Is het gebruik van een mobiele of vaste terminal altijd gratis in België?

Als u een betaalterminal koopt of huurt, betaalt u bovenop de aanschafkosten of huurprijs meestal ook service- of abonnementskosten. Die kosten dekken bijvoorbeeld de telefonische dienstverlening bij technische problemen, software updates en onderhoudskosten. Reken op een bedrag van 5 tot 20 euro per maand.

Niet iedereen is echter bereid om extra kosten te betalen voor het gebruik van zijn of haar eigen toestel. Gelukkig kunt u ook opteren voor een betaalterminal zonder kosten of abonnement. Verder in dit artikel vindt u een overzicht met aantrekkelijke opties.

Betalen met smartphone

Opgelet: steeds transactiekosten bij kopen of huren van een betaalterminal

Dat u geen abonnementskosten betaalt voor het gebruik van uw eigen toestel, betekent niet dat elke transactie gratis is. U betaalt steeds een bepaald bedrag op de betalingen die u via de terminal verricht

Vaak gaat het om een vast maandelijks bedrag voor een bepaald aantal transacties. Hoe meer transacties u maandelijks met uw terminal verricht, hoe hoger de vaste maandelijkse transactiekost. 

Andere leveranciers rekenen een vast percentage aan op elke transactie die u verricht. Dat percentage kan lager liggen als u maandelijks een groot aantal transacties verricht.

Een laatste optie is een vast bedrag per transactie. Dat bedrag kan opnieuw lager liggen als u maandelijks heel wat transacties verricht via uw betaalterminal.

Bespreek de mogelijkheden zeker met uw leverancier, en houd bij het kiezen van een betaalterminal steeds rekening met de vaste of variabele transactiekosten.

Ontvang gratis offertes voor een betaalterminal op maat
Vraag hier uw offertes!

Wat zijn de opties?

U wilt een vaste, draadloze of mobiele betaalterminal gebruiken, maar betaalt liever geen extra kosten? Hieronder vindt u een overzicht met interessante opties.

1. Payconiq by Bancontact

Betalen via Payconiq wordt steeds populairder. Om uw klanten de optie te bieden om via Payconiq te betalen, heeft u geen betaalterminal nodig – en betaalt u dus ook geen extra kosten.

U kunt de Payconiq applicatie voor zakelijk gebruik gratis downloaden op uw smartphone, tablet of computer, of zelfs een Payconiq sticker met uw eigen unieke QR-code op uw toonbank kleven. 

Het nadeel van die betaaloplossing? Uw klanten kunnen enkel gebruik maken van de Payconiq betaaloptie wanneer zij zelf de Payconiq applicatie gebruiken. Betalen met een debet- of kredietkaart is helaas niet mogelijk.

Voordeel Payconiq:

 • Gratis applicatie zonder maandelijkse kosten
 • Geen nood aan een betaalterminal
 • Eenvoudig betalingen ontvangen via sticker, smartphone of tablet

Wat kost een betaling met Payconiq by Bancontact?

Payconiq rekent een vaste transactiekost van 0,06 euro aan op elke transactie in een winkel of handelszaak. Voor online betalingen rekent Payconiq een transactiekost van 0,20 euro per transactie aan.

NFC technologie

2. SumUp betaaloplossing: Goedkoopste draadloze betaalterminal zonder extra kosten

SumUp is een van de weinige leveranciers die betaalterminals zonder abonnement aanbiedt. U kiest volledig zelf of u een SumUp One contract afsluit of niet

SumUp heeft 2 betaalterminals in de aanbieding:

 • SumUp Air kaartlezer. Deze uiterst compacte betaalterminal verbindt u via Bluetooth met een smartphone of tablet. Prijs: 39 euro zonder oplaadstation, 49 euro met oplaadstation.
 • SumUp Solo. Deze betaalterminal kunt u verbinden met uw wifinetwerk, of verbinden met het netwerk via de geïntegreerde simkaart met gratis en onbeperkte mobiele data. Prijs: 79 euro zonder printer, 139 euro met printer.

SumUp rekent geen standaard abonnementskosten aan. U betaalt wel een vaste transactiekost van 1,69 procent op elke transactie in uw zaak en 2,50 procent op elke online betaling.

Neemt u wel een SumUp One contract? Dan betaalt u 29 euro per maand extra. U betaalt dan transactiekosten van 0,99 procent op elke fysieke of online transactie. Ook schaft u de SumUp Solo betaalterminal voor een voordelige prijs aan. U betaalt 39,5 euro in plaats van de gebruikelijke 79 euro.

Voordeel:

 • Uiterst goedkoop model verkrijgbaar.
 • Geen vaste maandelijkse kosten.
 • Keuze uit uiterst compact model en model met ingebouwde printer.
 • Handige mobiele betaalterminals.

3. Tijdelijke oplossingen

Heeft u de betaalterminal slechts voor korte tijd nodig? Wie een betaalterminal huurt voor een enkele dag of week, hoeft uiteraard niet in te zitten met een maandelijks abonnement dat op lange termijn kosten blijft genereren. Door uw terminal voor een korte periode te huren, ontsnapt u aan die vaste abonnementskosten.

Voordeel:

 • Geen vaste kosten.
 • Keuze uit nagenoeg elk verkrijgbaar soort betaalterminal.

4. Tijdelijk gratis abonnement

Bepaalde leveranciers geven u bij de aanschaf van een vaste of mobiele betaalterminal tijdelijk een gratis abonnement. Zo betaalt u bijvoorbeeld het eerste jaar geen abonnementskosten. Ook dat kan een oplossing zijn voor wie liever geen extra kosten betaalt.

Snel en eenvoudig betaalterminals vergelijken? Vul onderstaand formulier in en vind de meest voordelige optie

De juiste betaalterminal vinden is maatwerk. Bent u op zoek naar de ideale terminal voor uw onderneming? Wilt u de verschillende opties zonder kosten verkennen? Of wilt u prijzen van verschillende leveranciers snel en eenvoudig vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van experts. Zo vindt u in een handomdraai de meest voordelige betaaloplossing voor uw unieke onderneming!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.