Kredietkaart: VISA en Mastercard aanvragen

Zowel VISA als Mastercard zijn zogenoemde creditcardmaatschappijen. Een creditcard, prepaid kaart of debetkaart wordt echter niet rechtstreeks aangevraagd bij VISA of Mastercard.

Een kredietkaart aanvragen, gaat steeds via een derde partij. Vaak is dat een bank of een andere financiële instelling, maar ook bepaalde winkelketens en andere organisaties geven creditcards uit. 

Die partijen treden op als uitgevers van de kaart. Zij bepalen onder meer de bestedingslimiet waaraan de gebruiker zich moet houden. Ook de bijhorende kosten en voordelen zoals verzekeringen en spaarprogramma’s zijn in handen van de uitgever.

Wat doen VISA en Mastercard dan wel? De creditcardmaatschappijen staan in voor de infrastructuur waarlangs de transacties verlopen. Ze beheren met andere woorden het transactienetwerk en waarborgen de veiligheid van de kaartgebruikers.

Verschillende VISA betaalkaarten op een grijze ondergrond.

Wat is een VISA kaart?

Een VISA kaart werkt, zoals gezegd, met de betaalinfrastructuur die wordt beheerd door VISA. VISA heeft niet enkel kredietkaarten, maar ook debetkaarten, prepaidkaarten en -VISA Gift Cards.

Meer weten over de verschillende betaalmiddelen?
Stel uw vragen aan specialisten en ontdek hoe u elektronisch betalen zo eenvoudig mogelijk maakt.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is een Mastercard?

Een Mastercard kaart werkt met de betaalinfrastructuur van Mastercard. Net als VISA geeft Mastercard kredietkaarten, debetkaarten en prepaidkaarten aan. Onder de prepaidkaarten van Mastercard horen ook enkele Gift Cards thuis.

Kredietkaarten, debetkaarten en prepaid kaarten

Wat is nu precies het verschil tussen kredietkaarten, debetkaarten en prepaid kaarten? En, welke hebben VISA en Mastercard in de aanbieiding?

VISA versus Mastercard debit card

Een debetkaart is rechtstreeks gekoppeld aan de bankrekening van de gebruiker. Bij een transactie wordt het verschuldigde bedrag dus rechtstreeks van de persoonlijke bankrekening gehaald.

VISA heeft 5 verschillende debetkaarten in het gamma: Classic, Gold, Platinum, Signature en Infinte. Hoe hoger het niveau van de debetkaart, hoe meer voordelen de gebruiker geniet.

Mastercard heeft in theorie slechts 1 debetkaart in het assortiment, de gewone Debit Mastercard. Mastercard beheert echter ook de betaalinfrastructuur van Maestro (en dus de Maestro debetkaarten).

Het voordeel van VISA en Mastercard debetkaarten tegenover traditionele Bancontact debetkaarten? Ze maken het voor de consument eenvoudiger om online te betalen. De CVC code zorgt ervoor dat klanten op meerdere websites en locaties kunnen afrekenen (waar dat voorheen zonder creditcard niet zou lukken) en die betalingen bovendien veiliger verlopen. 

Verschillende zwarte Mastercard betaalkaarten op een zwarte ondergrond.

VISA versus Mastercard creditcard

Uitgaven met een creditcard worden niet rechtstreeks van de bankrekening van de gebruiker gehaald. De gebruiker leent het bedrag van de uitgever van de creditcard en moet dat later terugbetalen.

Klanten kunnen een VISA of Mastercard kredietkaart gebruiken om te betalen in fysieke verkooppunten en webshops. Ze kunnen ook contant geld opnemen. 

VISA creditcards zijn verkrijgbaar in dezelfde 5 niveaus als hun debetkaarten (Classic, Gold, Platinum, Signature en Infinite). Hoe hoger het niveau, hoe meer voordelen de gebruiker geniet én hoe hoger de drempel voor het ontvangen van de kredietkaart. Een VISA Infinite kredietkaart kunt u bijvoorbeeld niet aanvragen wanneer uw maandelijks netto-inkomen onder een bepaalde grens ligt.

Waar Mastercard slechts 1 debetkaart aanbiedt, zijn de creditcards verkrijgbaar in 4 niveaus: Standaard, Gold, Platinum en World Elite. Ook hier geldt een hogere drempel voor een hoger niveau. Een hoger niveau brengt ook bij Mastercard extra voordelen met zich mee.

Stel uw vragen aan specialisten

Voordelen hoger niveau kredietkaart

De voordelen die een gebruiker van een creditcard geniet, zijn afhankelijk van het niveau van de creditcard en de voorwaarden van de uitgever. Voorbeelden zijn een hoog bestedingslimiet, een betere bescherming, annulatie- en andere verzekeringen.

VISA versus Mastercard prepaid kaart

Een prepaid kaart is, grofweg, het omgekeerde van een kredietkaart. Gebruikers zetten zelf een saldo op de kaart. Eens dat saldo is opgebruikt, kunnen ze het aanvullen om latere aankopen te financieren.

De gebruiker bouwt op die manier geen schuld of openstaand saldo op bij de bank of kaartuitgever, maar raakt ook niet rechtstreeks aan het saldo op diens bankrekening.

VISA heeft een prepaid kaart en een Gift Card in het aanbod.

Bij Mastercard zijn een Prepaid Gift kaart, Everyday Prepaid kaart en Prepaid Travel kaart verkrijgbaar.

Een dame houdt een lichtgrijze VISA Gift Card voor zich uit.

Wat is het verschil tussen VISA en Mastercard?

De grootste verschillen vindt u niet tussen VISA en Mastercard zelf, maar eerder tussen de uitgevers van de kaarten. Er zijn wel enkele kleine verschillen tussen beide creditcardmaatschappijen.

1. Bescherming

VISA beveiligt betalingen met hun Verified by VISA beveiligingssysteem. De verschillen met het beveiligingssysteem van Mastercard (SecureCode) zijn miniem. 

2. Acceptatie: wat wordt meer geaccepteerd?

Zowel Mastercard als VISA worden wereldwijd breed geaccepteerd. Waar VISA vroeger een kleine voorsprong had, is dat verschil tegenwoordig verwaarloosbaar. Beide kaarten hebben wel een bredere acceptatie dan concurrent American Express.

VISA en Mastercard aanvaarden in uw winkel?Verken de mogelijkheden

3. Voordelen

VISA en Mastercard bieden meerdere voordelen aan gebruikers van hun verschillende debet- en kredietkaarten. De doorslaggevende factor blijft echter de bank waarbij de gebruiker de kaart neemt. 

Verschillende kaarten van VISA en MasterCard op een zwarte, leren ondergrond.

Uitgever blijft de belangrijkste factor

Bij welke kaartuitgever een klant een betaalkaart neemt, is en blijft de belangrijkste factor. De verschillen tussen VISA en Mastercard kaarten zijn klein, maar de verschillen tussen de uitgevende banken en andere kaartverstrekkers zijn groter.

Zij bepalen onder meer:

  • De jaarlijkse bijdrage of kosten voor het gebruik van de kaart.
  • De bestedingslimieten van de gebruikers.
  • De voordelen, spaarprogramma’s, verzekeringen en extra’s waarvan de klant gebruik kan maken.

Hoe betalingen met VISA en Mastercard aanvaarden in uw winkel of webshop?

Hoe zorgt u er als handelaar nu voor dat klanten met een VISA of Mastercard kunnen betalen? Het antwoord is eenvoudig: geef aan uw leverancier door dat u graag betalingen met VISA en/of Mastercard debet- en kredietkaarten wilt accepteren. 

Houd er rekening mee dat niet elke betaalterminal uitgerust is om dat soort transacties te verwerken. De meeste recente betaalterminals kunnen tegenwoordig evenwel eenvoudig van die functie voorzien worden, of worden standaard met die instellingen geleverd.

Opgelet: Voor creditcard betalingen gelden bij de meeste aanbieders van betaaloplossingen andere transactiekosten dan voor debetkaartbetalingen. Snel kosten en voorwaarden vergelijken? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina of druk op onderstaande knop.

Snel naar een betaaloplossing op maat

Voordelen van VISA en Mastercard aanvaarden

Waarom zou u VISA en Mastercard aanvaarden in uw onderneming?

  • Breder publiek. Door VISA en Mastercard betalingen te aanvaarden, zorgt u ervoor dat nog meer klanten comfortabel kunnen betalen in uw onderneming. Dat geldt zowel online als in fysieke verkooppunten.
  • Hogere omzet. Meer betalende klanten vertaalt zich uiteraard in een hogere omzet. Bovendien zijn kredietkaartuitgaven gemiddeld hoger dan uitgaven met een debetkaart.
  • Veilig. De betaalinfrastructuur en het netwerk van VISA en Mastercard zijn goed beveiligd. Zowel de consument als de handelaar genieten bescherming tegen fraude.
Een dame gebruikt haar VISA kaart om een online transactie te voltooien op haar zwarte laptop.

VISA en Mastercard aanvaarden in uw onderneming? Verken de opties

Klanten betalen al lang niet meer enkel met contant geld. Meer nog: meer dan de helft van de klanten betaalt in 2023 met een betaalkaart. Als ondernemer doet u er dan ook goed aan om verschillende soorten betalingen te aanvaarden. Zo verhoogt u niet enkel de klantvriendelijkheid, maar ook de omzet van uw onderneming.

Wilt ook u verschillende soorten betaalkaarten aanvaarden in uw zaak of heeft u vragen over de meest courante betaalmiddelen? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes van verschillende leveranciers. Zo vindt u gegarandeerd een oplossing op maat van uw onderneming. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Is elke creditcard een VISA kaart?

+
VISA is een creditcardmaatschappij, maar niet elke creditcard is een VISA kaart. Andere creditcardmaatschappijen zijn Mastercard en American Express.
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.