Hoe werkt betalen met mobiele telefoon?

Betalen met een mobiele telefoon, hoe werkt dat precies? En, hoe aanvaardt u die betalingen als handelaar? We zetten de opties op een rij.

1. Contactloos betalen met NFC

NFC of Near Field Communication is de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. De meeste smartphones en bankkaarten zijn uitgerust met een NFC-chip.

Een klant moet de NFC-functie inschakelen op diens smartphone én een betaal-app (daarover leest u hieronder meer) installeren. Vervolgens kan de klant de smartphone gebruiken om contactloos te betalen.

Een klant houdt zijn smartphone met het symbool voor NFC- of contactloos betalen boven een betaalterminal die is uitgerust met een NFC-chip. Naast de betaalterminal staan winkelzakjes in vrolijke kleuren.

Hoe NFC-betalingen aanvaarden als verkoper?

Om NFC-betalingen te accepteren, heeft u een betaaloplossing nodig die de NFC-functie ondersteunt. Uw betaalterminal moet, met andere woorden, uitgerust zijn met een NFC-chip. Geschikte betaalterminals herkent u aan het symbool voor contactloos betalen.

Tip: Als uw betaalterminal NFC-betalingen ondersteunt, kunnen uw klanten ook contactloos betalen met hun betaalkaart en wearables (bijvoorbeeld smartwatches die gekoppeld zijn aan hun telefoon).

Meer weten over mobiele betalingen?
Ontvang advies van specialisten en vergelijk betaaloplossingen op maat van uw onderneming
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

2. Mobiel betalen met QR-code

Klanten kunnen via specifieke applicaties op hun smartphones ook QR-codes scannen. Het scannen van zo’n code brengt hen automatisch naar een online betaalomgeving waar ze de transactie kunnen bevestigen. In bepaalde gevallen moeten ze zelf eerst het te betalen bedrag invoeren. 

Een omgekeerd systeem, waarbij u als verkoper een QR-code op de smartphone van de klant scant, bestaat ook.

Hoe QR-betalingen aanvaarden als verkoper?

Er zijn verschillende manieren om betalingen via QR-code te faciliteren. De bekendste oplossingen zijn Payconiq by Bancontact en Xtra, de mobiele betaaloplossing van Colruyt group. U kunt de Payconiq QR-code in stickervorm op uw toonbank kleven of de code weergeven op het scherm van uw kassa of betaalterminal.

Wat betekent QR?

QR staat voor Quick Response.

Een smartphone leest een QR-code om mobiel te betalen

3. Online betalen met smartphone

Ook online kunnen klanten betalen met hun smartphone. Er zijn heel wat methodes om online transacties uit te voeren met een smartphone. Denk maar aan een:

  • Klassieke overschrijving via de bank-app.
  • Betaling met PayPal via de betaalomgeving van een webshop.
  • Betaling via de bank-app.
  • Betaling door het scannen van een QR-code op een computerscherm.
Mobiele betalingen in uw zaak?Verken de opties en bespaar kosten

Hoe werken mobiele betalingen met een betaal-app?

Welke applicaties gebruiken klanten om mobiel te betalen?

Android: Google Pay

Google Pay is een betaaloplossing van Google, een geliefde applicatie voor Androidgebruikers. Klanten koppelen hun bankrekening met de Google Wallet en kunnen vervolgens NFC-betalingen uitvoeren.

Opgelet: Niet elke bank ondersteunt betalingen met Google Pay.

Een contactloze, mobiele betaling tussen een smartphone en een mobiele betaalterminal

iPhone: Apple Pay

Voor iPhone-gebruikers is er Apple Pay, de betaaloplossing van Apple. Net als Google Pay werkt Apple Pay met een Wallet-systeem waarbij klanten hun bankrekening linken aan de applicatie. Het betalen verloopt eveneens via NFC.

Opgelet: Niet elke bank ondersteunt betalingen met Apple Pay.

Bankapp

Nagenoeg elke Belgische bank heeft een eigen bank-app. Het betalen met zo’n app verloopt meestal via QR-codes. Vaak werkt de bank daarvoor samen met Payconiq by Bancontact. 

Payconiq

Steeds meer mensen betalen met Payconiq by Bancontact, zeker nu steeds meer banken de handen in elkaar slaan met Payconiq. Zoals gezegd werkt Payconiq uitsluitend met QR-codes.

Mee met uw tijd? Vind een mobiele betaaloplossing op maat van uw onderneming

Klanten betalen al lang niet meer enkel met hun bankkaart. Op zoek naar een betaaloplossing waarmee u zo veel mogelijk betaalmiddelen kunt aanvaarden? Benieuwd naar de prijzen voor een betaaloplossing op maat? Of benieuwd welke betaalmiddelen u best (nog) faciliteert in uw onderneming?

Vul onderstaand formulier in. U ontvangt gratis vrijblijvende offertes en advies van specialisten. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing die past bij uw onderneming.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.