennis om je te adviseren. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie