Betekenis: Wat betekent POS-systeem?

POS staat voor Point of Sale, de plek waar een verkoop doorgaat. In theorie kan het dus om, bijvoorbeeld, een winkel als geheel gaan. In de praktijk is een POS-systeem de plek waar het afrekenen plaatsvindt. Daarom wordt een POS-systeem ook wel eens de Point of Purchase-systeem genoemd.

Wat is een POS betaalautomaat nu precies?

Of u nu de term Point of Sale of Point of Purchase gebruikt, een POS-systeem is het systeem waarmee u en uw personeel transacties afronden. Het gaat om het kassapunt in uw zaak waar zowel aan- als verkopen doorgaan.

Dat doet misschien uitschijnen dat POS-systeem gewoon een synoniem is voor kassasysteem. In theorie is die vergelijking zeker niet fout. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen een gewoon kassasysteem en een volledig POS-systeem.

Het verschil tussen een POS-systeem en een gewoon kassasysteem

Een gewoon kassasysteem maakt het mogelijk om transacties af te ronden. Het systeem kan eventueel uitgebreid worden met een thermische printer waarmee u betaalbewijzen afdrukt, een barcodelezer om artikelen te scannen en, bij moderne kassa’s, software om uw inventaris in het oog te houden.

Een POS-systeem doet daar een schepje bovenop.

Pas uw systeem aan naar wens

U kunt het systeem eerst en vooral naar wens uitbreiden (daarover leest u hieronder meer). Een thermische printer, monitor of pinautomaat toevoegen, gaat probleemloos.

Vereenvoudig uw administratie en analyse

Daarnaast bespaart een goed uitgerust POS-systeem u enorm veel tijd. Taken die u vroeger manueel uitvoerde op een kassasysteem en aparte computer, laat u zorgeloos over aan het POS-systeem. Het systeem houdt zelf uw transacties, verkoopcijfers, personeelsplanning, personeelsprestaties, inventaris en andere data bij.

Altijd toegang tot uw data

U laat het systeem statistieken opmaken en rapporteren over de prestaties van uw onderneming. Een POS-systeem kan bovendien verbonden worden met de Cloud. Zo heeft u altijd en overal toegang tot die belangrijke data. Met een POS-systeem wordt het kinderspel om uw onderneming, ook vanop afstand, te analyseren en te beheren.

Stel uw vragen aan experts

Meerdere winkels, één systeem

Beheert u meerdere winkels, horecazaken, praktijken en/of e-commerce winkels? Dan kunt u die bovendien allemaal vanuit eenzelfde POS-systeem managen.

Een POS kassasysteem met kassabonprinter, monitor en betaalterminal.

Wie kan een POS-systeem gebruiken? Van afrekenpunt in het ziekenhuis tot kassa in detailhandel of horeca 

Een POS-systeem is ideaal voor kleine tot middelgrote ondernemingen. Een POS-systeem kan naar wens worden voorzien van verschillende hard- en software-uitbreidingen. Daarom is er voor elk soort onderneming wel een geschikt POS-systeem te vinden.

Onderdelen van een POS-systeem: Hardware

Een overzicht met hardware die u kunt toevoegen aan uw POS-systeem.

  • Kassasysteem. De haard van uw balie is en blijft de kassa. Met een kassa rondt u transacties af en in de kassalade bewaart u contant geld.
  • Betaalterminal. De vaste of mobiele terminal biedt klanten de mogelijkheid om vlot en veilig met de kaart te betalen.
  • Monitor, al dan niet met touchscreen. Op de monitor kunt u de inventaris, personeelsplanning, verkooprapporten en andere data raadplegen.
  • Tablet, computer of smartphone. Vanop een extern mobiel toestel beheert u altijd en overal uw transacties en andere data.
  • Bonnenprinter. Met een kassabonprinter voorziet u uw klanten van een betaalbewijs.
  • Draadloze of vaste barcodescanner. De barcodescanner maakt het mogelijk om aankopen te scannen en uw inventaris up to date te houden.

Hierboven vindt u enkel een overzicht met de meest basic uitbreidingen van uw POS hardware. Meer specifieke uitbreidingen, zoals bijvoorbeeld een weegschaal of ander toestel, kunt u vlot integreren in uw unieke POS-systeem. 

Een POS-systeem op maat?Contacteer experts en vind de formule die bij u past.

Onderdelen van een POS-systeem: Software

Al die hardware wordt uiteraard bestuurd en beheerd vanuit uw POS-software. De mogelijkheden hier zijn nagenoeg eindeloos. Van applicaties die het inventarisbeheer vereenvoudigen tot een overzicht van de transacties van uw e-commerce winkel: uw POS-systeem ondersteunt ze allemaal.

De meeste POS-systemen zijn daarom meestal verbonden met de Cloud. Via uw wifi- of internetverbinding behoudt u zo het overzicht op alle data die u verzamelt.

Werkt u liever met een lokale server? Dan kunt u daar eveneens de hard- en software op integreren.

Een dame met gele trui beheert haar volledige POS-systeem vanop afstand met haar laptop en smarthpone.

Voor- en nadelen van een POS-systeem in uw winkel of zaak

Waarom zou u wel of niet kiezen voor een POS-systeem?

Voordelen

  • Verbonden met de Cloud. U heeft altijd en overal toegang tot de data van uw cloudgebonden POS-systeem. U beheert het systeem vanop uw laptop, tablet of smartphone. Bovendien bespaart u dankzij die opslag op de Cloud heel wat ruimte op uw harde schijf.
  • Uitgebreide opties. Een POS-systeem kunt u naar wens uitbreiden. De verschillende soft- en hardware toevoegingen zorgen ervoor dat u het systeem volledig aanpast aan de noden van uw onderneming en uw klanten.
  • Meer inzicht. Met een POS-systeem krijgt u toegang tot waardevolle informatie en statistieken over uw onderneming. 
  • Tijdbesparing en efficiëntie. Al die informatie vanuit één systeem beheren, vertaalt zich in een enorme tijdsbesparing.

Nadelen

Een POS-systeem is minder geschikt voor zeer grote ondernemingen

POS-systeem kopen: Wat kost het?

Omdat een POS-systeem volledig aangepast wordt aan de noden en wensen van uw onderneming, valt er op zo’n systeem geen vaste prijs te plakken. Benieuwd hoeveel een POS systeem voor uw onderneming zou kosten? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.

Het beste POS-systeem voor uw restaurant, retail winkel of zorg praktijk? Vergelijk kosten en bespaar

Bent u op zoek naar een POS-systeem dat naadloos aansluit bij de behoeften van uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in en geef aan welke verwachtingen u heeft van uw POS-systeem, of vraag om een persoonlijk gesprek. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van experts. Zo kunt u snel en eenvoudig prijzen vergelijken en een systeem vinden op maat van uw kleine tot middelgrote onderneming.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.