Aandachtspunten ter voorbereiding van de werken

Afhankelijk van de staat van de bestaande gevel en de aanwezige of ontbrekende isolatie, ga je iets anders te werk. We overlopen de belangrijkste punten en methodes.

De uiteindelijke kostprijs van de werken zal afhankelijk zijn of je het zelf doet of een vakman inschakelt.

Steenstrips meten

Wat is de situatie van je gevel?

Eerst en vooral moet vastgesteld worden of de gevel in goede staat is. Verzeker dat de gevel schoon is, en herstel eventuele beschadigingen.

Bekijk vervolgens welke isolatie reeds aanwezig is.

Steenstrips met isolatie aanbrengen

Door steenstrips op isolatie aan te brengen verbeter je jouw wooncomfort én het uitzicht van de woning.

 • Is er geen spouwmuur aanwezig? Dan is het aangewezen om de gevel eerst van isolatie te voorzien. Dan pas worden de steenstrips op de gevel aangebracht.
 • Is er een luchtspouw aanwezig? Dan kun je deze best opvullen met isolatiemateriaal. Wanneer dat geen optie is, is het aan te raden om de luchtspouw volledig luchtdicht te maken want stilstaande lucht zorgt voor een goede isolatie. Zo is er toch een minimale bescherming tegen vocht en is de gevel enigszins geïsoleerd. Vervolgens kun je de steenstrips al dan niet zelf plaatsen.
 • De beste optie: het verwijderen van de (lucht)spouw en die vervangen door dikke isolatiepanelen. Hiermee is de gevel optimaal geïsoleerd. De steenstrips die je achteraf plaatst onttrekken het isolatiemateriaal aan het zicht. Je geniet dus van een beter geïsoleerde woning en de uitstraling van de steenstrips. Maar opgelet, door ook isolatieplaten op de buitenmuur te plaatsen en deze vervolgens met steenstrips af te werken neemt de dikte van je gevel wel wat meer toe.

Steenstrips zelf plaatsen: stappenplan

Met dit stappenplan krijg je alvast een beeld van de werken.

Steenstrips plaatsen

1. Bereken de gemiddelde hoogte van de steenstrips

Dit doe je door tien steenstrips boven elkaar te plaatsen. Meet vervolgens de hoogte van de tien steenstrips. Deel die hoogte door tien.

Met die informatie kun je vaststellen hoeveel lagen steenstrips je nodig hebt voor het bekleden van de gevel, om een ‘standaard bakstenen muur’ te verkrijgen.

2. Gebruik flexibele en vorstbestendige cementlijn

Let ook goed op de ondergrond waar je de steenstrips op wilt plaatsen. Voor een betonnen of bakstenen ondergrond gebruik je een ander soort cementlijn dan voor houten of metalen ondergronden.

Volg de instructies op de verpakking goed op.

3. Breng de cementlijn aan

Gebruik een getande lijmkam om de speciale lijm gelijk te verdelen over de muur. Breng daarna ook cementlijm aan op de achterkant van de steenstrip. Die dubbele laag lijm verzekert een goede hechting.

4. Druk aan

Duw de belijmde steenstrip op de wand. Schuif de steenstrip naar de juiste positie en druk enkele seconden aan.

5. Binnenhoeken

In de binnenhoeken worden de steenstrips geplaatst, alternerend achter elkaar. Zo vermijd je een verticale voeglijn en krijg je een mooi metselverband

6. Verwijder overtollige cementlijn

De overtollige cementlijn krab je zorgvuldig weg. Laat geen restjes achter.

7. Voeg de muur

Gebruik normale voegwortel om de muur te voegen. Doe op voorhand een test met verschillende kleurstalen om te bepalen welke kleur het best past. De kleur van de voegmortel heeft namelijk een belangrijke invloed op het eindresultaat.

Vraag advies aan vakmannen

Waarom voor steenstrips kiezen?

Waarom zou je steenstrips op je buitengevel plaatsen? De vele mogelijkheden van materialen is dankzij de vele toepassingen van de steenstrips. We overlopen de belangrijkste voordelen van deze gevelbekleding.

 • Eenvoudig en snel. Steenstrips plaatsen is relatief eenvoudig, waardoor de gevelwerken snel gedaan zullen zijn. Je zaagt de strips op de juiste maat waarna je ze snel kunt bevestigen.
 • Win ruimte. Steenstrips zijn vaak niet veel dikker dan 2 centimeter, maar er zijn natuurlijk dikkere varianten. Door te renoveren met deze beperkte dikte verlies je dus nagenoeg geen ruimte, of je ze nu binnen- of buitenshuis gebruikt.
 • Combineerbaar met isolatie. Je kunt steenstrips rechtstreeks op de gevel plaatsen, of steenstrips plaatsen op isolatiepanelen.
 • Baksteenkarakter. Steenstrips bestaan doorgaans uit verzaagde baksteen. Een gevel bekleed met steenstrips heeft dus hetzelfde optisch effect als een volwaardige stenen muur. Het grote voordeel aan steenstrips is dat je het authentiek karakter van een echte bakstenen woning blijft behouden.
 • Veelzijdig. Steenstrips zijn er in allerlei texturen en vormen. Ze worden meestal van baksteen gemaakt, maar ook beton voor een industriële look, natuursteen, gips en kunststof behoren tot de mogelijkheden. Zelfs siersteen is een mogelijkheid. In dit groot assortiment vind je gegarandeerd een uitvoering die aansluit bij jouw visie van een stenen muur.
Steenstrips binnen huis

Een professionele vakman inschakelen: vind de beste specialist in jouw regio

Steenstrips kun je in theorie zelf plaatsen. Het proces is niet heel tijdrovend. Overweeg je een aantal zaken en had je toch liever gebruik gemaakt van erkende installateurs om wille van de volgende redenen?

 • Een professional beschikt over de nodige kennis en ervaring. Een professional kan dus meteen zien wat de beste oplossing is voor jouw specifieke gevel en ziet de risico’s van de werken in.
 • Beschadigingen aan de gevel laat je best herstellen door een ervaren vakman.
 • Vakmannen hebben de juiste, professionele materialen ter beschikking om het plaatsen van de steenstrips vakkundig uit te voeren. Denk maar aan stellingen en tandkammen.
 • Door een expert in te schakelen verzeker je jezelf van vakkundig uitgevoerde werken.

Ontvang gratis info, advies en meerdere vrijblijvende offertes op maat

Steenstrips als afwerking in plaats van een bakstenen gevel? Dan kan het zeker interessant zijn om een vakman te contacteren voor een correcte uitvoering en een snelle plaatsing. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van aannemers in jouw omgeving. Je hoeft er dan enkel nog het aanbod uit te kiezen dat aansluit bij jouw wensen. Zo ben je al een stap dichter bij het eindresultaat!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie