Wat wil cashless betalen precies zeggen? 

Cashless betalen, ook wel cashloos betalen genoemd, verwijst naar het verrichten van financiële transacties zonder het gebruik van contant geld. In de plaats van cash geld wordt er gebruik gemaakt van elektronische betaalmethodes.

Cashless betalen

Voordelen van een cashless betaalsysteem

Het gebruik van een cashless betaalsysteem biedt een heleboel voordelen voor bedrijven.

Cashless betalingen bevorderen de efficiëntie van financiële transacties. De betalingen kunnen snel verwerkt worden en vereisen minder administratie. Daardoor heeft u meer tijd voor andere zaken. 

Het spaart naast u, ook de klant veel tijd uit. Dankzij een vlotte cashless betaling moeten klanten minder lang wachten. 

Klanten laten betalen met elektronische systemen draagt bij aan de veiligheid van uw zaak. U loopt minder risico op diefstal of verlies van cash geld.

Klanttevredenheid wordt vergroot wanneer u de mogelijkheid geeft tot 1 of meerdere elektronisch betaalsystemen. 

Als laatste, zeker niet onbelangrijk voordeel zorgt contactloos betalen voor een hogere omzet. Een elektronisch betaalsysteem brengt een kost met zich mee, maar resulteert ondanks dat toch in een aanzienlijk hogere omzet. 

Contacteer gratis betaalterminal-expertenOntdek welke methode past bij uw onderneming

Zijn er nadelen?

Hoewel elektronische betalingen vooral voordelen met zich meebrengen, zijn er ook een paar nadelen die u best in het achterhoofd houdt.

Sommige klanten geven steeds de voorkeur aan contante betalingen. Door het uitsluiten van die optie kan u bijgevolg potentiële klanten verliezen. 

Online betalingen zorgen voor een veiligheid in verband met cash geld. Ze brengen wel zorgen over gegevensinbreuken en fraude met zich mee. Belangrijk is om die zorgen serieus te nemen en de passende veiligheidsmaatregelen te treffen.

Hoe cashless betalen? Verschillende betaalopties 

Er bestaan meerdere betaalopties die consumenten en bedrijven vandaag gebruiken. Het begrijpen van de methoden is essentieel om te ontdekken hoe u als bedrijf kan profiteren van de verschillende cashloze transacties.

Het is belangrijk om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. Bedenk wat de handigste betaaloptie is in functie van uw activiteit en in functie van uw type klant. Dan kan u klanten het betaalsysteem bieden waar zij de voorkeur aan geven.

Er wordt steeds vaker en op steeds meer momenten gekozen voor cashless betalen. Er zijn mogelijkheden voor elke onderneming.

Hieronder overlopen we enkele van de meest gebruikte cashless betaalmethodes.

Cashless betaalmethoden

1. Bankkaart

De meest gekende en gebruikte manier van cashless betalingen is betalen met een bankkaart via een betaalterminal. Klanten kunnen makkelijk betalen door hun betaalkaart in een kaartlezer te steken en een pincode in te geven. 

Dit is de meest wijdverspreide en vertrouwde methode voor zowel consumenten als bedrijven.

Er zijn twee grote groepen bankkaarten. Debetkaarten en kredietkaarten. Bij een betaling met een debetkaart wordt het betaalde bedrag onmiddellijk van de rekening gehaald indien er voldoende saldo is. Betalingen met kredietkaarten worden niet onmiddellijk afgeschreven, de banken schieten dus eigenlijk voor een korte termijn geld voor. 

2. Mobiele telefoon

Mobiel betalen lijkt sterk op contactloos betalen met de bankkaart. De methode is echter nog veiliger, aangezien er nooit gevraagd wordt naar een pincode op de betaalterminal. Klanten houden hun telefoon tegen de terminal. De mobiele telefoon zal omgeleid worden naar de betaalapplicatie, waar ze de betaling moeten bevestigen en eventueel de pincode moeten invoeren.

Die nieuwere innovatie is handig voor veel klanten en biedt nog meer flexibiliteit bij het betalen.

3. Nieuwste alternatieven

Naast de alom bekende betalingen met de bankkaart of de mobiele telefoon, komen er voortdurend nieuwe alternatieven op de markt. Denk maar aan de draagbare-technologieën, zoals horloges en andere polsbandjes, die als betaalmiddel gebruikt worden. 

