Betekenis: Wat is een betaalterminal?

Met een betaalterminal kunt u de betalingen aan uw onderneming stroomlijnen. Uw klanten gebruiken de betaalterminal om voor uw producten of diensten te betalen met hun bankkaart of kredietkaart, of zelfs met hun smartphone of smartwatch

Dat is niet enkel handig voor uw cliënteel, maar ook voor uzelf. Een betaalterminal maakt het namelijk aanzienlijk eenvoudiger om uw ontvangen betalingen netjes te beheren.

Momenteel is zelfs contactloos betalen mogelijk. Andere betaalmogelijkheden zijn betaalapplicaties, waarvan Payconiq by Bancontact de meest gekende is. Maar wat zijn de voordelen van een betaalterminal? En is het echt de moeite om te investeren in elektronisch betalen?

Hoe werkt het?

Een betaalterminal bedienen en gebruiken is erg eenvoudig. Als handelaar hoeft u enkel het nodige bedrag in te geven in de betaalterminal. De klant brengt zijn of haar kaart in het toestel, of plaatst het gewenste betaalmiddel op de betaalterminal.

Na het invoeren van een eventuele pincode, connecteert de betaalterminal met het internet. Zo controleert die de pincode en de geldigheid van het betaalmiddel

Indien het beschikbare saldo van de klant volstaat, wordt de betaling goedgekeurd en verwerkt. Indien gewenst, kunt u de klant een betalingsbewijs overhandigen. Later vindt u de transactie terug in de bijhorende transactiesoftware.

Ontvang gratis offertes voor een betaalterminal op maat
Vraag hier uw offertes!

Wat kost een betaalterminal?

Hoeveel kost een betaalterminal gemiddeld? Voor het aanschaffen van een betaalterminal mag u rekenen op een prijs tussen de 300 en 1.000 euro. Een vaste betaalterminal is daarbij vaak de goedkoopste optie, een mobiele betaalterminal kost wat meer.

Tip: Verschillende leveranciers hanteren verschillende prijzen en bijkomende service. Het is aangeraden om de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende leveranciers te vergelijken voor u een betaalterminal aanschaft. Snel en eenvoudig het aanbod vergelijken? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.

Bovenop die aanschafprijs komen doorgaans de servicekosten. Daarvoor mag u rekenen op een maandelijkse kost van minstens 20 euro.

Huur betaalterminal

U kunt natuurlijk ook een betaalterminal huren in plaats van kopen. Dat kan voor een prijs tussen de 10 en 80 euro per maand. Opnieuw is een vaste betaalterminal de goedkoopste optie. 

Opgelet: Hoe meer opties u toevoegt aan de betaalterminal, hoe hoger de maandelijkse kost.

Prijzen betaalterminal huren versus kopen

Een overzicht met de verschillende richtprijzen:

Mobiele betaalterminalVaste betaalterminal
Huren€ 25 – 80 per maand€ 10 – 60  per maand
Kopen€ 400 – 1.000€ 300 – 700

Voordelen van een elektronische betaalterminal

Wat zijn de voordelen van een betaalterminal?

1. Veilig

Een betaalterminal gebruiken, biedt eerst en vooral heel wat meer veiligheid dan het gebruik van cash geld.

  • Kleiner risico op een overval of het verliezen van cash geld.
  • Kleiner risico op het ontvangen van vals geld.
  • Kleiner risico op fouten, bijvoorbeeld bij het teruggeven van wisselgeld.
  • Zekerheid van betaling.

Om de veiligheid van u en uw cliënteel te garanderen, moeten betaalterminals aan strenge veiligheidsnormen voldoen.

2. Eenvoudig

Elektronische betalingen zijn snel en enorm efficiënt. De klant hoeft enkel een betalingsmiddel boven te halen, en uw betalingen worden vlot en automatisch verwerkt.

3. Minder administratie

Bovendien verkleint een betaalterminal uw administratieve lasten aanzienlijk. De uitgevoerde transacties kunt u achteraf heel eenvoudig raadplegen en doorgeven aan uw boekhouder.

4. Meer omzet

Elektronisch betalen zet aan tot méér betalen. Een klant die met de kaart betaalt, zal vaak meer uitgeven dan een klant die cash geld gebruikt.

Bovendien hebben klanten steeds minder vaak contant geld op zak. Door een betaalterminal beschikbaar te maken, zorgt u ervoor dat al uw klanten snel en eenvoudig betalingen kunnen uitvoeren.

