Betalen zonder bankkaart: Hoe contactloos betalen met telefoon?

Geen bankkaart op zak, maar wel een smartphone bij? Er zijn verschillende manieren om een klant in zo’n geval alsnog een betaaloptie aan te bieden.

Optie 1: smartphone met NFC chip

De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over een NFC-chip (near-field communication chip). Zo’n NFC chip vindt u ook terug in een gewone bankkaart. De chip is volledig veilig, en kan (wanneer de gsm daarvoor de toestemming van de gebruiker krijgt) gebruikt worden om te betalen.

Let op: Naast het activeren van de NFC functie moet de klant ook een betaalapp op de telefoon installeren. Daarover leest u verder in dit artikel meer.

Geen internetverbinding? Bepaalde betaalterminals kunnen dan alsnog een betaling via een gsm met NFC chip ontvangen. Zo’n betaalterminal is voorzien van een logo met 4 golfjes.

Android smartphones vanaf versie 4.4 ondersteunen contactloze betalingen via de NFC chip. Met een iPhone 6 of een recentere iPhone of een Apple Watch kan een klant eveneens contactloos betalen.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat uw betaalterminal of andere betaaloplossing betalingen via NFC moet ondersteunen. Toestellen die contactloze kaartbetalingen aanvaarden, zijn normaliter ook voldoende uitgerust voor het accepteren van betalingen via een mobiele telefoon.

Een klant betaalt met de NFC-functie van zijn mobiele telefoon via een betaalterminal. Naast zijn hand staan verschillende feestelijke zakjes met witte polka dots en vrolijke kleuren.

Optie 2: betalen met QR-code

Heeft de gsm van de klant geen NFC chip of wilt de klant die NFC chip liever niet gebruiken? Dan kan de klant eventueel contactloos betalen met een QR-code

Mee met uw tijd?
Ontdek het aanbod aan betaalterminals met NFC-functie.

Met welke app kan een klant met mobiele telefoon betalen?

Betalen met een telefoon is makkelijker dan ooit te voren. Met onderstaande apps kan een klant eenvoudig afrekenen met zijn of haar smartphone.

1. Payconiq by Bancontact

De Payconiq by Bancontact applicatie is volledig gratis. Als ondernemer betaalt u enkel de transactiekosten voor betalingen die u via Payconiq ontvangt.

Bijkomend voordeel? Betalen met Payconiq kan zowel met de NFC-functie van een gsm als met een QR-code lezer. U hoeft voor het faciliteren van die laatste optie enkel de sticker met unieke QR-code op uw toonbank te kleven.

2. Bankapp

De meeste grote banken brachten ondertussen hun eigen bankapplicaties uit. Met de applicatie van zijn of haar bank kan een klant evengoed contactloos betalen. De applicatie kan NFC-betalingen en/of betalingen via een QR-code ondersteunen.

3. Google Pay

Anrdoid smartphones met versie 5.0 of hoger zijn geschikt voor betalingen met Google Pay. De applicatie maakt het mogelijk om te betalen bij betaalterminals die NFC-betalingen accepteren.

Klanten kunnen hun PayPall account koppelen aan de Google Pay app, maar ook spaarkaarten en cadeaubonnen beheren en gebruiken vanuit de app. Als ondernemer kunt u daar uiteraard ook handig gebruik van maken.

Opgelet: Niet elke bank ondersteunt betalingen via Google Pay.

4. Apple Pay

iPhones, iPads en Apple Watches zijn dan weer geschikt voor betalingen met Apple Pay. De applicatie is enkel compatibel met rekeningen bij een bank die aangesloten is bij het Apple systeem. Apple Pay werkt met de meeste kredietkaarten en met Maestro debietkaarten

5. PayPal

Tot slot kan een klant ook de PayPal applicatie gebruiken om transacties via QR-codes te verrichten.

Een dame gebruikt haar gsm om contactloos te betalen bij een zwarte betaalterminal.

Hoe contactloos betalen aanbieden in uw winkel of zaak?

Klanten contactloos laten betalen in uw zaak? Dat kan! Met 1 van deze 3 ingrepen maakt u contactloos betalen met de telefoon mogelijk.

  1. Een betaalterminal met NFC-ondersteuning. Kies voor een vaste of mobiele betaalterminal die NFC-betalingen aanvaardt. Een terminal die contactloze betalingen accepteert, zal ook betalingen via de NFC-functie van een telefoon aanvaarden. Zulke betaalterminals herkent u aan het logo voor contactloos betalen.
  2. Werk met Payconiq by Bancontact. Door een gratis Payconiq account aan te maken, kunt u veilig en eenvoudig betalingen via de smartphones van uw klanten ontvangen.
  3. Gebruik QR-codes. Verschillende aanbieders van betaaloplossingen helpen u bij het in gebruik nemen van een unieke QR-code voor uw onderneming.

Tip: Voor bedragen hoger dan 25 euro zal een klant vaak zijn of haar geheime code moeten intoetsen. Bepaalde applicaties maken het mogelijk om die code op de smartphone van de klant in te geven, in plaats van op uw betaalterminal.

Op zoek naar een betaalterminal met NFC-functie? Vergelijk het aanbod en vind een oplossing op maat

Snel mobiel betalen aanbieden in uw winkel of praktijk? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt een gratis en volledig vrijblijvend overzicht van het aanbod, de prijzen en de tarieven van verschillende aanbieders van betaaloplossingen. Zo kunt u snel en eenvoudig prijzen vergelijken en de meest voordelige optie vinden voor uw onderneming!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.