Voornamelijk op evenementen en festivals worden die betaalmethodes steeds populairder. De betaalmethode is snel en veilig. De chip wordt vooraf opgeladen en voor betaling simpelweg tegen de betaalterminal gehouden. 

Ontdek welke betaaloptie het beste past bij uw zaak
Ontvang gratis advies en offertes op maat
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Overzicht mogelijke kosten cashless betaalsysteem

Het invoeren van een cashless betaalsysteem brengt extra geld op. Maar het brengt in eerste instantie ook kosten met zich mee. Tot de kosten horen onder meer de uitgaven voor de hardware, servicekosten, transactiekosten en beveiligingsmaatregelen. 

Met hardware wordt de terminal zelf bedoeld. Reken op een prijs tussen 300 en 1.000 euro. Een vaste terminal is hier goedkoper dan een mobiele. Er bestaat een mogelijkheid betaalterminals te huren. Vraag naar offertes en ontdek zo wat voor u de beste optie is.

Wanneer u een betaalterminal koopt komen er doorgaans maandelijkse servicekosten bij kijken. Die kosten bestaan uit updates, bijstand, vervanging van defect toestel en nog veel meer. Gemiddeld gaat het over zo’n 20 euro per maand.

Transactiekosten zijn mogelijk een variabele kost. U kan kiezen tussen 3 verschillende berekeningen. Het kan een vaste kost zijn per betaling, een percentage op het ontvangen bedrag of u gaat een transactiebundel aan. Bij dit laatste is de kost afhankelijk van het aantal transacties u maandelijks verricht. 

Het is belangrijk om de kosten te evalueren en een passend budget op te stellen. Om zeker te zijn dat u de juiste optie voor uw zaak kiest vraagt u best meerdere offertes aan bij betaalterminal-leveranciers.

Elektronisch betaalmiddel aanbieden verplicht 

Het is al sinds 1 juli 2022 verplicht voor ondernemingen om klanten een elektronisch betaalmiddel aan te bieden. De verplichting om cashless betalingen mogelijk te maken komt niet in de plaats van een betaling met cash geld. Dit moet nog steeds overal worden aanvaard.

Alle elektronische systemen die op de markt zijn mogen hiervoor ingeschakeld worden. De onderneming kan onder andere kiezen tussen betaalterminals, contactloze betalingen en overschrijvingen.

Bijkomende kosten aanrekenen aan klanten of een elektronische betaling weigeren is niet meer toegestaan.

De verplichting tot mogelijke elektronische betaling maakt deel uit van de strijd tegen belastingfraude.

Voor welke ondernemingen geldt de verplichting?

Alle ondernemingen in België zijn verplicht een elektronisch betaalmiddel aan te bieden. Om dit te zeggen volgens het Wetboek van economisch recht:

een onderneming is elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die duurzaam een economisch doel nastreeft, met inbegrip van hun verenigen“.

Het omvat daarom niet enkel ondernemers zoals we ze normaal bedoelen, maar ook vrije beroepen en alle andere personen of verenigingen die een permanente economische actie uitvoeren gericht op consumenten.

Cashless betalen met mobiele telefoon

Ontdek waarom cashless betalen een slimme zet is voor uw zaak

Bent u op zoek naar het perfecte cashless betaalsysteem voor uw onderneming? Vul onderstaand formulier in om deskundig advies en offertes op maat te ontvangen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Wat is de betekenis van ISE?

+
ISE staat voor “Interchangeable Shared E-Commerce”. Dit verwijst naar een systeem dat verschillende online platforms en betaalmethodes met elkaar verbindt om een naadloze transactie te verzekeren. 

Hoe werkt een online betaling met Visa?

+
Visa wordt vaak nog gezien als een soort verzamelnaam voor kredietkaarten. Eigenlijk is Visa een merk voor verschillende soorten betaalkaarten waaronder krediet-, maar ook debetkaarten. Afhankelijk van het soort betaalkaart verloopt de betaling anders. Bij debetkaarten wordt het bedrag onmiddellijk van de rekening gehouden, bij kredietkaarten worden alle betalingen op het einde van de maand in 1 keer afgeschreven.

Hoe cashless betalen in een winkel, de horeca of op een evenement?

+
Kassasystemen in winkels werken meestal met een geïntegreerde elektronische betalingsmethode. In horecazaken kan zowel gebruik gemaakt worden van vaste, als van mobiele betalingsterminals. Evenementen hebben het meeste baat bij draadloze terminals en polsbanden om mee te betalen. 
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.