Weetje: Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de klanten het liefst met de kaart betalen.

Een contactloze betaalterminal

Welke betaalterminal kiezen? Waarop letten bij vergelijken?

Volgende aandachtspunten maken het vinden van de juiste betaalterminal net dat beetje gemakkelijker.

Vast of mobiel 

Een eerste keuze die u moet maken: kiest u een vaste of een mobiele betaalterminal?

Vaste betaalterminal

Een vaste betaalterminal is via een ethernetkabel of wifiverbinding verbonden met het netwerk en heeft een vaste plek in uw zaak. Ideaal voor winkels of zaken die over een specifieke betaalruimte beschikken.

Draagbare betaalterminal

Een mobiele, draadloze of draagbare betaalterminal is via een wifiverbinding of mobiele verbinding verbonden met het netwerk. In tegenstelling tot de vaste betaalterminal heeft de mobiele betaalterminal geen specifieke plek

Het is dus een flexibele betaaloplossing. Ideaal voor wie betalingen op verplaatsing wilt regelen (denk maar aan de horeca), ondernemingen die diensten ter plekke verlenen (denk maar aan een kapper aan huis), of verkopers die zich regelmatig verplaatsen (denk maar aan markthandelaars).

Kassagekoppeld

Kiest u een vaste betaalterminal? Dan moet u kiezen tussen een betaalterminal met of zonder kassakoppeling. 

Betaalterminals zonder kassakoppeling

Een niet-kassagekoppelde betaalterminal moet enkel verbonden zijn met het internet. Het toestel beschikt over een geïntegreerde printer en kan dus zelf betaalbewijzen printen.

Betaalterminals met kassakoppeling

Een kassagekoppelde betaalterminal kunt u synchroniseren met uw kassa en de kassasoftware. Degene die de betaling int, hoeft zelf geen bedrag in te geven, waardoor de kans op fouten verkleint. Bovendien verlicht een betaalterminal met kassakoppeling uw administratieve lasten.

Contactloze betaalterminal

Contactloos betalen wordt steeds populairder. Een contactloze betaalterminal geeft uw cliënteel de optie om een betaling uit te voeren door hun betalingsmiddel eenvoudig langs de betaalterminal heen te bewegen. Die betaalmethode is volledig veilig en verloopt bovendien enorm vlot.

Niet elke betaalterminal biedt die functie, Bij het uitkiezen van een betaalterminal neemt u contactloze betaalopties dan ook best mee in uw overwegingen.

Payconiq

Payconiq by Bancontact is een applicatie die het mogelijk maakt om zonder kaart te betalen. De app kan gebruikt worden om betalingen te versturen en te ontvangen. Handig aan deze app is dat u bespaart op de onderhouds- en abonnementskosten.

U kan op twee manier betalen. Enerzijds kan u ervoor kiezen om de QR-code te scannen die de handelaar aanbiedt. Anderzijds bestaat er ook de mogelijkheid om de zaak in de app aan te duiden en het bedrag over te schrijven.

De app streeft naar veilig transactie en vraagt daarom om uw code in te voeren.

Betaalterminal zonder abonnement

U kan er ook voor kiezen om een betaalterminal zonder abonnement aan te schaffen. Indien u hiervoor kiest, bespaart u op de abonnements- en onderhoudskosten. Eén van de mogelijkheden is de SumUp Air Terminal. Dat is een betaalterminal die u via uw smartphone kan aanbieden.

Bij dit type betaalterminal is het mogelijk om met de bankkaart of creditcard met VISA, VPAY, MasterCard, Maestro of American Express te betalen. Ook met de smartphone is het mogelijk om contactloos te betalen.

Andere mogelijkheden zonder abonnement zijn de betaalapps. Apps die hiervoor instaan zijn:

  • KBC Mobile
  • Glase
  • Google Pay
  • Apple Pay

Op zoek naar de beste betaalterminal voor uw zaak? Vergelijk offertes en krijg advies op maat!

Bent u op zoek naar de juiste terminal voor uw onderneming? Wilt u meer weten over betaalterminals? Of heeft u vragen over welke optie op lange termijn het voordeligst is? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en 1 of meerdere offertes van betrouwbare leveranciers. Zo vindt u in een handomdraai de ideale betaaloplossing voor uw onderneming, en dat aan de interessantste prijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.