Inhoud
Wat wil cashless betalen precies zeggen?
Cashless betalen, ook wel cashloos betalen genoemd, verwijst naar het verrichten van financiële transacties zonder het gebruik van contant geld. In de plaats van cash geld wordt er gebruik gemaakt van elektronische betaalmethodes.
Voordelen van een cashless betaalsysteem
Het gebruik van een cashless betaalsysteem biedt een heleboel voordelen voor bedrijven.
Cashless betalingen bevorderen de efficiëntie van financiële transacties. De betalingen kunnen snel verwerkt worden en vereisen minder administratie. Daardoor heeft u meer tijd voor andere zaken.
Het spaart naast u, ook de klant veel tijd uit. Dankzij een vlotte cashless betaling moeten klanten minder lang wachten.
Klanten laten betalen met elektronische systemen draagt bij aan de veiligheid van uw zaak. U loopt minder risico op diefstal of verlies van cash geld.
Klanttevredenheid wordt vergroot wanneer u de mogelijkheid geeft tot 1 of meerdere elektronisch betaalsystemen.
Als laatste, zeker niet onbelangrijk voordeel zorgt contactloos betalen voor een hogere omzet. Een elektronisch betaalsysteem brengt een kost met zich mee, maar resulteert ondanks dat toch in een aanzienlijk hogere omzet.
Zijn er nadelen?
Hoewel elektronische betalingen vooral voordelen met zich meebrengen, zijn er ook een paar nadelen die u best in het achterhoofd houdt.
Sommige klanten geven steeds de voorkeur aan contante betalingen. Door het uitsluiten van die optie kan u bijgevolg potentiële klanten verliezen.
Online betalingen zorgen voor een veiligheid in verband met cash geld. Ze brengen wel zorgen over gegevensinbreuken en fraude met zich mee. Belangrijk is om die zorgen serieus te nemen en de passende veiligheidsmaatregelen te treffen.
Hoe cashless betalen? Verschillende betaalopties
Er bestaan meerdere betaalopties die consumenten en bedrijven vandaag gebruiken. Het begrijpen van de methoden is essentieel om te ontdekken hoe u als bedrijf kan profiteren van de verschillende cashloze transacties.
Het is belangrijk om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. Bedenk wat de handigste betaaloptie is in functie van uw activiteit en in functie van uw type klant. Dan kan u klanten het betaalsysteem bieden waar zij de voorkeur aan geven.
Er wordt steeds vaker en op steeds meer momenten gekozen voor cashless betalen. Er zijn mogelijkheden voor elke onderneming.
Hieronder overlopen we enkele van de meest gebruikte cashless betaalmethodes.
1. Bankkaart
De meest gekende en gebruikte manier van cashless betalingen is betalen met een bankkaart via een betaalterminal. Klanten kunnen makkelijk betalen door hun betaalkaart in een kaartlezer te steken en een pincode in te geven.
Dit is de meest wijdverspreide en vertrouwde methode voor zowel consumenten als bedrijven.
Er zijn twee grote groepen bankkaarten. Debetkaarten en kredietkaarten. Bij een betaling met een debetkaart wordt het betaalde bedrag onmiddellijk van de rekening gehaald indien er voldoende saldo is. Betalingen met kredietkaarten worden niet onmiddellijk afgeschreven, de banken schieten dus eigenlijk voor een korte termijn geld voor.
2. Mobiele telefoon
Mobiel betalen lijkt sterk op contactloos betalen met de bankkaart. De methode is echter nog veiliger, aangezien er nooit gevraagd wordt naar een pincode op de betaalterminal. Klanten houden hun telefoon tegen de terminal. De mobiele telefoon zal omgeleid worden naar de betaalapplicatie, waar ze de betaling moeten bevestigen en eventueel de pincode moeten invoeren.
Die nieuwere innovatie is handig voor veel klanten en biedt nog meer flexibiliteit bij het betalen.
3. Nieuwste alternatieven
Naast de alom bekende betalingen met de bankkaart of de mobiele telefoon, komen er voortdurend nieuwe alternatieven op de markt. Denk maar aan de draagbare-technologieën, zoals horloges en andere polsbandjes, die als betaalmiddel gebruikt worden.
Voornamelijk op evenementen en festivals worden die betaalmethodes steeds populairder. De betaalmethode is snel en veilig. De chip wordt vooraf opgeladen en voor betaling simpelweg tegen de betaalterminal gehouden.
Overzicht mogelijke kosten cashless betaalsysteem
Het invoeren van een cashless betaalsysteem brengt extra geld op. Maar het brengt in eerste instantie ook kosten met zich mee. Tot de kosten horen onder meer de uitgaven voor de hardware, servicekosten, transactiekosten en beveiligingsmaatregelen.
Met hardware wordt de terminal zelf bedoeld. Reken op een prijs tussen 300 en 1.000 euro. Een vaste terminal is hier goedkoper dan een mobiele. Er bestaat een mogelijkheid betaalterminals te huren. Vraag naar offertes en ontdek zo wat voor u de beste optie is.
Wanneer u een betaalterminal koopt komen er doorgaans maandelijkse servicekosten bij kijken. Die kosten bestaan uit updates, bijstand, vervanging van defect toestel en nog veel meer. Gemiddeld gaat het over zo’n 20 euro per maand.
Transactiekosten zijn mogelijk een variabele kost. U kan kiezen tussen 3 verschillende berekeningen. Het kan een vaste kost zijn per betaling, een percentage op het ontvangen bedrag of u gaat een transactiebundel aan. Bij dit laatste is de kost afhankelijk van het aantal transacties u maandelijks verricht.
Het is belangrijk om de kosten te evalueren en een passend budget op te stellen. Om zeker te zijn dat u de juiste optie voor uw zaak kiest vraagt u best meerdere offertes aan bij betaalterminal-leveranciers.
Elektronisch betaalmiddel aanbieden verplicht
Het is al sinds 1 juli 2022 verplicht voor ondernemingen om klanten een elektronisch betaalmiddel aan te bieden. De verplichting om cashless betalingen mogelijk te maken komt niet in de plaats van een betaling met cash geld. Dit moet nog steeds overal worden aanvaard.
Alle elektronische systemen die op de markt zijn mogen hiervoor ingeschakeld worden. De onderneming kan onder andere kiezen tussen betaalterminals, contactloze betalingen en overschrijvingen.
Bijkomende kosten aanrekenen aan klanten of een elektronische betaling weigeren is niet meer toegestaan.
De verplichting tot mogelijke elektronische betaling maakt deel uit van de strijd tegen belastingfraude.
Voor welke ondernemingen geldt de verplichting?
Alle ondernemingen in België zijn verplicht een elektronisch betaalmiddel aan te bieden. Om dit te zeggen volgens het Wetboek van economisch recht:
“een onderneming is elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die duurzaam een economisch doel nastreeft, met inbegrip van hun verenigen“.
Het omvat daarom niet enkel ondernemers zoals we ze normaal bedoelen, maar ook vrije beroepen en alle andere personen of verenigingen die een permanente economische actie uitvoeren gericht op consumenten.
Ontdek waarom cashless betalen een slimme zet is voor uw zaak
Bent u op zoek naar het perfecte cashless betaalsysteem voor uw onderneming? Vul onderstaand formulier in om deskundig advies en offertes op maat te ontvangen.